tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Dini Bilgiler (http://www.tualimforum.com/dini-bilgiler/)
-   -   Sadaka Nedir? - Sadaka Kaça Ayrılır (http://www.tualimforum.com/dini-bilgiler/133936-sadaka-nedir-sadaka-kaca-ayrilir.html)

ASYA 10.04.14 23:35

Sadaka Nedir? - Sadaka Kaça Ayrılır
 
Sadaka Nedir?

Sadaka Kaça Ayrılır

Sadaka dinimizde Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etme, iyilik ve ihsanda bulunma anlamina gelmektedir.

Allah’ın rızasını gözeterek Allah’ın verdiklerini ihtiyacı olana vermeye sadaka denir.Sadaka geniş kapsanlı bir kelimedir. Sadaka farz, nâfile bütün yardımları de barındırır. Bu nedenle zekata da sadaka denilir. Fakat sadaka deyince, ilk akla gelen nâfile sadakalardır.

Zekat bu anlamda sadakaya göre daha dar ve hususi bir anlam taşır. Sadak için allah2ın verdiği tüm imkan ve nimetleri Allah’ın rızasını gözeterek harcamak olarak tarif edilirken zekatta ise bu anlam daha da sınırlıdır. Örneğin zekat mali bir ibadettir. Fakat sadaka sadece mal ile sınırlı değildir.

Sadaka çeşitleri nelerdir
1 Sadaka-i câriye: Öldükten sonra da, amel defterimize sevap yazdıran sadakadır. Sadaka-i cariye, cami, çeşme, yol yapmak, ağaç dikmek, faydalı ilmi eser bırakmak gibi insanlara faydası dokunan her çeşit iyi işlerdir. Bir hadis-i şerif meali:
(İnsan ölünce, üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalı ilmi eser bırakmak veya ona dua ve istiğfar edecek salih evlat.) [Müslim]
2 Fıtır sadakası: Sadaka-i fıtır, Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadakadır. Buna yalnız fıtra da denir. Bu kelime halk arasında fitre şeklini almıştır.
3 Nafile olan sadakalar: bu da kişinin Allah rızasını gözeterek verdiği sadakadır.
4 Farz olan sadak: Bu kısaca zekat denir


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:27 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2