tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Balıkesir (http://www.tualimforum.com/balikesir/)
-   -   Balıkesir Yöresi Halk Oyunları-Balıkesir Halk Oyunları-Balıkesir İli Halk Oyunları (http://www.tualimforum.com/balikesir/47349-balikesir-yoresi-halk-oyunlari-balikesir-halk-oyunlari-balikesir-ili-halk-oyunlari.html)

Esra 15.07.10 23:47

Balıkesir Yöresi Halk Oyunları-Balıkesir Halk Oyunları-Balıkesir İli Halk Oyunları
 
Balıkesir Yöresi Halk Oyunları-Balıkesir Halk Oyunları-Balıkesir İli Halk Oyunları

Başlıcaları Güvende, Balıkesir Zeybeği, Doğru Hava, Köroğlu ve Bengi'dir Balıkesir Bengisi'ne Tetik Oyunu da denir:

(Aman da yallah) Dağlar dağladı beni (sürmeli gözlüm yallah)
Gören ağladı beni, (aman da yallah,)
Eller ne derse desin, (sürmeli gözlüm yallah)
Efk'r bağladı beni

(Aman yallah) Zeytin yaprağın dökmez (sürmeli gelin yallah)
Muhabbet bizden gitmez, (haydi yallah)
Bu gözler seni gördü, (sürmeli gözlüm yallah)
Başkasına hayır etmez

Pamukçu Bengisi'ni yalnız Balıkesir'in Pamukçu köyü oynar. Harman vakti düğünler, muhabbetler başladığından yüzlerce köylü meydana atılıp Bengi'ye girişince yer yerinden oynar. Yüzlerce kişi beraberce el vurup diz büktükleri vakit figürler arasında sevinç naraları atılır Balıkesirlilere göre, kılıç ve kalkanla dövüşüldüğü zamanlarda düşmanı yendikten sonra bu oyunla bayram edilirmiş.

Kıyafet:

Dizler dışarda kalmak üzere kısa, bol ve kıvrımlı dizlik, ayaklarda tozluk belde dolalı uzun kuşaklar ve kuşakta tütün keseleri ile yüz çevresi vardır. Kuşağın üzerindehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsarı veya kara deriden silahlık ve beli üstten dolayan bir kayış bulunur. Bu silahlık gözlüdür İlk gözde yatağan, ikincide tabanca, üçüncü gözde de hançer yer almıştır. Efe sırtına el tezgahında dokunmuş ipekten sarıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgveya gök mavisi renginde gömlek giyer Kolları uzun, yırtmaçlı saçaklıdır. Meydanda dolaşırken bu saçaklar kartal kanatları gibi süzülür. Efeye azamet ve heybet verdirirler Mintan üzerinde kolsuz yelek, omuzdan bele kadar düşen kanatlı cepken giyerler. Yelek ceplerinden gümüş kordon sarkar Boyundan göğüse doğru üç köşeli meşin sallanır. Bu meşin göğüs kalkanının ufalmış bir örneğidir Başa da trablus ve ipekten bağlama sarılır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:25 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2