tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Diger Ünlülerin Biyografileri (http://www.tualimforum.com/diger-unlulerin-biyografileri/)
-   -   Seyit Ali Onbaşı Biyografisi,Seyit Ali Çabuk Biyografisi,Seyit Ali Onbaşı Hayatı (http://www.tualimforum.com/diger-unlulerin-biyografileri/33100-seyit-ali-onbasi-biyografisiseyit-ali-cabuk-biyografisiseyit-ali-onbasi-hayati.html)

Sude 19.06.09 16:15

Seyit Ali Onbaşı Biyografisi,Seyit Ali Çabuk Biyografisi,Seyit Ali Onbaşı Hayatı
 
Seyit Ali Onbaşı Biyografisi,Seyit Ali Çabuk Biyografisi,Seyit Ali Onbaşı Hayatı

http://img261.imageshack.us/img261/5712/33542204oa2.png

Seyit Ali Çabuk, veya Seyit Ali Onbaşı, (D. Eylül 1889 - Ö. 1939) I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde çarpışan asker.

1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine idi.

1909 yılında Osmanlı Ordusu’na katıldı. Balkan Savaşı’nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı’nın başlaması ile Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915′de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Çatışma sırasında Fransız savaş gemisi Bouvet vurularak hareketsiz kaldı ve batmaya başladı. Gemi mürettebatını kurtarmak için yardıma İngiliz Ocean ve Fransız Irresistible gemileri geldi. Ancak çatışma sırasında Seyit Ali’nin görevli olduğu topun vinci arızalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 330 kg ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, üçüncü atışında İngiliz gemisi Ocean’a isabet sağladı. Atılan mermi geminin bacasından içeri girerek gemiye büyük hasarlar verdi, bu nedenle mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık görevini verdi. O atıştan sonra Seyit Ali Onbaşı’ndan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyid Ali Onbaşı ne kadar zorlansada top mermisini kaldıramadı.Sonra Seyit Ali onbaşı yine savaş çıksın yine kaldırırım dedi.bundan sonra ancak fotografı plastik bir mermiyle çekilebildi.

Savaşın sona ermesi ile 1918′de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. 1939 yılında hayatını kaybetti.

Kartal 21.08.09 21:58

Seyit Onbaşı
 
Seyit Onbaşı

http://img261.imageshack.us/img261/5712/33542204oa2.png

Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi.

Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı.

İngiliz Queen Elizabeth (Kraliçe Elizabeth) zırhlısının attığı top mermileriyle, batarya komutanı ve iki er hariç bütün personeli şehit olan Rumeli Mecidiye Bataryası 3.Top numara erlerinden, hayatta kalan diğer akrabası Niğdeli Ali' nin yardımıyla 275 Kg.lık (215 okka) top mermisini, Mataforası (Mermi Vinci) bile bozulmuş olan topun 2 metre yüksekteki namlusuna 2 defa üst üste yerleştirip ateşleyen, attığı ikinci mermiyle İngilizlerin komuta gemisi olan Ocean zırhlısını Kara Burun Mevkiinde batırıp Çanakkale Muharebelerinin seyrini değiştiren Koca Seyit gerçekleştirdiği bu büyük kahramanlık karşılığında verilen Onbaşı rütbesinden başka para, altın, izin gibi hiç bir karşılık talep etmemiştir. Önceki talep ettiği çift tayın hakkını aldığında, diğer arkadaşları yararlanamadığı için lokmalar boğazında düğümlenip vazgeçmiştir.

Olaydan sonra mevzi bölgesine gelen Amiral Cevat Paşa' nın isteği üzerine fotoğrafını çekmek için aynı ağırlıktaki başka bir mermiyi kaldırmayı deneyip,k aldıramayınca "Paşam! Karşımda düşman olsun yine kaldırırım" der.

Daha sonra karşılaştığı 10. Fırka ( Tümen) komutanı Mustafa Kemal' in " O koca gülleyi kaldırdığın gibi beni de kaldıra bilirmisin?" sorusuna "Sizin büyüklüğünüz, ağırlığınız gülle ile ölçülemez. Sizi ben değil dünya birleşse kaldıramaz" cevabını verir.

Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. Sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:44 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2