tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Antalya (http://www.tualimforum.com/antalya/)
-   -   Antalya Kiliseleri (http://www.tualimforum.com/antalya/44199-antalya-kiliseleri.html)

Kedi 07.04.10 00:39

Antalya Kiliseleri
 
Antalya Kiliseleri



Bizans Kilisesi (Alanya)


http://www.kenthaber.com/Resimler/20...9/00005211.jpg

İç Kaledeki bu küçük Bizans kilisesinin kalıntıları günümüze iyi bir durumda gelmiştir.


Yonca planlı kiliselerin ilk örneklerinden olan bu yapıda, orta mekanın üzeri kubbe ile örtülmüş, ağırlık kuzey ve güneydeki yarım kubbeler ile karşılanmıştır. Burada bazı fresk izleri dikkati çekmektedir. Orijinalinde kilisenin kubbe, pandantif ve yan apsidleri tamamı ile fresklerle kaplı idi. Bunlara ait bazı izler, pandantiflerdeki aziz figürleri bugün de görülebilmektedir.


Yuvarlak kemerli pencereler ve sağır nişlerden oluşan geniş kasnak merkezi kubbeyi çevrelemektedir. Kilisenin fresklerle süslü olduğu bugün kalan izlerden belli olmaktadır.



Hıdrellez (Aigios Georgios) Kilisesi (Alanya)


Alanya’ya 10 kilometre uzakta Hacı Mehmetli Köyü sınırları içinde Hıdır İlyas mevkiindedir.


Akdeniz’i gören bir yamaç üzerine XIX. yüzyıl başında kurulduğu sanılan kilise, günümüzde de Hıristiyan ve Müslüman ziyaretçiler tarafından ibadet amacıyla kullanılmaktadır. Çatısı kagir, duvarları taş ve küçük bir apsisi olan kilise dikdörtgen planlıdır. Kilisenin içinde ahşap süslemeli bir ara kat vardır. Duvarlardaki freskolar bozulmuştur. Kilisenin 1873 yılında onarım gördüğü kitabesinden anlaşılmaktadır. Alanya Müzesi’nde sergilenen kitabe, Grekçe ve Türkçe (Karamanlıca) olarak yazılmıştır. Kilise, Alanya’da yaşayan Ortodoksların 1924 yılındaki mübadelede Yunanistan’a gitmeleriyle kapanmıştır. Yanında su kaynağı bulunan Hıdrellez Kilisesi’nin bir adı da Agios Georgios Kilisesi’dir.



Arap Evliyası (Alanya)


Alanya Surlarının beşinci bölümü ieçrisinde, Helenistik dönem kalıntıları üzerine yapılmış küçük bir Bizans kilisesidir. İsmini günümüze gelemeyen bir Selçuklu mezarından almıştır. XI.-XII. Yüzyıllara tarihlendirilen kilisenin önündeki kayalık alanda Selçuklular döneminde kullanılan bir Hıristiyan mezarlığı bulunuyordu.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:10 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2