tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Ardahan (http://www.tualimforum.com/ardahan/)
-   -   Hanak İlçesi Ardahan - Hanak İlçesi Genel Bilgi (http://www.tualimforum.com/ardahan/70037-hanak-ilcesi-ardahan-hanak-ilcesi-genel-bilgi.html)

Kedi 17.05.11 18:34

Hanak İlçesi Ardahan - Hanak İlçesi Genel Bilgi
 
Hanak İlçesi Ardahan - Hanak İlçesi Genel Bilgi


Hanak Ardahan ilinin bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 5.000'dir. Temel ekonomik geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1 Mart 1920'de Ruslardan alınarak ülke topraklarına katılmıştır.Halkın %95'i Türk kökenlidir.

Doğudan Gürcistan ve Çıldır, güneyden Ardahan, batıdan Şavşat, kuzeyinden ise Posof ile çevrili ilçe, denizden 1800 metre yüksekliktedir. Kuzeyden Ilgar 2915m. Batıdan ise Cin dağı ilçenin en yüksek yeridir. Doğu ve Güney kısımları da iç kısımlara göre yükseklik gösterir.
İlçesinin yüzölçümü 892 km², toplam nüfusu ise, 33.256'dır. 44 köyü vardır. İlçenin Güney-Doğu köşesinden Kura ırmağı geçer. Bu ırmağa karışan Çaytetik suyu da önemli bir akarsudur.
İlçe, kendi adını taşıyan Hanak çayı vadisinde kurulmuştur. Şehir kuzeyden güneye doğru vadi boyunca uzanmaktadır. 1958 yılında ilçe haline getirilen Hanak’ta henüz şehircilik görülmediği gibi, bir imar planı da uygulanmamıştır. Posof-Ardahan yolunun geçtiği tek caddesi vardır. Hanak'ta bir çok irili ufaklı dere vardır. Ural dağı eteklerindeki derelerin sularını alarak ilçe merkezinin içinden geçen çay, batıdan Cin dağı eteklerinden gelen ve yukarı Aydere, Aşağı Aydere, Karakale, Çiçeklidağ, Serinkuyu Çat, Çavdarli, Baştoklu, ve Selamverdi mahallesi ve köylerin sağına ve soluna akarak çayla birleşerek Çıldır hududunda Kür Nehri’ne karışır. Kür nehri, Binbaşak köyü hududlarında Ardahan topraklarını terk ederken yine aynı köy topraklarından Çıldır’a geçer.

Eskiden Meşe Ardahan diye söylenen Hanak çam ormanlarıyla kapalı olan bir yaylaydı. 18. Asırda çıkan bir orman hastalığı yüzünden kuruyup çıplak kalmıştır. Bu ormanın tek kalıntısı bugün bir koru halinde olan Selamverdi ve Avcılar mahalle hudutlarıyla ilçe merkezinin kuzeyinde ki yamaçları kaplayan küçük bir sahadan başka Alaçam mahallesinin güney yamacındaki çamlıklardır. Bitki örtüsü çayır ve meralardır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:31 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2