tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Enstrümanlar (http://www.tualimforum.com/enstrumanlar/)
-   -   Sipsi Nedir - Sipsi Hakkında Bilgi - Sipsi Özellikleri - Sipsi Türleri (http://www.tualimforum.com/enstrumanlar/87324-sipsi-nedir-sipsi-hakkinda-bilgi-sipsi-ozellikleri-sipsi-turleri.html)

ASYA 14.12.11 00:15

Sipsi Nedir - Sipsi Hakkında Bilgi - Sipsi Özellikleri - Sipsi Türleri
 
Sipsi Hakkında Bilgi
Sipsi Özellikleri
Sipsi Nedir
Sipsi Resimleri



Nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısı. Kabak kemane gibi, Teke Yöresi gurbet havası açışlarında sık duyulur. Başta Burdur olmak üzere, Fethiye'den kuzeye doğru Denizli'ye kadarki bölge içerisinde sıkça kullanılan yöresel bir müzik aletidir.
Sipsi 15–47,5 cm uzunluğunda ince bir kamıştan yapılır. Tek parça veya iki ayrı parça halinde olabilir ama iki parçalı sipsiler daha yaygın ve kullanışlıdır. Sesin çıkmasını sağlayan ağızlık kısmına cukcuk,elle kavranılan bölüme çısçıs,kamışın en sonuna konulan parçaya ise tıstıs, gövde kısmına da gödlek denilmektedir bazı bölgelerde gövde kısmına gövde kısmı denir. Çam dallarının filizlerinden, söğüt dallarından, içi boş ot ve çavdarlardan ve kartalın kanat kemiğinden yapılan sipsilere de rastlanılmaktadır. Üstte 5, altta 1 olmak üzere toplam 6 deliklidir. Delikler yörede yaygın olan ezgileri çalacak şekilde Hüseyni dizisine göre açılmıştır ve ses alanı sınırlı olduğundan diğer dizilerin çoğunun çalınması mümkün değildir. Ses alanı yaklaşık 1 oktavdır ve diğer nefesli çalgılarda olduğu gibi sipside de akort yapılamadığından değişik boyda sipsiler kullanılır. Daha çok bir eşlik çalgısıdır ve gurbet havaları, zeybekler, Teke havaları gibi ezgileri çalarken cura bağlama, üç telli, kabak kemane gibi çalgılarla güzel bir uyum oluşturur.



Sipsi Resimleri


http://img543.imageshack.us/img543/7109/sipsi.jpg



http://img38.imageshack.us/img38/2678/sipsi65936.jpg



http://img824.imageshack.us/img824/8870/sipsi65937.jpg


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:23 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2