tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Bilişim ve Teknoloji Haberleri (http://www.tualimforum.com/bilisim-ve-teknoloji-haberleri/)
-   -   Tienhı-2 En Hızlı Bilgisayar Ünvanını Korudu - Çin'in Süper Bilgisayarı Tienhı-2 (http://www.tualimforum.com/bilisim-ve-teknoloji-haberleri/131973-tienhi-2-en-hizli-bilgisayar-unvanini-korudu-cinin-super-bilgisayari-tienhi-2-a.html)

Pelince 19.11.13 12:03

Tienhı-2 En Hızlı Bilgisayar Ünvanını Korudu - Çin'in Süper Bilgisayarı Tienhı-2
 
Tienhı-2 En Hızlı Bilgisayar Ünvanını Korudu - Çin'in Süper Bilgisayarı Tienhı-2

Çin'in süper bilgisayarı Tienhı-2'nin, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını bu yıl da koruduğu bildirildi.

Çin basınındaki haberlerde, yılda iki kez hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesinde Çin'in saniyede 33,86 petaflop işlem yapılan Tienhı-2'nin zirvedeki yerini koruduğu açıklandı.

Çin Ulusal Savunma Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen Tienhı-2, haziran ayında ABD'nin saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen Titan adlı süper bilgisayarının birincilik unvanının elinden alarak dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilmişti.

Tienhı-2'nin işlem yapan mikro devrelerinin dışında bağlantı ve işletim sistemi, ön uç işlemciler ile yazılımı dahil birçok parçasının Çin tarafından geliştirildiği ifade ediliyor.

Tienhı-2'nin selefi Tienhı-1A ilk kez Kasım 2010'da dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilmiş, altı ay sonra Japonya'nın K adlı bilgisayarı bu unvanı Tienhı-1A'nın elinden almıştı. Çin'in Tienhı-1A son açıklanan listede 12. sırada yer alıyor.

Listede dünyanın ikinci süper bilgisayarı ABD'den saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen Titan olarak dikkati çekerken, üçüncü sırada yine ABD'den saniyede 17,17 petaflop işlem yapan Sequoia, dördüncü sırada ise Japonya'nın saniyede 10,51 petaflop işlemhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyapabilen bilgisayarı K yer alıyor.

Dünya genelinde en hızlı süper bilgisayarların listesini hazırlayan "Top500" listesi 1993'ten bu yana yılda iki kez hazırlanıyor ve bu alanda otorite olarak dikkate alınıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:25 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2