tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Avrupa Ülkeleri (http://www.tualimforum.com/avrupa-ulkeleri/)
-   -   Man Adası - Man Adası Nerede - Man Adası Nerededir - Man Adası Hakkında Bilgi (http://www.tualimforum.com/avrupa-ulkeleri/140931-man-adasi-man-adasi-nerede-man-adasi-nerededir-man-adasi-hakkinda-bilgi.html)

Tolga 29.11.17 00:26

Man Adası - Man Adası Nerede - Man Adası Nerededir - Man Adası Hakkında Bilgi
 
Man Adası - Man Adası Nerede - Man Adası Nerededir - Man Adası Hakkında Bilgi

Man Adası iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlıdır. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanıdır. Kraliçenin adada kullanılan unvanı Man'ın Efendisidir. Bu unvan her iki cinsiyet için de kullanılabilir. Bununla birlikte BK ve Hindistan kraliçesi Victoria, Man'ın Hanımefendisi unvanını kullanmayı yeğlemiştir.

Adanın resmi olarak yönetimi devlet başkanı olan kraliçenin vekili konumundaki bir valiye (İngilizce: Lieutenant Governor) bağlıdır; fakat son zamanlarda bu merci, adanın yürütme organı olmaktan çıkmış ve daha çok seremoniler ile ilişkilihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdevlet başkanı rolünü almıştır.

Man Adası, düşük vergileri nedeniyle bir "vergi cenneti" olarak ünlenmişti.


Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) en büyük katkıyı finans sektörü veriyor ve bu sektör de off-shore bankacılıktan besleniyor. Bu sayede adada kişi başı GSYH 50 bin doların üzerinde.

Adada para birimi olarak İngiliz sterlininin yanı sıra Man Poundu da kullanılıyor. Adanın başkenti ise Douglas kenti.

Man Adası 1866 yılında özerklik kazandı ve demokrasisini geliştirdi. 979 yılından beri toplanan, parlamento ve senatodan oluşan Tynwald adlı meclis, dünyadaki en eski meclis olduğunu iddia ediyor.

Tynwald, ülkeyi yöneten Bakanlarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgKurulu'nu seçer. Bakanlar kuruluna "Şef Bakan" denen bir başbakan liderlik eder. Meclisin çoğu üyesi bağımsızdır.

Kaynak: İnternetten alıntıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:04 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2