tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Biyoloji (http://www.tualimforum.com/biyoloji/)
-   -   El Bileği Yapısı - Biyolojide El Bileği - Eklem Yapısı - Eklem Yapısı Nedir (http://www.tualimforum.com/biyoloji/80799-el-bilegi-yapisi-biyolojide-el-bilegi-eklem-yapisi-eklem-yapisi-nedir.html)

SERDEM 10.09.11 01:24

El Bileği Yapısı - Biyolojide El Bileği - Eklem Yapısı - Eklem Yapısı Nedir
 
El Bileği Yapısı - Biyolojide El Bileği - Eklem Yapısı - Eklem Yapısı Nedir



İnsan anatomisinde el bileği önkol ile el arasında bulunan esnek ve daha dar bir bağdır. El bileği temel olarak karpallar denilen ve birbiri üzerine sarılarak şekil verilebilir bir menteşe oluşturan, çift sıra kısa kemiklerden oluşur.

El bileği eklemi (articulatio radiocarpea) oval eklemdir.

Eklem yapısı


Eklemi oluşturan yapılar yukarıda radiusun distal ucu ve eklem diskinin alt yüzeyi; aşağıda skafoideum, lunatum ve triquetrum kemikleridir.

Radiusun eklem yüzeyi ve eklem diskinin alt yüzeyi birlikte enine oval konkav bir yüzey oluşturur. Skafoideum, lunatum ve triquetrumun superior eklem yüzeyleri de düz konveks bir yüzey oluşturur. Bu konveks yapı, konkav yüzeyin içine oturarak eklemi oluşturur.

Patoloji

Karmaşık yapısından dolayı el bileği incinmeleri ve fonksiyon bozukluklarının tedavisi zordur. Bilgisayar çağının getirileriyle beraber el ve bilek ağrıları, en yaygın üst ekstremite şikayetlerinden biri haline gelmiştir.

Ligamentleri

Eklem, kapsülle çevrilidir ve aşağıda belirtilen ligamentlerce de kuvvetlendirilir:

Palmar radiokalpar ligament
Dorsal radiokalpar ligament
Ulnar kollateral ligament (başparmak)
Radial kollateral ligament (başparmak)

Belirtilen ligamentlerin derin yüzeyini, radiusun distal ucunun kenarından ve eklem diskinden karpal kemiklerin eklem yüzeylerinin kenarına kadar sinoviyal zar kaplar. Gevşek, serbest durur ve sayısız kıvrım oluşturur, özellikle de arka tarafta.

Hareketleri

Bu eklemin izin verdiği hareketler fleksiyon (bükme), ekstensiyon (germe), addüksiyon (orta hata yaklaştırma) ve abdüksiyondur (orta hattan uzaklaştırma). Birleşmiş karpal kemikleri sayesinde bu hareketler gerçekleşir.



  • Sağ Posterior Distal Radius, Ulna, Karpallar



  • Karpal kemikleri



  • El bileğinin ligamentleri, Anterior.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:02 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2