tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Bulaşıcı Hastalıklar (http://www.tualimforum.com/bulasici-hastaliklar/)
-   -   Grip (http://www.tualimforum.com/bulasici-hastaliklar/3192-grip.html)

Güllü 19.03.08 17:18

Grip
 
Grip


Gripal enfeksiyonu bu kez çok güçlü geliyor. Bilim adamları, mevcut olan grip aşılarının yeni grip vürüsüne karşı etkisinin olmadığını ifade ediyor...

GRİP virüsü her geçen gün aşılara karşı bağışıklık kazanarak güçlendiği ifade ediliyor. Ortadoğu gazetesi'nin haberine göre; ABD'li bilim adamları, büyük ve ölümcül bir grip salgınının tüm dünyayı etkileyeceğini iddia etti. 1918-20 yılları arasında İspanya'da görülen grip salgının bir benzeri olduğu açıklanan salgının, yüzde 96'sı gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 51-81 milyon kişinin ölümüne neden olacağı tahmin ediliyor. Harvard Üniversitesi'nden Christopher Murray ve arkadaşları, Tahminlere göre, 2004'te yeni bir salgın olsaydı, yüzde 49'u Asya ülkelerinde, yüzde 29'u Sahraaltı Afrikası'nda, yüzde 10'u Ortadoğu'da, yüzde 4'ü OECD ülkelerinde, yüzde 4'ü Latin Amerika'da, yüzde 4'ü Avrupa ülkelerinde yaşayanlar olmak üzere dünya nüfusunun yaklaşık yüzde biri ölecekti.

Araştırmacılar, "bu sonuçların 2007'de yeni bir grip salgınının özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini gösterdiğini" vurguladı. Kışın bastırmasıyla birlikte soğuk ve sıcaklığın ani değişmesin nedeniyle vücut drencinin düşmesine neden olacağını belirten ABD'li uzmanlar, "Drencin düşmesi hastalığa davet çıkartmaktadır. Bu yüzden gribe yakalanmamak için sıcak içecekler içmeli ve C vitamini bol yiyecekler yenmelidir" uyarısında bulunuyor.


Grip Aşısı



Kış mevsiminde sık görülen hastalıklardan biri olan gripten korunmanın etkili yollarından biri de grip aşısının yapılmasıdır. Virüsün antijen denilen parçacıklarını içeren aşı savunma sistemini uyarır. Kişi grip virüsüyle karşılaşmadan önce vücudu mikrobu tanıyarak, ileride virüsle karşılaşınca zararsızlaştırması için gerekli antikorları üretir, gribe karşı hazır olur.

Grip aşısı inaktive bir viral aşıdır, yani içinde canlı olmayan virüs parçacıkları bulunur. Sıklıkla tavuk yumurta embriyosunda üretilen virüslerin çeşitli kimyasal yöntemlerle öldürülüp ve saflaştırılmasıyla elde edilir. Saflığı, güvenilirliği ve koruyucu antikor oluşturma düzeyi test edildikten sonra kullanıma sunulur. Araştırmacılar gripten korunma ya da tedavi konusunda yeni arayışlara devam etmektedir. Grip virüsün genetik kodunun bir kısmını içeren yeni bir aşı tipi üzerinde çalışmalar hız kazanmıştır. Aşı şimdilik yalnızca kas içine enjeksiyon (iğne) biçiminde uygulanabilmektedir. Burna sıkılan sprey ya da ağız yoluyla alınan aşı üretmek için çalışmalar sürmektedir.



Grip aşısı ne zaman yapılmalı?
Kuzey ve güney yarım küre için grip aşısı yapılma zamanları değişmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede grip en fazla kış aylarında (Aralık-Mart) ortaya çıktığı için, bu dönem gelmeden sonbahar (Eylül-Ekim-Kasım) ayları aşı yapılması için en uygun zamandır. Bazen grip salgını Mart sonu ve Nisan aylarına kayabilir. Bu nedenle (özellikle risk gruplarında olup da aşılanmayanlara) kış ayları içinde aşı yapılabilir. Aslında her ülke için aşı önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Güney yarımküreye Mayıs-Ağustos ayı içinde gidecek olan ve o sonbahar-kışta aşılanmamış olan risk gruplarındaki kişilerin bir hekimle görüşerek aşı ya da kemoproflaksi (ilaç kullanılarak hastalığa yakalanmanın önlenmesi) önerilerini dikkate alması uygundur.





Aşı nasıl uygulanır?

İnce bir iğne ile kolda kas içine uygulanır. Her yıl için bir doz yapılır. Dokuz yaşından küçük ve daha önce hiç aşılanmamış çocuklara bir ay ara ile iki doz uygulanır.





Aşının koruyuculuğu ne zaman başlar ?

Grip aşısı uygulamasından ortalama 10-15 gün sonra koruyucu antikor düzeyi oluşur, üçüncü haftada en yüksek düzeye ulaşır. Daha önce aşılananlarda koruyuculuk bir hafta sonra da başlayabilir.





Grip aşısının koruyuculuğu ne kadardır?

Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da %100 koruyucu değildir. Ayrıca grip virüsünün bazı özellikleri aşının koruyuculuğunu azaltmaktadır. Grip virüsünün antijenik yapısı sürekli değişim gösterdiği için her yıl yeniden aşılanmak gerekir. Dünya Sağlık Örgütü grip virüsündeki değişiklikleri izler. Uzmanlar bir önceki mevsimde etkili olan virüs tiplerini göz önüne alarak, o yıl hangi tip virüslerin grip etkeni olabileceğini tahmin edip, uygulanacak grip aşısın bileşimi için öneride bulunurlar. Aşı da buna göre hazırlanır. Bu nedenle aşının başarısı, aşı yapımında kullanılan grip virüsü antijenleriyle hastalık etkenleri arasındaki uyuma bağlı olarak her yıl farklı olabilir. Eğer o yıl aşıda parçacıkları kullanılan virüsler etkense aşının koruyuculuğu da artar. Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde %70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir. Ama yaşlılarda ve belirli bazı hastalığı olanlarda koruyuculuk %30-40’a kadar düşebilir. Çünkü yaşlılarda koruyucu antikor oluşumu daha azdır. Bununla birlikte yaşlılarda ve kronik (sürekli) bir hastalığı olanlarda aşının; gribe yakalanmayı engellemese de başka olumsuz etkiler ortaya çıkmasını azalttığı, hastaneye yatış ve ölüm oranını düşürdüğü yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.





Aşının yan etkileri ve güvenilirliği


Aşı Kimlere Yapılmalı?
  • http://www.tr.net/saglik/images/nokta.gif 65 yaş ve üzerindekiler (bu yıl yurtdışında 50 yaş ve üstüne de önerilmektedir. Bunun nedeni 50-64 yaş arası yüksek riskli kişilerin de aşılanmasını sağlamaktır).



Kimler aşılanmamalı?
Grip aşısı genelde güvenli aşılar arasında kabul edilmektedir. Ancak bazı koşullarda uygulanması sakıncalı olabilmektedir:

Ani başlayan ateşli bir hastalığı olanlarda ise, iyileşinceye dek aşı uygulamasının ertelenmesi gereklidir. Her ülkenin kendi ulusal sağlık otoritesi o yıl için özgül aşı virüslerini ve aşı uygulama önerileri belirleyerek kamuoyuna bildirmelidir


Kaynak:Hazırlayan: Doç. Dr. Necla Eren Tülek
SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi




meyankökü
grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.





İnternetten derlemedir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:01 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2