tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   G-H-I-İ-J-K-L ile Başlayan Şifalı Bitkiler (http://www.tualimforum.com/g-h-i-i-j-k-l-ile-baslayan-sifali-bitkiler/)
-   -   Goji Berry Meyvesi - Goji Berry Nedir - Goji Berry Faydaları - Goji Berry Yararları (http://www.tualimforum.com/g-h-i-i-j-k-l-ile-baslayan-sifali-bitkiler/88020-goji-berry-meyvesi-goji-berry-nedir-goji-berry-faydalari-goji-berry-yararlari.html)

Eylül 27.12.11 19:29

Goji Berry Meyvesi - Goji Berry Nedir - Goji Berry Faydaları - Goji Berry Yararları
 
Goji Berry Meyvesi - Goji Berry Nedir - Goji Berry Faydaları - Goji Berry Yararları - Goji Berry Bitkisi

Goji Berry bitkisi doğu asyada ilaç ve destek amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda goji berry bitkisinin tıbbi olarak "her derde deva" kabul edilebilir.

B Vitamini Deposu Goji Berry

Günümüzde artık hepimiz sağlığımız ve direncimizin korunması açısından Vitaminlerin ne denli önem taşıdığının farkındayız. Sebzelerden, hayvanlardan ve bakterilerden oluşan bu organik bağlar, insan organizmasındaki hayati önem arz eden süreçleri düzenlerler. Bu hayati maddelerin sadece kısıtlı bir kısmını vücudumuzun kendisi üretebilir.

Bu yüzden bunların çoğunu besin yolu ile kendimizin alması gerekir. Vitaminlerin varlığı ve önemi ilk olarak bağışıklık sistemindeki büyük eksiklik belirtileri ile ortaya çıkmıştır. Çocukluğumuzda, Vitamin dolu meyvemizi yemediğimiz zaman bize korkutucu bir örnek olarak gösterilen eski zamanların takma bacaklı ve dişsiz denizcilerini hatırlayalım. Şanslıyız ki 1752 yılında İngiliz gemi doktoru James Lind, gelecek nesil denizciler için önemli bir şey keşfetti. Portakal ve limon bu gizemli hastalığı iyileştirebiliyordu.

Aradan geçen zaman, doktorun bu tespitini haklı çıkardı kesinleştirmiş oldu. Gerçekten de turunçgiller, içerdikleri C Vitamini oranı açısından diğer tüm besin maddelerinin önündeydiler. Çitlembik, kuş burnu ve böğürtlen gibi çok az sayıdahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgmeyve bu konuda turunçgillerden daha zengin Vitamin içeriğine sahiptiler. Tıpkı Gojiberi gibi. Kırmızı kırmızı yanan gojiberilerin 100 gramında 149 miligrama kadar C Vitamini bulunduğu tespit edilmiştir. Bu oran, Portakalın içerdiği C vitamini oranının 3 katıdır. Gojiberilerde elde edilen en düşük değer ise 29 mg idi.

Bu fark size ilk bakışta çok yüksek gibi görünebilir. Biz de bu fırsatı değerlendirerek sizlere vitaminlerle ilgili bir açıklama yapmak isteriz. Vitaminler hassas yapılardır. Sıcaklık, yanlış depolama ve benzeri diğer bazı faktörlerden çok hızlı bir biçimde etkilenebilirler. Aynı şekilde toprak koşulları, iklim ve hasat sırasındaki olgunlaşmışlık düzeyi gibi faktörler de sebzenin veya meyvenin Vitamin içeriğini etkileyebilirler. Ölçme şekli sebebiyle farklı sonuçların elde edilmesi ise pek de nadir görülen bir durum değildir. O yüzden 45. sayfadaki karşılaştırmalı tabloda da farklı farklı en yüksek ve en düşük değerleri sıraladık. Eğer „sizin“ Gojiberinizin ne denli Vitamin dolu olduğunu soracak olursanız, hemen fark edeceksinizdir ki düşük dereceye sahip berryler bile size en zengin besin değerlerini sağlayacaktır. Gojiberinin 29 miligramlık Vitamin içeriği de diğer meyvelere kıyasla son derece yüksektir.

Gojiberinin bir diğer özelliği de zengin B Vitamini içeriğidir. Başka türlü sadece fındıkta, tahıllarda ve tohumlarda karşılaştığımız bu oran bu küçücük meyvede de dolgun derecede mevcuttur. Gojiberinin B 1,2,3, ve 5 Vitamini içeriği bütün meyveler içerisinde birinci sıradadır ve bazı fındıkların vehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtohumların oranından dahi yüksektir. Bu meyveler, bahsettiğimiz güncel sağlık bilincine sahip zamane insanı tarafından B Vitamini açığını kapatmak için tüketilir. Yine de yakından incelediğimizde, bu küçük güç paketlerinin tıpkı girdikleri gibi çıktıklarını da tespit edeceğizdir.

Gerçekten de birçok insan, tohumları ve fındıkları sindirmede zorluk çekmeleri sebebiyle bu meyvelerin içerdikleri değerli maddelere erişim sağlayamazlar. Bu aşamada Gojiberi sadece lezzetli bir gıda takviyesi işlevi görmekle kalmayıp, hayati önem arz eden bu Vitaminlerin sindirimini de kolaylaştırır. Gojiberide bulunan ve Vitaminler arasında sayılan bir diğer önemli maddeyi zaten beslenmesine özen gösteren pek çok kişi duymuştur. Kastettiğimiz şey Provitamin A ya da ince bağırsak çeperlerinde A Vitaminine dönüşen Beta Karotin. Kırmızı kırmızı parlayan Gojiberilerde bu oran yine bu maddenin adını verdiği havuçtan sadece küçük bir oranda düşüktür.

Yazımızın devamında belli başlı "Gojiberi Vitaminlerinin" işlevlerini ve etkilerini kısa bir şekilde belirtmek ve tavsiye edilen günlük doza oranla içeriğini göstermek istiyoruz. Olası bir etkiyi de önceden detaylı bir şekilde anlatmaktahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgfayda bulunmaktadır çünkü bu bilgiler ilgilenen şahıslara çok yardımcı olabilir. İncelemelerimizi yaparken, B Vitamininin multisklerözdeki potansiyel etkisiyle ilgili 2006 yılında yapılan bir araştırmaya rastladık. Yapılan hayvan deneyleri, B3 Vitamininin Multiskleröz benzeri bir hastalığı durdurabilecek durumda olduğunu göstermekteydi.

Amerika Birleşik Devletleri Boston’da bulunan Çocuk hastanesinde(Children’s Hospital) yürütülen bu araştırma göstermiştir ki, B3 Vitamininin bir formu olan Nikotinamid, bir Multiskleröz sonucu meydana gelen uzun vadeli bozuklukları önleyebilmektedir. Denekler MS hastalığına benzer bir hastalıktan muzdarip farelerdi. Araştırmacılar Vitaminin, hayvanların sinir dokularını dejenerasyondan ve yağlı izole eden dokudan koruduğunu ortaya koyabildiler. Hatta günlük bir doz Nikotinamid zarar görmüş sinir dokularını daha fazla dejenerasyondan koruyabiliyordu. Daha yüksek dozlar da koruyucu etkiyi arttırıyordu. En yüksek dozun verildiği fareler ise herhangi bir bozukluk belirtisi göstermemekteydiler.

Japon bilim adamı Shinjiro Kaneko "yaptığımız bu çalışmaların insanlar üzerinde klinik deneylerin yapılabilmesine olanak sağlamasını ve Nikotinamid’in gerçek hastalar üzerinde de kullanılabilmesini Ümit ediyoruz" ifadelerini kullanmıştır. Şimdi de listemize bir göz atalım. Aşağıda verilen oranların tamamı, 100 gram kurutulmuş Gojiberi içeriğinde yer alan oranlardır.

Provitamin A (Beta Karotin): Görme yetisi üzerinde olumlu etkileri olmasının yanı sıra hücrenin gelişmesinde ve kemik oluşumunda, derinin korunması ve yenilenmesinde de önemli rol oynamaktadır. Nefes alma, duyma, mukoza,http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgerkeklik hormonlarının sağlıklı bir şekilde üretimi ve Embriyo’nun ana rahmi içinde sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir. Kişiyi serbest radikaller yüzünden oluşabilecek zararlardan korur, ve bu vesileyle kalp hastalıkları ve kansere karşı önlem açısından rolü büyüktür. Deriyi güneş ışığına karşı da korur.

Provitamin A eksikliği belirtileri: Gece körlüğünden tam körlüğe kadar görme bozuklukları. Gelişme hastalıkları, enfeksiyonlara karşı savunma güçsüzlüğü ve lekeli ve kuru bir cilt. Kuru ve mat görünen saçlar ve kolay kırılan tırnaklar. Aynı zamanda mukozada enfeksiyonlar, kan sayımının değişmesi ve nefes alma problemleri: Önerilen günlük doz: 2-4 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 7,4-12,6 mg.

Vitamin B1: (Thiamin): Karbonhidratın değerlendirilmesinde etkisi vardır. Tiroit bezinin, kalbin ve kasların optimal işlevselliği açısından son derece önemlidir, sinirler için bilindik bir Vitamindir ve dayanıklılığı da arttırır. B1 vitamini eksikliği belirtileri: Gerginlik ve baş ağrıları, çabuk yorulmak, halsizlik, konsantrasyon sorunları ve depresyon. Aynı zamanda kalp şikayetleri, nefessiz kalmak, kramp ve kasılmalara sebebiyet verecek oranda kas zayıflığı. Ayrıca bağırsak ve görme bozuklukları. Bu Vitamin sıcağa karşı aşırı derecede hassastır.

Önerilen günlük doz: -1,2 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 0,15 ila 27 mg arasında. Vitamin B2 (Riboflavin): Yağların, proteinlerin ve karbonhidratların değerlendirilmesi, gözler ve sinir sistemi için önemlidir. Alyuvarların büyümesi ve yapılıp üretilmesi konusunda da etkilidirler.

B2 vitamini eksikliği belirtileri: Konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk, lekeli bir cilt ve soyulan dudaklar, ayrıca mukozada tahribat, görme ve gelişim bozuklukları. Önerilen günlük doz: 1,2-1,4 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 1,3 mg.

Vitamin B3 (Niacin, Nikotin asidi olarak da bilinir): Kalp, damarlar, dolaşım ve sağlıklı bir cilt için son derece önemlidir, Farkındalığı ve konsantrasyonuhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpggüçlendirir, migren ve mide-bağırsak yolu rahatsızlıklarında yardımcı olur.

B3 vitamini eksikliği belirtileri: Sinir bozuklukları, yorgunluk, depresyon, iştahsızlık, baş ağrıları ve lekeli bir cilt.

Önerilen günlük doz: 13-16 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 4,5-88 mg.

Vitamin B5 (Panthothen asidi): Yaraların iyileşmesini hızlandırır ve vücudun savunma mekanizmalarını geliştirir. Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin değerlendirilmesinde ve hormon oluşumu açısından önemlidir. Saçlara deriye ve mukozalara da iyi gelir.

B5 vitamini eksikliği belirtileri: Sinir ve gelişim bozuklukları, bulaşıcı hastalıklara kolay yakalanma, gerginlik, yorgunluk, uyku bozuklukları. Halsizlik ve saç ve mukoza derilerinde bozukluk.

Önerilen günlük doz: 6 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 1-1,2 mg. Vitamin C (Askorbin asidi): Enfeksiyonlardan korur, radikalleri yakalar ve kansere karşı korunma sağlar, bağ dokularını güçlendirir, performansı arttırır, yaraları iyileştirir, stresi azaltır, alerjilere karşı iyi bir savaşçıdır. Demirin vücut içerisindeki dolaşımı ve değerlendirilmesi için de önemlidir.

C vitamini eksikliği belirtileri: Parodontoz, diş eti kanamaları, sık burun kanaması, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, performans düşüklüğü, yorgunluk, yaraların geç kapanması (hatta kapanmaması), kalp ritmi bozuklukları. Önerilen günlük doz: 75-100 miligram Gojiberi içeriğinde bulunan miktar: 29-148 mg.

Kaynak: Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski Goji Die ultimative Superfrucht mit einem unübertroffenen Nährstoffprofil erschienen Dezember 2007 149 Seiten, Paperback ISBN: 978-3-89385-544-5

Goji Berry Neler İhtiva Eder?

Goji, günlük harcamanın yüksek bir kısmını karşılayacak oranda makrobesinler içerir. Karbonhidrat, lipit, protein ve bitki lifleri içerir. Kuru bir goji yemişininhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgiçeri şudur: %68 Karbonhidrat, %12 protein, %10 ar da lipit ve lifler. Böylece 100 gram goji 370 kalori içerir. Bunun 272’ si karbonhidratlardan 90’ı ise lipit tendir.

Mikrobesinler ve pitokimyasallar

11 temel ve 22 trake diyetsel mineraller
18 amino asit
6 temel vitamin
8 polisakarin ve 6 monosakarin
5 doymamış yağ asidi, temel yağ asitleri, linoleik asit, alfa-linoleik asit, beta-sitosterol ve diğer pitosteroller
5 carotenoid, beta-caroten ve zeaksatin, lutein, likopen, kriptoksatin
Sayısız fenoler ki bunlar da antioksidan özellikleri gojiye kazandırır

Aşağıdaki değerler 100 gr kurutulmuş goji içindir:

Kalsiyum: 112 mg
Potasyum: 1,132 mg
Demir: 9 mg
Çinko: 2 mg
Selenyum 50 mikrogram
Riboflavin ( Vitamin B2) : 1,3 mg
Vitamin C: Tam yelpazede 148 mg, en dar spektrumda ise 29 mg
Beta-keroten: 7mg
Zeaksatin: 25mg ve 200 mg arası değişmektedir ( Değişik araştırma sonuçlarına göre)
Poliskarin: yemişin öz ağırlığının %31 kadar bu da 100 gr da 31 g polisakarin eder.

Besleyici yapı üzerine notlar:

Yemişlerin toplanma süresi, toprak özelliği ve yemişlerin yetiştirildiği coğrafya, hasat sonrası işlemler, saklama süresi ve hatta verilen su bile yemişlerin içeriğini etkilediğinden, verilen bu değerlerin ölçülmesi ve genel üzerine tümevarımhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyapılabilmesini zorlaştırmaktadır. Bu sebepten dolayı her yemişin yetiştirilme tarzına göre besleyici özelliği değişik olmaktadır. En iyi bakım ile en yüksek değerler elde edilir.

Kaynak: İnternetten alıntıdır.

Serap 18.02.15 11:06

Goji Berry Meyvesi - Goji Berry Nedir - Goji Berry Faydaları - Goji Berry Yararları
 
Goji Berry Meyvesi - Goji Berry Nedir - Goji Berry Faydaları - Goji Berry Yararları - Goji Berry Bitkisi

Teşekkürler.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:26 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2