tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Bilişim ve Teknoloji Haberleri (http://www.tualimforum.com/bilisim-ve-teknoloji-haberleri/)
-   -   Dünya'nın en küçük LCD'si (http://www.tualimforum.com/bilisim-ve-teknoloji-haberleri/34275-dunyanin-en-kucuk-lcdsi.html)

tualim 07.07.09 14:19

Dünya'nın en küçük LCD'si
 
Kablosu kendinden daha büyük ama müthiş bir çözünürlük sunuyor: İşte Dünya'nın en küçük LCD'si.


0.27 inç yani sadece 7 mm'lik bu LCD ekran oldukça ilginç 640 x 480 çözünürlüğü ile kendisinden beklenmeyecek derecede büyük çözünürlük sunuyor. Bu tür minyatür ekranlar oyuncuların ve ev sinema sistemi kurmak isteyenlerin bir işine yaramıyor gibi gözükse de çok ilginç şeyler olabilir. Bu minyatür ekranları kullanan özel bir gözlük ile oyuncular ve izleyiciler kendilerini sanal dünyaya daha da fazla kaptırabilir.

Çok önemli kullanım alanları olan bu küçük ekranlardan Kopin'in yeni geliştirdiği model, küçük ekranlar piyasasında muhtemelen büyük pay sahibi olacak. Özellikle dijital kameralarda ve video kameralarda bu tür ekranlara ihtiyaç var. Ayrıca askeri kullanım için de uygun. Kasktan gözün kenarına inen küçük bir ekran askerin silah kamerasıyla etrafı hedef olmadan kontrol etmesi için faydalı. Bu tip mini ekranlar uzun zamandır var, ancak daha önce bu boyutlara inildiğinde bu çözünürlüklere ve görüntü kalitesine ulaşılamıyordu. Mesela dijital kamerada güzel gözüken bir fotonun daha sonra bilgisayarda açıldığında berbat göründüğüne şahit olmuşsunuzdur. İşte bu yüzden küçük ve kaliteli ekranlara ihtiyaç var. Ama burada bitmiyor; işin geleceği daha da ilgi çekici...

Araştırmanın esas amacı 2048 x 2048 çözünürlüğe ulaşabilmek. Bu kadar küçük bir ekrana da o kadar piksel sığdırmak gerçekten çok zor. Bu ekranı geliştiren Kopin kendini bir nano yarıiletken şirketi olarak tanımlıyor. 640 x 480'den sonra şimdi öncelikle SVGA 800 x 600 bir ekran ve ardından XGA 1024 x 768 bir başka ekran üretecekler. SXGA 1280 x 1024 ekrandan sonra da nihayet bir posta pulu büyüklüğünde ve çok yüksek çözünürlüklü LCD ekranı yapacaklar.

Yol haritasını çizmişler ve PC'de monitörlerin senelerdir takip ettiği çözünürlükleri hızla aşacaklar. En küçük çözünürlüklü ekranları için fiyat 45 dolara inerken 1280 x 1024 çözünürlüklü modelin 3600 dolarlık fiyatı dudak uçuklatıyor.

Son olarak bu küçük ekranlarda kaliteli görüntünün bir önemini tekrar vurgulayalım. Dev ekranlar harikadır ve küçük ekranlar bugüne kadar hem görüntü kaliteleri kötü olduğu için, hem de görme zorluğu yüzünden çok tutmadı. Ancak göze yakın ve çok kaliteli görüntü sunabilen ekranlar, mobilite avantajı sunacaklar. Yolculuk esnasında gözlük ve kulaklığı takarak gayet etkileyici bir sinema performansı yakalamak mümkün olacak.Hürriyet


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:21 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2