tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Böcekler (http://www.tualimforum.com/bocekler/)
-   -   Karınca - Karınca Hakkında Genel Bilgiler - Karıncaların Özellikleri (http://www.tualimforum.com/bocekler/45593-karinca-karinca-hakkinda-genel-bilgiler-karincalarin-ozellikleri.html)

Fenci 28.05.10 21:01

Karınca - Karınca Hakkında Genel Bilgiler - Karıncaların Özellikleri
 
Karınca - Karınca Hakkında Genel Bilgiler - Karıncaların Özellikleri

Karınca, böcekler (insecta) içinde zar kanatlılar (Hymenoptera) takımından olup, sosyal yaşam gösterirler. Yuvalarını toprağın altına kurarlar. Bir çok türü bulunur.

Genel Bilgiler

Böcekler içinde sosyal yaşam açıdan en gelişmişlerden biri olan karıncalar, son derece iyi örgütlenmiş bir düzen içinde, "koloni" denen topluluklar halindehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyaşarlar. Topluluk halinde yaşadıkları için, koloninin belirli bir düzen dahilinde hareket etmesi, karışıklık çıkmaması açısından çok önemlidir.

Karınca topluluklarında her birey kendi üzerine düşeni eksiksiz olarak yapmaktadır. Her birey içinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgönemli olan kendi istekleri değil koloninin devamlılığıdır.

Karıncalar dış görünüş olarakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgher ne kadar birbirlerine benzer görünseler de, yaşayışları ve fiziksel özellikleri açısından yaklaşık 8000 türe ayrılırlar. Her türün de kendine özgü özellikleri vardır.
Karıncalar yeryüzündekihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgen kalabalık canlı gurubudur. Bir insana karşılık 40 milyon karınca dünyaya gelir. Karıncalar antarktika hariç dünyanın heryerine yayılmışlardır.

Atalar

Karınca türlerinin içinde en ilginç olanlardan biri, yaprak kesici karıncalar olarak dahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbilinen Atmalardır. Attaların belirgin özellikleri koparttıkları yaprak parçalarını başlarının üstünde yuvalarına taşıma alışkanlıklarıdır. Karıncalar,http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsağlamca kenetlenmiş çenelerinde taşıdıkları, kendilerine oranla oldukça büyük yaprak parçalarının altına gizlenirler.

Beslenme

Karıncalar yaprakların kendisini yiyemezler, çünkü vücutlarında bitkilerde bulunan selülozu sindirebilecek enzimler yoktur. İşçi karıncalar bu yaprak parçalarını çiğneyerek bir yığın haline getirirler ve yuvanın yeraltındaki odalarındahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsaklarlar ve yaprakların üzerinde mantar yetiştirirler. Bu yolla, büyüyen mantarların tomurcuklarından kendileri için gerekli proteini elde ederler.

Karıncaların ilginç özellikleri
Karıncalar, Termitler ile birlikte tarımı ilk kullanan canlılardır. Yuvalarından belirli alanlardahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgfungus (mantar) yetiştirirler. Karıncaların baharda ortaya çıkan ve kanada sahip olan türleri üremek ve yeni yuva kurmak için dışarı çıkar. Ve ayrıcahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkarıncalar insanlar gibi ordu kurup kendi kolonilerini korurlar.http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgBazende koloniler arasında insanlar gibi savaşırlar


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:40 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2