tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Engellilerle ilgili Güncel Haberler (http://www.tualimforum.com/engellilerle-ilgili-guncel-haberler/)
-   -   Biyonik El Dünyanın 14. Buluşu (http://www.tualimforum.com/engellilerle-ilgili-guncel-haberler/18997-biyonik-el-dunyanin-14-bulusu.html)

Tual 17.11.08 14:07

Biyonik El Dünyanın 14. Buluşu
 
BİYONİK EL DÜNYANIN 14. BULUŞU


16.11.08 - Semray'ın eli dünyanın en iyi 14'üncü buluşu oldu. "Dünyada Yılın En Büyük Elli İcadı" sıralamasında tam 36 icadı geride bırakan biyonik elden, dünyada 300 Türkiye'de ise 4 kişi yararlanıyor. Muğlalı engelli milli okçu Semray Taş Asır'ın başlattığı kampanya ile kavuştuğu biyonik eli Time dergisinde, yılın en büyük 50 icadından biri olarak gösterildi.

Biyonik eli dünyada 300, Türkiye'de ise sadece 4 kişi kullanıyor. Parmakların tümünün hareket edebildiği biyonik el "iLimb", Time dergisinin yılın en büyük 50 icadı listesinde 14'üncü sırada yer aldı.Touch Bionics tarafından geliştirilen protezin her parmağının kendine ait ayrı bir motoru olduğu, protezin kredi kartı gibi ince nesneleri kavrama ve ağn eşyaları kaldırabilme gibi özellikleri de bulunduğu vurgulandı. Uzmanlar aynı teknolojiyi kullanarak gelecekte biyonik parmak, bilek ve kol da yapmayı hedefliyor.

HEDEFİ OLİMPİYAT
Dünyada ağzıyla ok atabilen tek kadın sporcu olan Muğlalı Semray Taş özer, Yeni Asır'ın 21 Nisan 2008'de başlattığı kampanyada işadamları ile bazı belediye başkanlarının yardımıyla 14 Haziran 2008'de protez eline kavuşmuştu.

"iLimb" kullanmaya başladıktan sonra hayatı değişen, olimpiyatlara katılmak isteyen sporcu, dünyada biyonik elle ok atan ilk bayan sporcu olmayı planladığım söyledi. Protez elin hem günlük yaşamı, hem de spor hayatmda kendisi için dönüm noktası olduğunu anlatan Semray Taş özer, "Yeni Asır hayatımda çok şeyi değiştirdi. Protez el sayesinde günlük hayatımda işlerimi daha kolay yapabiliyorum. Yeni Asn Gazetesi'ne minnettarım" dedi.

SÜREKLİ ÇALIŞIYOR
Protez elin takılmasının ardından antrenmanlara da başladığım belirten Semray Taş özer, şunları kaydetti: "Protez elim olmadığı için bazı turnuvalara ve Pekin Olimpiyatlan'na gitme şansını kaçırmıştım. Şimdi 2009 Dünya Şampiyonasına hazırlanıyorum. Olimpiyatlara gidemedim ama Dünya Şampiyonasında Türk bayrağım dalgalandırmak istiyorum. Dünyada biyonik elle ok atan ilk bayan sporcu olacağım." Düştüğünde 7 aylık bebekti.Muğla'da 7 aylık bebekken şöminenin üzerine düşerek sağ elini bilekten kaybeden milli okçu Semray Taş Özer'e biyonik protez el almak için Yeni Asır 21 Nisan 2008 tarihinde kampanya başlattı. 'Semray'a el alalım, olimpiyatlara gitsin' kampanyası kapsamında 71 bin YTL toplandı ve İngiltere'ye biyonik protez el ile protezi kaplayacak estetik eldiven siparişi verildi. Biyonik el 14 Haziran 2008'de Ankara'ya geldi. Ankara Anadolu Ortopedi Firması 'nda gerçekleştirilen bir operasyonla milli okçu Semray protez eline kavuştu.>Sabah



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:00 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2