tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Claude Debussy Biyografisi - Claude Debussy Kimdir - Claude Debussy Hayatı - Claude D
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1628

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 22.08.13, 09:45   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Claude Debussy Biyografisi - Claude Debussy Kimdir - Claude Debussy Hayatı - Claude D

Claude Debussy Biyografisi - Claude Debussy Kimdir - Claude Debussy Hayatı - Claude Debussy Yaşamı

Claude Debussy (D. 22 Ağustos 1862 Saint-Germain-en-Laye, Yvelines, Fransa - Ö. 25 Mart 1918 Paris) 20. yüzyılın en önemli Fransız bestecilerinden birisidir. Frederic Chopin’den bu yana piyano müziğinin en önemli bestecisi sayılır.



Hayatı

Paris yakınlarında doğan Claude Debussy’nin anne ve babası porselen eşya satan bir dükkân işletmekteydi. Müzikal yeteneği ilk defa Chopin’in bir öğrencisi olan piyano öğretmeni Bayan Maut de Fleurville tarafından keşfedilmiştir. Bayan Maut, onu Paris Konservatuarı’na gönderdi ve Debussy orada 1872’den itibaren 10 yıl eğitim gördü. Debussy, başlangıçta piyano virtüözü olmak istiyordu fakat 1878 ve 1879’daki piyano sınavlarında kalınca bu fikirden vazgeçti; Ernest Guiraud’un kompozisyon derslerin devam etti ve bu sayede 1884’te Roma Ödülü’nü alarak Roma’da 3 yıl eğitim görme şansına erişti.

Claude Debussy, piyano öğretmeni Marmontel’in kendisini tavsiye etmesi üzerine 1879-1882 yılları arasında Bayan Nadezhda Filaretovna von Meck’i evinde özel piyanist olarak çalışma şansına erişmişti. Bir Rus mühendisin zengin dul eşi olan Bayan von Meck, evinde daima bir piyanist, bir kemancı ve bir çellocu bulundururdu. Tchaivkosky’nin finansal destekçisi idi ve iletişimini yıllar boyu sadece mektuplarla sürdürdüğü Tchaivkosky’e hayrandı. Debussy, onun evinde bol bol Tchaivosky’nin oda müziği eserlerini ve patronunun istekleri doğrultusunda doğaçlama eserler çaldı; çocuklara piyano dersi verdi ve bir yaz Bayan von Meck ile birlikte Floransa, Venedik, Viyana ve Moskova’yı gezdi. Bu gezi sırasında Viyana’da Wagner’in Tristan und Isolde operasını dinleyerek çok etkilendi. 1888-1889’da Bayreuth Festivali’ne giderek Wagner’in müziğini dinleyen ve etkisinde kalan Debussy, daha sonra Wagner’in müzik yaklaşımını reddetmiştir.

1890’lar Debussy’nin kariyerindeki en verimli dönemdir. Bu dönemin en önemli eseri Pellas et Melisande operasıdır. Bu eserin 1902’de seslendirilişi uluslar arası bir başarı oldu. Pell as’dansonra ünlenen Debussy, Avrupa başkentlerini gezerek eserlerini piyanist veya orkestra şefi olarak seslendirdi. Bu dönemde yazdığı makalelerle esprili bir eleştirmen olarak da tanındı.

1887’den itibaren kendisini bir besteci olarak gören Debussy, kendi eserlerini çaldığı bazı zamanlar hariç sahneye piyanist veya orkestra şefi olarak çıkmadı. Arkadaş çevresi müzisyenlerden değil, şair Stéphane Mallarmé‘nin evinde empresyonist şairler ve ressamlardan oluşuyordu. Bu çevrenin etkisi ilk önemli orkestra eseri L’aprésmidi d’un Faune (Bir tabiat ilahının öğleden sonrası) adlı senfonik şiirinde kendisini gösterir. Bu eserin 1894’te sahnelenmesi, empresyonist müziğin doğuşuna işaret eder ve Debussy’nin 20 yıl sürecek en verimli dönemini başlatır. Bu dönemde Noktürnler, Deniz, Tablolar adlı orkestra eserlerini, çok sayıda piyano eserini, çeşitli şarkılar ve oda müziği eserleri, bale müziği ve tek operasını yazdı.

Debussy’nin çok sayıda kadınla ilişkisi olmuştu. Bu kadınlardan metresi Gabrielle Dupont intihara teşebbüs etmiştir. Ayrıca Debussy de sanatçılara özgü bir tutku yoğunluğuyla sürekli intihar düşüncesi taşımaktaydı. 1899’da bir terzi olan Rosalie Texier ile evlendi. Rosalie Texier ile aralarindaki kültür farkı ve Texier'nin Debussy'ye kültürel anlamda yetersiz kalması sebebiyle Debussy 1904’te eşini, bir bankasının eşi olan amatör şarkıcı Emma Bardac için terketti. Emma ile bir apartman dairesine taşındı ve ömrünün geri kalanını orada geçirdi. 1905’te Claude-Emma adlı kızı doğdu ve 1908’de Bayan Bardac ile evlendi. Children’s Corner (Çocukların Köşesi) adlı eserini kızına adadı.

Kansere yakalanan ve bu hastalık yüzünden enerjisi tükenen Debussy, her şeye rağmen beste yapmayı sürdürmeye çalıştı ancak 1914’te I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine müziğe olan ilgisini kaybetti. “Bu kadar insan kahramancaölümle yüzleşirken ne gülebildiğini ne de gözyaşı dökebildiğini” söyledi ve 1 yıl süren bir sessizliğe gömüldü. Ancak daha sonra besteleriyle mücadeleye katılması gerektiğini düşünerek en son eserlerini verdi. Son eseri olan piyano ve keman için sonatı 1917’de seslendirildi ve Debussy, piyanoyu kendisi çaldı. 1918’in Mart ayında Paris bombardımanında hayatını kaybetti.

Debussy, en önemli eserlerini piyano için bestelemiştir. Eserleriyle piyano çalma tekniklerinde devrim yaratmıştır. 20. yüzyıl başında, çağdaşları üzerinde Debussy kadar etki yaratan Schönberg dışında kimse yoktur. Debussy adı yaşadığı dönemde empresyonizm ile özdeşlemişti.Bunun yanı sıra piyano eserleri de büyük ilgi görür.



Seçilmiş Eserleri

Orkestra

Prelude a l'apres-midi d'un faune
La Mer
Nocturnes
Printemps
Images: Gigues, Iberia, Rondes de printemps
Marche escossaise sur un theme populaire
Fantaisie pourpiano et orchestre
Deux danses pour harpe chromatique et orchestre d'instruments a cordes
Première Rhapsodie pour clarinette et orchestre

Piyano

İki elle piyano için

Preludes I et II
Images I et II
Claire de Lune
Children's Corner (orkestrasyon:Andre Caplet)
Estampes
Suite bergamasque
Etudes
Deux Arabesques
Le trouduce
Pour le piano
Valse romantique
Nocturne
Mazurka
D'un cahier d'esquisses
Hommage a Haydn
La plus que lente
La boite a joujoux 1913 (bale) (Orkestrasyon: Andre Caplet - ölümünden sonra)
Berceuse heroique
Dance Tarantelle styrienne (Orkestrasyon: Maurice Ravel)
Le petit negre

Dört elle piyano için Petite suite (Orkestrasyon:Henri Busser)
Marche escossaise sur un thème populaire
Six epigraphes antiques

İki piyano için

Prelude a l'apres-midi d'un faune
Lindaraja
En blanc et noir

Operalar

Rodrigue et Chimene opera (1890–1892, unfinished)
Pelleas et Melisande opera (1893–1902)
Le diable dans le beffroi (1902–1911, kısa opera Poe'nun "The Devil in the Belfry"'i üzerinetemllenmiş, bitmemiştir)
La chute de la maison Usher (1908–1917, kısa opera Poe'nun "The Fall of the House of Usher"i üzerine temllenmiş, bitmemiştir)

Oda Müziği

Trio pour Violon, Violoncelle et Piano" (16 yıl hazırlama)
Quatuor a cordes
Rhapsodie pour saxophone et piano (Orkestrasyon: Roger Ducasse 1919)
Premiere rhapsodie pour clarinette et piano
Petite piece pour clarinette et piano
Syrinx pour flûte solo
Sonate pour violoncelle et piano
Sonate pour flûte, alto et harpe
Sonate pour violon et piano

Koro

Salut, printemps
Invocation
L'enfant prodigue
La damoiselle elue
Trois chansons de Charles d'Orleans
Noel des enfants qui n'ont plus de maison
Ode a'la France

Kantatalar

Nuit d'etoiles
Beau soir
Fleur des bles
Mandoline
Trois poemes de Stephane Mallarme
Trois ballades de Francois Villon
Le premenoir des deux amants
Trois chansons de France
Trois chansons de Bilitis
Proses lyriques
Fetes galantes I et II
Deux romances I et II
Trois melodies
Dans le jardin
Les angelus
Cinq poemes deCharles Baudelaire
Ariettes oubliees
Musique
Quatre melodies pour Mme Vasnier
Rondeau
Zephyr
Paysage sentimentale
Voici que le printemps
La belle au bois dormant

Kaynak: wikipedia
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
biyografisi, claude, claude debussy, claude debussy biyografi, claude debussy biyografisi, claude debussy hakkında, claude debussy hakkında genel bilgi, claude debussy hayatı, claude debussy kim, claude debussy kimdir, claude debussy özgeçmişi, claude debussy yaşamı, debussy, hayati, kimdir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Jean-Claude Van Damme Biyografisi - Jean-Claude Van Damme Hayatı - Jean-Claude Okyanus Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 01.09.12 23:52
Claude Monet Biyografisi - Claude Monet Hayatı - Claude Monet Kimdir - Claude Monet Serap Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri 0 11.11.11 20:09
Claude Lorrain Eserleri - Claude Lorrain Tabloları - Claude Lorrain Resimleri Serap Yabancı Ressamların Resimleri 2 01.11.11 19:37
Claude Lorrain Biyografisi - Claude Lorrain Kimdir - Claude Lorrain Hayatı Serap Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri 0 01.11.11 14:14
Claude Debussy Biyografisi Başak Yabancı Edebiyatçıların Hayatı(Biyografisi) 0 22.08.09 19:10


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:58 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2