tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri (http://www.tualimforum.com/dunya-edebiyatindan-kitap-ozetleri/)
-   -   Zaman Uçup Gidiyor - Bill COSBY/Kitap Özeti (http://www.tualimforum.com/dunya-edebiyatindan-kitap-ozetleri/24672-zaman-ucup-gidiyor-bill-cosby-kitap-ozeti.html)

Okyanus 10.01.09 02:35

Zaman Uçup Gidiyor - Bill COSBY/Kitap Özeti
 
Kitabın Adı Zaman Uçup Gidiyor
Kitabın Yazarı Bill COSBY
Yayınevi ve Adresi Ad Yayıncılık, İstanbul
Basım Yılı 1996

KİTABIN ÖZETİ

Kitabın girişinde er ya da geç yaşlılık sürecine girileceğini, bunlarla ilgili sürecin başlangıcını, yaşlanmaya karşı ilk tepkileri, korkuları ve yapılan yanlış kavramlar konu edilmektedir.

Örnek olarak yakın gözlüğü kullanmaya başlandığında herkesin sizin artık yaşlanmaya başladığınızı düşünmesi, görme yeteneğinin azalması kaygıları, gözlük kullanmaya başlamanın psikolojik etkisi; ya da diş etlerinin büzülmeye ve takma diş takmaya tavsiye edilmeye başlandığında insanların sizi yaşlanıyorsunuz diye rahatsız edici yakıştırmalar yaptığındaki tepkileri ve buna karşı yaşlanmanın getirdiği tepkilere karşı mücadelesini anlatmaktadır. Kitapta çoğu insan, kırk-elli yaşları arasında, orta yaş krizi diye adlandırılan dönemi yaşamadan önce yaşlanmak olgusunun huzursuzluğunu duydukları anlatılmaktadır. Bu safhada kadınlar yaklaşan menopoz yüzünden, erkeklerse cinsel hayatlarındaki durulma nedeniyle üzüntüye kapılırlar. Bu dönemde hem erkek hem de kadın, hayatında daha canlı, duygusal bakımdan daha zengin ve daha başarılı olamadıklarından yakınmakta oldukları anlatılmaktadır. Çoğu orta yaşlı kişinin, bu ihtiyarlığın getireceği düşkünlüğün kapıyı çalmasından önce hayata dair deneyimler konusunda son şansıymış gibi yeni ilgi alanlarına ve ilişkilere yöneldiği anlatılmaktadır. Kırk-elli yaşlarına gelmiş insanlar bedensel potansiyelleri konusunda bazı saplantılara kapılabildikleri hatta vücut fonksiyonlarını kaybedip başkalarının yardımına ihtiyaç duyabileceklerini sandıkları anlatılmıştır.

"Zaman Uçup Gidiyor" kitabında Cosby, yaşlı canavara tepeden bakmakta ve arkasından alay etmektedir. Kendimize gülmek kolay değildir; orta yaşın sonlarına vardığımızda ve yaşlı bir insan rütbesi kazanmanın eşiğindeyken, bu daha da zordur. Bazıları duyma, görme ve hatırlama güçlüğü çekmenin gülünecek bir yanı olmadığını düşünebilirler. Ama Cosby'nin de ortaya koyduğu gibi, orta ve yaşlı insanlar korkuya, espri anlayışından yararlanarak karşı koyabilirler. Yaşlanmanın olumsuz yönlerinin doğumun olumun yönleriyle aynı görüş açısına oturtulması kitapta tavsiye edilmektedir. Cosby'nin bu kitapta bize verdiği en önemli mesajlardan biri de ; bir hayatı sürdürmek için gerekli şartların, gençler için de yaşlılar için de aynı olduğudur. Yaşlılar öyle öngörülüyor diye dünyayla bağlarını koparmak zorunda değillerdir. Sevgi dostluk, başkalarına duyulan bağlılık, espri anlayışı kendimizi iyi hissetmemizi ve yaşlılığın getirdiği sıkıntıların unutulmasında başrol oynadığı kitapta anlatılmaktadır. "Zaman Uçup Gidiyor" kitabında Cosby yeni ve farklı bir karşı koyma çabası içindedir. Cosby bizim olağan öz-savunmalarımızın kabuğunu neşeyle soyarak kendimize ve hayatın iyi kötü günlerine gülümseyerek bakmamızı sağlıyor.

Bununla ilgili olarakta Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan genel nüfusun içerisinde %12' sinin 65 yaş üzerinde insanlardan oluştuğu bununda 28 milyon kişi civarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca yaşlandıkça ve olgunlaştıkça daha gerçekçi düşünmemiz gerektiği ancak bunun her zaman mümkün olmadığı belirtilmektedir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:12 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2