tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Deri Hastalıkları ( Dermatoloji ) (http://www.tualimforum.com/deri-hastaliklari-dermatoloji/)
-   -   Egzama Deri Hastalıgı (http://www.tualimforum.com/deri-hastaliklari-dermatoloji/27087-egzama-deri-hastaligi.html)

Ceren 25.02.09 22:28

Egzama Deri Hastalıgı
 
Egzama Deri Hastalıgı

EGZAMA: Egzama, özel bir ortam üzerinde bir ya da birkaç alîerjinin etkisiyle nükseden, kaşıntılı, kızarık veziküllü plaklar biçiminde kendisini gösteren bir deri hastalığıdır. Egzama olayı, seyri sırasında ‘Kızarıklık dönemi’, ‘Vezikül dönemi’, ‘Sulanma ve kabuklanma dönemi’ ve ‘Kepeklenme dönemi’ olarak dört ana dönemden geçer.
Kızarıklık donemi: Egzamanın ilk seyri boyunca kalıcı olan belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntının başlamasından kısa bir süre sonra deride ödemli bir kızarıklık belirir
Vezikül dönemi: Bu dönemde derideki kızarık alanlarda veziküller belirir. Birkaç vezikül birleşip daha büyük bir lezyon, yani bir bül oluşturabilirler.
Sulanma ve kabuklanma dönemi: Veziküllerin patlayıp boşalmasıyla bu alanlar sızıntılı bir görünüm kazanırlar. Bu sızıntılar daha sonraları kuruyup deri yüzeyinde sarımtırak kabuklara dönüşürler. Kabuk kaldırılırsa sızıntılar yeniden başlar. Kabuklar bir süre sonra kendiliklerinden düşerler. Kepeklenme dönemi: Kabuklar döküldükten sonra bu bölgelerde hafif kızarık bir deri ortaya çıkar. Bu yeni deri yüzeyi bir süre pullanır, kepeklenir. Daha sonra pullanma ve kızarıklık kaybolur ve egzama iz bırakmadan iyileşir. “Kontakt egzaması” ve “Atopik egzama” olmak üzere başlıca iki çeşit egzama vardır. Kontakt egzama dış etkenlerle oluşur. Deri duyarlı olduğu etkenle karşılaştığında egzama tablosu ortaya çıkar. Deterjanlar, bazı kozmetikler (ruj, saç boyası, kremler), sentetik kumaşlar, pen ici lin, sülfamidler ve daha pek çok madde egzamayı yaratan etken olabilir.Atopik egzama kişinin doğuştan kalıtım yoluyla kazanmış olduğu duyarlığa bağlı olarak ortaya çıkan egzama tipidir. Böyle bir kişi solunum ya da besin yoluyla allerjenle karşılaştığında deride egzama ortaya çıkar.Egzama tedavisinin genel ilkesi allerjenin bulunması, kişinin bu allerjenle temasının önlenmesi ve vücudun allerjene olan duyarlılığın ortadan kaldırılmasıdır.

Alıntı


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:48 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2