tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Dini Bilgiler (http://www.tualimforum.com/dini-bilgiler/)
-   -   Her Varlık Allah’ın Tecellisidir, Allah Tüm Varlıkları Sarıp Kuşatmıştır (http://www.tualimforum.com/dini-bilgiler/42727-her-varlik-allah8217in-tecellisidir-allah-tum-varliklari-sarip-kusatmistir.html)

jass 15.01.10 00:20

Her Varlık Allah’ın Tecellisidir, Allah Tüm Varlıkları Sarıp Kuşatmıştır
 
Her Varlık Allah’ın Tecellisidir, Allah Tüm Varlıkları Sarıp Kuşatmıştır

Allah tüm kainatı yoktan var eden, tüm kainat üzerinde mutlak Hakimiyet Sahibi olandır. Göklerin ve yerin mülkü yalnızca O’na aittir. Allah her yerdedir. Tüm anneler ve babalar Allah'ın tecellileridirler. Tüm oğullar ve çocuklar Allah'ın tecellileridirler. Tüm kelebekler, kuşlar, ağaçlar, güller, meyveler Allah’ın tecellisidir. Gezegenler, güneşler, devasa kainat Allah’ın tecellisidir. Allah'ın Zatı birçok yerde ve birçok şekilde tecelli edebilir. Bu, Allah’ın yaratma sanatıdır. Allah, üstün güç ve kudretini, dilediği varlıkta dilediği şekilde göstermeye kadirdir.

Allah, yarattıklarından ayrı değildir. Tüm varlıklar, evrendeki her şey O’nun birer görüntüsüdür. İnsanlar, hiçbir zaman Allah’ın Yüce Zatı’nı göremezler, ama O’nun tecellileriyle sürekli muhataptırlar. İnsanın kendisi de Allah’ın bir tecellisidir. Yüce Allah, evrende var olan her şeyi, tüm varlıkları sarıp kuşatmıştır. Allah bir ayetinde bu gerçeği şöyle haber verir:

Allah... O'ndan başka İlah yoktur. Diridir, kaimdir. O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmaksızın O'nun Katı'nda şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, O'nun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp-kuşatamazlar. O'nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp-kuşatmıştır. Onların korunması O'na güç gelmez. O, pek Yücedir, pek büyüktür. (Bakara Suresi, 255)

Allah, yarattığı tecellilerine yakınlığını ise şöyle haber vermiştir:

Andolsun, insanı Biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız. (Kaf Suresi, 16)

Yine Rabbimiz, Yüce Zatı’nın her yeri kuşattığını şu ayetle bildirmiştir:

Doğu da Allah'ındır, batı da. Her nereye dönerseniz Allah'ın yüzü (kıblesi) orasıdır. Şüphesiz ki Allah, kuşatandır, bilendir. (Bakara Suresi, 115)



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:02 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2