tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Balıklar (http://www.tualimforum.com/baliklar/)
-   -   Vantuz Balıkları - Vantuz Balıkları Hakkında Bilgi - Vantuz Balıkları Resimleri (http://www.tualimforum.com/baliklar/45794-vantuz-baliklari-vantuz-baliklari-hakkinda-bilgi-vantuz-baliklari-resimleri.html)

Fenci 09.06.10 21:04

Vantuz Balıkları - Vantuz Balıkları Hakkında Bilgi - Vantuz Balıkları Resimleri
 
Vantuz Balıkları - Vantuz Balıkları Hakkında Bilgi - Vantuz Balıkları Resimleri

http://img50.imageshack.us/img50/610...ucrateszp0.jpg

Vantuz Balıkları (Echeneidae)

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia- Hayvanlar
Alt alem: Euzoa - Gerçek dokusu olan hayvanlar
Grup: Bilateria - Bilateral simetrili hayvanlar
Üst şube: Deuterostomia - İkincil ağızlılar
Şube: Chordata - Sırt iplikliler
Alt şube: Vertebrata - Omurgalılar
İnfa şube: Gnathostomata - Gerçekçeneliler
Üst sınıf: Osteichthyes - Kemikli balıklar
Alt Sınıf: Echeneiformes
Familya: Vantuz balıkları (Echeneidae) Vantuz balığı, sıcak tropik bölge denizlerinde yaşayan dokuz kadar türden oluşur. Adlarını çeşitli deniz canlıları ve taşıtlarınahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyapışma özelliğinden alan bu balıkların en irisi 1 metre uzunluğa erişen çizgili vantuz balığıdır (Echeneis naucrates).

Vantuz balıkları iyi yüzmeye elverişli bir gövde yapısına, küçük kuyruk ve yüzgeçlere sahiptir. Bazıları hep aynı tür ya da gruptan iri yapılı hayvanlara yapışır. Öbürleri isehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgayrım gözetmeksizin kaplumbağa, köpekbalığı, orkinos, kılıçbalığı, yunus ya da balina gibi çeşitli iri deniz hayvanlarına tutunurlar. Küçük vantuz balıkları kulaklı folyalar ve güneş balıklarının ağız içine yapışabilir.

Vantuz balıkları neden öbür canlılara yapışır?
Bu soruya yanıt olarak, yapıştıkları canlıların bıraktığı artıklarla beslenmeleri gösterilmiştir. Ama beslenme amacı soruyu tümüyle açıklığa kavuşturmaz. Çünkü vantuzhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbalıkları gemilerin altına da yapışır. Bu durumda beslenmesi söz konusu olamaz. Ama yer değiştirirken enerji harcamamak içinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbir çeşit "otostop" yaptığı söylenebilir. Gerçekten vantuz balığı dişine uygun küçük balıkları görünce yapıştığı yerden ok gibi fırlayarak avını yakalayıp yutar, sonra eski yerine döner.

Vantuz balığının başındaki çekmen (vantuz) sırt yüzgecinin değişikliğe uğramasıyla oluşmuştur. Yüzgecin 10-20 dikeni oval bir tabağı andıran çekmenin içinde sağa ve sola uzanan destekleri oluşturur. Vantuz balığı çekmenini gözüne kestirdiğihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdeniz canlısının derisine iyice bastırır ve daha sonra çekmen desteklerini yükseltir. Bunun sonucunda içte bir hava boşluğu (vakum) oluşur ve dıştaki suyun basıncı çekmenin yerleştiği yüzeye iyice yapışmasını sağlar. Bu tıpkı ıslatılmış bir kauçuk çekmenin sert yüzeylere yapıştırılmasına benzer. Vantuz balığı gövdesini ileri iterek çekmen desteklerini yayar ve yapıştığı yerden kurtulur.

Afrika, Japonya, Güneydoğu Asya ve Orta Amerika kıyılarında yaşayan insanlar vantuz balığını denizhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkaplumbağalarını avlamak için kullanmaktadırlar.

http://img50.imageshack.us/img50/7360/vantuzyq5.jpg

Yaşam alanları


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:33 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2