tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÖRSEL SANATLAR > Biçimlendirme Teknikleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Biçimlendirme Teknikleri Görsel sanatlar ve el sanatlarında biçimlendirme teknikleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Pastel Boya Resim Teknikleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3405

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.12.08, 21:38   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22454
Rep Gücü:20
RD:tualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.102 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Pastel Boya Resim Teknikleri

Pastel Boya Resim Teknikleri
Pastel de, diger tüm resim teknikleri kadar renkli ve canli bir görünüm saglar. Kuru bir teknik oldugu gibi pudramsi yüzeyi isigin kurulmasini güçlendirir ve bu yüzden de hiçbir teknigin ulasamayacagi bir renk yogunlugu tasir. Kuru oldugundan kagidin ya da boyanin kurumasini beklemek gibi sinir bozucu bir yani yoktur. Kuru boyayi elimize alir, rengi dogrudan resmin yüzeyine aktaririz. Bu boya içinde yag ya da zamanla sararip çatlamalara yol açabilecek yag ve vernik bulunmadigindan yagliboyadan daha uzun ömürlüdür. Teknik açidan sagladigi bu yararlarin yani sira, pastel son derece ilginç bir kullanim alani yaratir.
Çok kisi EDGAR DEGAS 'in balerinler tablolarina yagliboya niyetiyle hayranlikla bakar, ama bir çogu bunlarin pastel boya çalismasi oldugunu bilmez.Degas pastel boyalarla canli ve coskulu resimler yapmistir.Aslinda pastel boyanin tarihi tarih öncesi devirlere dayanir.O devirlerde de magara duvarlarina tebesirlerle resim çiziyorlardi. 18. yy dan bu yana da günümüzdeki gibi kullanilmaktadir. 200 yillik çalismalar ilk günkü canlilik ve parlakligini korumaktadir.
Pastel boyadaki rengin gücünü, boya maddeleri ile karistirilan tebesir orani belirler. Yüksek oranda tebesir karistirilmasi açik ton, düsük oranda tebesir ise koyu ton elde etmeye yarar ve böylece her rengin çok sayida tonu elde edilebilir. Çok kisi pasteller içindeki pigmentlerin yani boya maddelerinin, yagliboya ve suluboyalarda oldugunu bilmez; bu boyalarla pastel arasindaki tek fark yapim islemindedir. Yagliboyalar, incecik toz halinde ögütülmüs boya maddelerinin yagla, suluboyalar zamkli suyla, pasteller ise bu tozlarin kati bir hamur olusturana tek tebesir ve suyla karistirilmasindan olusur.
Çalisma için gerekli malzemeler ve dikkat edilecek hususlar;
1-Sövale ve altlik (Dik duran bir sövale pastel boya kirintilarinin kagit yüzeyinden asagi dökülmesine imkan saglar. Böylece resim yüzeyi temiz kalabilir.)
2-Pastel boya (Her yerde her türlü pasteli bulmak mümkündür. Profesyonel ve amatör herkes için tür, kalite, çesitlilik, ekonomiklilik gibi. Burada herhangi bir sinirlama yok. O sizin seçiminize kalmistir.
3-Fiksatif sprey (büyük-küçük) Yapilan resimlerin bozulmamasi için gerekli. Çünkü yapilan resimler çerçevelenmedigi sürece iyi korumali. Birbirlerine sürtünmeleri engellenmeli. Asri sprey kullanimindan kaçinilmali yoksa renklerin parlakligi gider.
4-Pastel boya için özel gelistirilmis fon kagitlari (mukavva, Bristol, söhler, normal fon kartonlari, resim kagitlari vb.) Dokulu kagitlar her zaman çok iyi etki verir. Istenilen etkiyi elde etmek için kagidin rengine dikkat etmek gerekir. Gri, pembe-gri, yesil-gri, mavi-gri kagitlar kullanilabilir. bu renkler gözü yormaz ve izleyiciyi dinlendirir. Çarpici sonuçlar elde etmek için koyu ve parlak renkli kagitlar üzerine parlak renkli pasteller kullanmak gerekir. Orta ton renk ve kagitlar en idealidir. Kagit seçiminde konunun rengine uygunlukta önemlidir. Örnegin deniz resmi çalisan kisi mavi-gri, yaz mevsiminde bugday tarlalarini çalisan biri sari kagitlari tercih edebilir.
5-Samur ve kil firçalar, pastel silgisi, kalemler vb.
6- Çalisma asamalari; Pastel boya da çesitli çalisma teknikleri vardir. Kisisel becerilerde bu tekniklerde etkilidir. Pastel boyanin tutulmasi kagit yüzeyine sürülmesi farkli yöntemleri ortaya çikarmistir.
Bunlar;
Tarama yani paralel ve çapraz çizgilerle çalisma; Bu yöntemde boya darbeleri üst üste kullanilarak, yatay, dikey, çaprazlamasina, enine boyuna taramalarla ilginç sonuçlar elde edilebilir. Böylece renk içinde renk kullanilmis olur.
Ovalama yöntemi; Bu yöntemde renkler parmakla ve ya peçete yardimiyla ovalanir. Cilalanmis gibi düz yüzeyler elde edilir. Genellikle bu yöntem kullanilmaktadir. Fakat pastel boyanin kendine özgü yapisi bozulmakta, grenler ve pütürlü yapi kaybolmaktadir. Yinede seçim size kalmis. Önemli olan çok fazla deneme yapmak. Çünkü iyi resim yapmak için çok çalismak gerekir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
TUALİM



Tualimforum kurallarını okuyunuz Lütfen.
Forum kullanımı hakkında bilgi için TIKLAYINIZ%TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı BURADAN bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
tualim Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Cevapla

Tags
boya, pastel, resim, teknikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Resim Teknikleri Admin Biçimlendirme Teknikleri 1 28.10.18 02:47
Rüyada Boya Görmek - Rüyada Boya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Boya Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 16.03.13 22:07
Sulu Boya Resim Malzemeleri ve Tekniği Admin Biçimlendirme Teknikleri 0 02.07.08 22:35
Yağlı Boya Resim Tekniği tualim Biçimlendirme Teknikleri 0 27.02.08 14:33
Sulu boya Resim Tekniği tualim Biçimlendirme Teknikleri 0 27.02.08 14:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2