tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Çanakkale (http://www.tualimforum.com/canakkale/)
-   -   Lapseki İlçesi-Çanakkale (http://www.tualimforum.com/canakkale/38919-lapseki-ilcesi-canakkale.html)

Kedi 26.10.09 16:22

Lapseki İlçesi-Çanakkale
 
Lapseki



Çanakkale boğazındaki 4 önemli yerleşim merkezinden birisi olan Lapseki'nin eski adı Mapsakos'dur. Lampsakos'u, Hellespontus'un dogusunda Troas bölgesinde Foçalıların kurduğu sanılmaktadır.
Kent, coğrafyacı Strabon'a göre bir Miletos koloni kentidir. M.Ö 499 yılında Perslere başkaldıran Tonya halkının yanında yer almış, M. Ö. 479 yılında Mikale Deniz Savaşından sonra Atinalıların yanında yer almış ve M.Ö.471 yılında Kserkes döneminde Perslere teslim olmuştur.
Sonraları Persler, kenti Yunanlı Temistokles'e ganimet olarak vermişler ve şehir 1356 yılında Gazi Süleyman Paşa tarafından fethedilinceye kadar Bizanslılar'ın hakimiyetinde kalmıştır. I.Dünya savaşında işgal edilen Lapseki, İstiklal savaşı'nın sonlarına doğru 25 Eylül 1922'de Fransız ve ingiliz birliklerinin, Lapseki halkının birlik ve beraberliği sonucu püskürtülmesi ile kurtarılmıştır.


Çanakkale Boğazının tüm doğal güzelliklerine sahip olan ilçemizde, halkın birinci geçim kaynağı tarım olup, kısmen balıkçılık ve turizm geçim kaynakları arasında yer almaktadır. İlçemizle özdeşleşmiş en ünlü meyveler kiraz ve şeftalidir.İlk 1983 yılında yapılan geleneksel kiraz şenliği, her yılın 2-14 Haziran tarihlerinde tekrarlanmaktadır. Kaynaklar kenti olarak bilinen ilçe, antik yerleşmelerinin yanı sıra Osmanlı döneminin yapılarıyla da ünlüdür. Lampsakos, Perkote, Süleyman Paşa Camii, Umurbey Hüdavendigar Camisi, Yakup Bey Külliyesi ve Abdullah bin Hacı Yakup Türbesi Lapseki'nin tarihi kültür mirasından birkaç tanesidir. Lamsakos'un M.Ö 670 yılında Kolojonlular tarafından kurulmuş olduğu söylenmektedir. Çanakkale'ye 32 km. uzaklıktaki yörede antik kalıntılar bulunmaktadır. Homeros'un Hiada destanında adı geçen Perkole, Umurbey'in kuzeydoğusunda Pekmez Pınar'dadır. Orhan Gazi döneminde inşaa edilen oldukça geniş mahfilli ve çatılı bir yapı olan Süleyman Paşa Camii ve XIV. Yüzyılda I. Murat döneminde, Tuğla ve kesme taştan yapılmış Umurbey Hüdavendigar Camii, Çardak bucağındaki XV. Yüzyılda yapılmış olan cami, medrese ve handan müteşekkil Yakup Bey Külliyesi ile gene Çardak bucağındaki 4 türbeden oluşan Abdullah bin Hacı Yakup Türbesi Osmanlı döneminin ilçedeki önemli yapılarıdır.



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:16 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2