tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Bursa (http://www.tualimforum.com/bursa/)
-   -   Kılıç Kalkan Oyunu - Bursa (http://www.tualimforum.com/bursa/38397-kilic-kalkan-oyunu-bursa.html)

Kedi 18.10.09 19:35

Kılıç Kalkan Oyunu - Bursa
 
Kılıç Kalkan Oyunu - Bursa

Kılıç- Kalkan, Bursa ile özdeşlemiş bir halk oyunudur.
Osmanlı ordusu savaş sahnelerinin yansıtıldığı kılıç-kalkan oyunu, müziksiz oynanır. Oyuncuların ayak ve diz vuruşlarıyla çıkardığı sesler, müziğin ve ritmin yerini tutar
Kılıç kalkan; 8 - 10 veya daha fazla kimse arasında iki ekip hâlinde oynanır. Oyunda önce askere çağrılanların uğurlama ve karşılama merâsimi canlandırılır, sonra oyuncular halka oluşturarak yemin merasimini canlandırır, daha sonra iki ekip kılıç-kalkan çarpışması yapar. Gösteri; mütareke oyunu, başa-vuruş cengi, kılıçların birbirlerine atılması ile devam eder. Oyuncuların hep bir ağızdan bağrışması ve kılıçları havada sallaması ile sahne kapanır.
Mustafa Tahtakıran adlı folklorcunun çalışmaları ile 1932’de kılıç kalkan oyununun figürleri saptanmış ve standart hale getirilmiş, 1940’lı yıllarda da okullarda yaygınlaşmıştır.
Geçmişte, Mustafa Tahtakıran'ın başkanlığında gittiği Nice'teki bir yarışmada dünya şampiyonu olan Bursa Kılıç Kalkan Ekibi'nin bu başarısı o yıllarda Bursa için bir guru kaynağı olmuş; altın madalya ve kazanılan diğer ürünler o yıllarda TKM karşısında yer alan Karamürsel Mağazası'nda dev fotoğraflarla sergilenmişti.
Bir donem uluslararası festivallerde sergilenip, ödüller alan; turist gruplarının devlet adamlarının karşılanması törenlerinde oynanan kılıç-kalkan oyunu bir süredir sert ve korkutucu olduğu, barbar Türk imajını desteklediği gerekçesi ile artık yarışmalara katılmamakta, Milli Eğitim Bakanlığı halk oyunu olarak kabul etmediği için okullarda öğretilmemektedir.
Kılıç kalkan oyunu, günümüzde Bursa Kılıç Kalkan Derneği tarafından yaşatılmaya çalışılmaktadır.







http://www.yurthaber.com/images/othe...n-oyunu-01.jpg



http://www.yurthaber.com/images/othe...n-oyunu-02.jpg


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:00 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2