tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Enfeksiyon Hastalıkları (http://www.tualimforum.com/enfeksiyon-hastaliklari/)
-   -   Respiratuar Sinsityal Virüsü Nedir - RS Virüsü - Respiratuar Sinsityal Virüsü Bilgi (http://www.tualimforum.com/enfeksiyon-hastaliklari/58577-respiratuar-sinsityal-virusu-nedir-rs-virusu-respiratuar-sinsityal-virusu-bilgi.html)

Perihan 13.10.10 17:47

Respiratuar Sinsityal Virüsü Nedir - RS Virüsü - Respiratuar Sinsityal Virüsü Bilgi
 
Respiratuar Sinsityal Virüsü Nedir - RS Virüsü - Respiratuar Sinsityal Virüsü Genel Bilgi

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebeğin, yaşamını kaybetmesine neden olan Respiratuar Sinsityal (RS) virüsünün Türkiye'de özellikle, ekim-nisan ayları arasında etkin olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Yurdakök, yaptığı yazılı açıklamada, RS virüsünün, özellikle zamanından 2 ay veya daha önce doğmuş prematüre ile kronik akciğer hastalığı gelişmiş bebeklerde ve doğuştan ağır kalp hastalığı olanlarda, hastaneye yatarak tedavi gerektiren ve ölüme yol açabilecek kadar ağır klinik tablo ile seyrettiğini ifade etti.

Virüsün başlıca alt solunum yolu enfeksiyon etkenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Yurdakök, Türkiye'de her yıl tahminen RS virüsü nedeni ile 30 bin civarınında insanın hastaneye yattığını kaydetti.

Prof. Dr. Yurdakök, açıklamasında, ''Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebek bu virüs nedeniyle kaybediliyor. Her yaşta görülebilen, ancak prematüre, kronik akciğer hastalığı gelişmiş bebeklerde ve doğuştan ağır kalp hastalığı olanlarda daha ağır seyreden ve oldukça bulaşıcı olan RS virüsü, ülkemizde özellikle ekim-nisan ayları arasında etkindir'' bilgisini verdi.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yurdakök, yeni doğan bebeklerin, yüzde 60'ının doğumlarından sonraki ilk salgında RS virüsüne maruz kaldıklarını ve yaşamlarının en geç 2 ya da 3. yıllarına kadar tüm çocukların RS virüsü enfeksiyonu geçirdiklerini belirtti.

-ENFEKSİYONUN BULAŞMASI-

Riskli bebeklerin takip altına alınmasının ve her yıl RS virüs enfeksiyonunun sık görüldüğü aylarda, ayda bir kez aşı yapılmasının hastalıktan korunmak için önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yurdakök, açıklamasında, şunları kaydetti:

''Virüs, her yaştaki hastada, solunum yolları enfeksiyonuna sebep olabilir ve büyük ölçüde bulaşıcıdır. Yetişkinlerde ve 3 yaşın üstündeki çocuklarda basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak gözlenen hastalık, kırgınlık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif öksürük ve baş ağrısı gibi şikayetlerle atlatılırken, zamanından 2 ay veya daha önce doğmuş bebeklerle, kronik akciğer hastalığı ve doğuştan ağır kalp hastalığı olanlarda hastaneye yatarak tedaviyi gerektiren ve ölüme yol açabilecek kadar ağır klinikhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtablo ile seyreden başlıca alt solunum yolu enfeksiyon etkenlerinden biridir. RS virüsü, prematüre bebeklerde bronşiyolit ve pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının majör nedenidir. Enfeksiyon, çocuklardan büyüklere veya büyüklerden çocuklara bulaşabilmektedir.''

-''HASTANE ENFEKSİYONU ŞEKLİNDE KARŞIMIZA ÇIKABİLİR''-

Prof. Dr. Murat Yurdakök, virüsün hastanede yatan çocuklarda, hastane enfeksiyonu şeklinde çıkabileceğini de işaret ederek, bu açıdan da dikkatli olmak gerektiğini vurguladı.

Virüsün esas olarak solunum yolu ile bulaştığını belirten Prof. Dr. Yurdakök, bulaşmayı en az seviyede tutmak için öksürme ve hapşırma gibi olaylar sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılması ve enfekte solunum salgılarının günlük kullanımdaki eşya yüzeylerine temasının engellenmesi, böyle birhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtemas var ise bu eşya yüzeylerinin mutlaka temizliğinin yapılması önerisinde bulundu. Prof. Dr. Yurdakök, açıklamasında, virüsün bulaşmasını engellemek için alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:

''Koruyucu bağışıklama, yenidoğan hastalıkları, çocuk kardiyoloji, çocuk enfeksiyon, çocuk alerji ve çocuk göğüs hastalıkları uzmanları tarafından başlatılabilmektedir. Bebeğe dokunmadan önce sıcak su ve sabun ile elleri yıkamak, nezle ve ateş belirtisi varsa bebeğe yaklaşmamak, tek kullanımlık mendil kullanıp ve hemen atmak, nezle belirtisi gösteren diğer çocukları bebekten uzak tutmak, bebeğin kullandığı oyuncakları düzenli olarak temizlemek, kalabalık yerlere bebek ile gitmemek ve bebeğin yanında sigara içmemek.''

Kaynak: AA


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:46 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2