tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Galatasaray (http://www.tualimforum.com/galatasaray/)
-   -   Gs-fb (http://www.tualimforum.com/galatasaray/86950-gs-fb.html)

Jaguar 07.12.11 13:02

Gs-fb
 
Patron-Usta hikayesi!

http://img.vol.io/yazete/pics/news/0...77054581_2.jpg
Müteahhit, emekliliği gelen ustasından son bir ev yapmasını istemiş. Usta, isteksiz yapıp, teslim etmiş. Patron evi ustaya hediye olarak verince, “Bilsem en iyisini yapardım” demiş. Derbide de futbolcular kendilerine ev yapar. Sonuçta ömür boyu oturacaklar!
Maçın ismi Galatasaray- Fenerbahçe olunca ‘derbilerin kralı’ denirdi. Hayat neredeyse durmuş olurdu maç saatinde. Şimdi durum biraz farklı gibi. Eski heyecanlar geride mi kaldı? Lig statüsünün değişmesi, lige olan algıyı ve ilgiyi biraz değiştirmiştir. İlk sırada bitirmeden de şampiyon olabilirsiniz neticede. Derbi günü tatil günüdür. Böyle alıştık. Şimdi hafta içi oynanacak. Bu da bir etken olabilir. Ayrıca biliriz ki bu sadece G.Saraylılar’ın ve F.Bahçeliler’in derbisi değil, Türkiye’nin derbisidir. Ama Trabzonspor hayati bir uluslararası maça çıkıyor aynı gün. İlgi dağılacaktır elbette. Ancak şuna eminim ki; Bu derbiye heves eden futbolcular var oldukça, derbinin ateşi 36.5 derecenin altına düşmez. Hafta içi de olsa, erken ya da geç saatte de olsa fark etmez. Sabaha karşı Muhammed Ali- Joe Frazier maçını izlemek için televizyonu olan komşuya deplase olmuş bir milletin ahfadıyız sonuçta. Rekabeti severiz. Taraf olmayı da. Bitmez bu heyecan. Peki futbol kalitesi? Sıkışan lig takvimi ferah feza futbol keyfi çıkaramadı henüz.. Akşam farklı olur. Şu ana kadar oynanan büyük maçlar lig vasatının üzerine çıkmıştı. Yine ortalamanın üzerine çıkacaktır oyun kalitesi. Bir müteahhit yıllardır yanında çalışan ustaya son bir ev yapmasını rica etmiş. Ustanın emekliliği gelmiş, biraz nazlanıyor. Sonuçta kırmamış patronunu. Onun hatırı için kendini fazla üzmeden yapmış bir ev ve patronuna teslim etmiş. Patron evi ustasına emeklilik hediyesi olarak verdiğini söyleyince usta içinden ‘Keşke özenerek yapsaydım, bu evde oturacağımı bilseydim en iyisini yapardım’ diye düşünmüş. Diğer maçlar sanki hatır için oynandı ligimizde. Ama bu maç farklı. Derbide kendisine ev yapar futbolcular. Ömür boyu bu evde oturacaklar sonuçta.



FATİH TERİM
Takım sevk idaresi konusunda 1. sınıf bir teknik adam. Sarsılmaz bir otoritesi var takımı üzerinde. Tecrübesini ise konuşmaya gerek bile yok. Yapılanma senesinde bu düzeyde yarışabiliyor olmalarını ona borçlular.

G.SARAY NASIL KAZANIR?
Yepyeni ve zamana ihtiyacı olan bir takım Galatasaray. Bu sezon yapılanma yılları. Ancak iyi yarıştıklarını söylemeliyiz. Yeni yapılanan kulüplerin takım karakterini oluşturması ve anlaşılır oyunlar oynayabilmesi için saha pratiğine ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Şu ana kadar aldıkları mesafe azımsanmamalı. F.Bahçe ligimizin pas kalitesi bakımından en iyi kadrosuna sahip ekibi. Özellikle Cristian, Emre ve Alex muadillerinin çok üzerinde seviyeye sahipler. G.Saray kazanmak istiyorsa, F.Bahçe orta sahasının ritimli pas yapmasına izin vermemeli. Eğer bunu orta sahadaki baskıyla çözmeye çalışırlarsa belki sonuç alabilirler. Ama bu çok yorucu olabilir. Ancak stoperlere ve beklere baskı yaparlarsa F.Bahçe’nin oyun pratiğini bozabilirler. Rakip savunmayı uzun atmak zorunda bırakmak 2 şeye yarar. Birincisi F.Bahçe’nin oyun pratiği bozulur, ikincisi ise Emre ve Alex daha geriden top almak zorunda kalır. Bu durum G.Saray’a ciddi avantaj getirir.

TAKIM SAVUNMASI
Takımın en çabuk geliştirdiği yönü savunma bütünlüğü. Az pozisyon veren ve kolay kaybetmeyen bir takım oldukları söylenebilir. Takım formasyonları 4-1-4-1. Bunda savunma bütünlüğünü oluşturmak, atak performansını geliştirmekten daha kolay görünüyor. Top rakibe geçtiğinde çabuk birikerek kompakt bir savunma duvarı örebiliyorlar. Kendi 2. bölgelerinde etkili savunma yaparak, kale önü tehlikesini az yaşıyorlar. Bu ciddi bir avantaj. Bireysel savunma performansları da azımsanmamalı. Genç Semih’in usta Ujfaluji ile olan uyumu önemli. Savunma bölgesinde Gökhan, Servet gibi alternatifler, rotasyon şansı ve defansif hamle olanakları veriyor. Kanat savunmaları vasatın üzerinde. DURAN TOP SAVUNMASI Galatasaray savunmasının en belirgin zaafı ise korner ve kenar serbest vuruşlarda ortaya çıkıyor. Beşiktaş derbisinde gol yemediler ama bu defo ortaya çıktı. Beşliktaş’ın kullandığı korner ve kenar serbest vuruşlarda ev sahibi oyuncuların topla buluşabilmesi zaafı açıkça ortaya koyuyor. F.Bahçe her ne kadar bu sezon duran toplardan tabela yapamıyor olsa da, G.Saray’ın dikkat etmesi gerekiyor.

CEPHE SAVUNMASI
Ligimizdeki takımların savunmadaki başlıca problemi manevra sorunu olan stoperleri. Rakiplerin savunma içine ve arkasına yaptıkları sızma koşulara cevap verebilecek stoperlerin çabuk ve manevralı olmaları gerekiyor. Galatasaray bu anlamda şanslı kabul edilmeli. Semih ve Ujfaluji’nin ligdeki diğer meslektaşlarına göre manevra sorunları daha az. Cepheden atılan yüksek topların savunmasında da belli bir standartları olduğunu söylemeliyiz.

ATAK KALİTESİ
G.Saray’ın atak tipi tam olarak oluşmadı. Kanatları etkili kullandıklarını söyleyemeyiz. Sistemde akıcı kanat oyunu oynamak için özellikle beklerin daha çok kullanılması gerekiyor. Ama bekleriniz ne kadar ofansif kaliteye sahip olursa olsun, akıcı ve verimli kanat oyunları için zaman gerekli. Skor yükü dağılımı şöyle Elmander’in 4, Melo, Selçuk ve Baros’un 3’er golü var. Takım olarak maç başına 1.5 gol ortalamasına gelemediler. Orta alandan atak desteği konusunda Engin önemli oyuncuydu. Ancak cezalı. Selçuk’un atak desteğine daha çok ihtiyaçları var. Ayrıca hücumda çoğalma problemleri olduğunu söylemeliyiz. Orta alanın kenarındaki isimlerin ters kanat ataklarında mutlaka ceza sahasında olmaları şart. Bu konuda Riera ve Kazım yeteri kadar destek olamadılar Elmander’e.

HAMLE OYUNCULARI
Eğer Milan Baros kulübedeyse 1. sınıf bir ofansif hamle şansınız var demektir. Ancak bu yeterli olmayabilir. Şampiyonluğa gitmek için daha zengin bir kulübeniz olmalı.

KİLİT OYUNCULAR
GALATASARAY: Muslera, Melo, Selçuk, Elmander, Baros
FENERBAHÇE: Volkan, Gökhan, Cristian, Emre, Alex

FENERBAHÇE
Lugano, Niang, Andre Santos ve Emenike gibi takıma standart verebilen oyuncularını arıyor Sarı- Lacivertliler. Saydığımız oyunculardan 3’ü geçtiğimiz sezon skor olarak çok ciddi katkı yapan isimlerdi. Çok sayıda ve uzun süren sakatlıklar da vardı sezon başında. Tam kadro yaptığı antrenman sayısı çok azdır, belki de yoktur. Bir de bilinen problemler var takımın üzerinde. Bu süreç, F.Bahçe’de ‘performansın önüne psikolojik engeller’ dayamış bir periyottu. Her şeye rağmen takım ligde lider. Seyircisi tribünde. Bu ciddi bir güç gösterisidir. Kolay da değildir. Aykut Kocaman ve oyuncularını gemiye su aldırmadan yürüttükleri için alkışlamak gerekir.

AYKUT KOCAMAN
Olağanüstü şartlarda takım yönetimi yapıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen takımı lider yoluna devam ediyor. Oyunculuğunda yaşadığı derbiler ve geçen sezonki derbi galibiyetleri ile ciddi tecrübeye sahip oldu. Maçın sonucu ne olursa olsun alkışı çoktan hak ettiği unutulmamalı.

F.BAHÇE NASIL KAZANIR?
F.Bahçe kendi oyun pratiğinden uzaklaşmazsa kazanmaya yakındır. G.Saray orta sahasında 1 numaralı pas istasyonu Selçuk. Eğer F.Bahçe orta sahası Selçuk’a yakın oynarsa ev sahibinin oyun organizasyonu ciddi biçimde olumsuz etkilenir. Temaslı oynamayı seven orta saha oyuncuları Emre ve Cristian veya oynarsa Selçuk Şahin rakibin oyun üstünlüğünü almasına kolay kolay izin vermez. Ancak F.Bahçe’nin kazanması için ataklar pas oyunlarıyla olgunlaştırılmalı ve Alex rakip kaleye yakın oynayabilmeli. Bu olursa F.Bahçe kazanmaya yakındır.

TAKIM SAVUNMASI
Eğer sadece çok kötü olduklarında kaybeden bir takımdan söz ediyorsak, takım savunmalarının bunda payının yüksek olduğunu söylemeliyiz. Özellikle top rakipteyken uyguladıkları kompakt takım savunması çok başarılı. Benimsedikleri bir maçı pozisyon vermeden bitirebilirler.

DURAN TOP SAVUNMASI
F.Bahçe takımı yıllardır bu konuda ciddi sorun yaşamıyor. Ancak Lugano’nun ayrılığı bu konudaki standardı biraz düşürdü

CEPHE SAVUNMASI
Cepheden atılan yüksek toplara karşı problem yok. Yobo ve yanında kim oynarsa (Bilica, Bekir, Serdar) yüksek top alabilen oyuncular. Rakibin savunma içine ve arkasına yaptığı sızma girişimlerine karşı ise vasatın üzerinde oldukları söylenmeli. 2 çabuk ve akıllı beki Gökhan ve Ziegler sızma girişimlerine karşı uyanık. Ancak G.Saray’da Baros oyunda olduğu sürece sızma anlamında ciddi bir tehdit.

ATAK KALİTESİ
Etkili pasörleri olan bir takım. Final top atabilen, problem çözme becerisi gelişmiş isimleri var. Rakibine göre atak oyunda daha organize oluyorlar. Gökhan ve Ziegler etkili bindirmelerle, atağı etkili pas-orta şeklinde bitirebilen oyuncular. Ön kanatta Stoch caydırıcı bir hücum silahı. Tek eksiği metrajının düşüklüğü. Dia’nın dönüşü de kanat etkimliğini artıracak bir unsur. Orta sahanın atak desteği ise çok iyi işliyor. Cristian’ın neredeyse her atakta ceza alanı çevresinde olması, şık goller atması önemli bir gösterge. Alex için konuşmaya gerek yok. Kaleye yaklaşabiliyorsa kusursuz bir organizatör ve birinci sınıf gol silahı. Atak oyunda F.Bahçe daha üstün görünüyor.

HAMLE OYUNCULARI
Dia ve Semih çok kaliteli hamle oyuncuları.


Sözün bittiği derbi!
Piyasa değeri 300 milyon lira olan F.Bahçe, 285 milyon liralık G.Saray’a konuk olacak. Fırat Aydınus’un yöneteceği maç saat 19.30’da başlayacak.
Son karşılaşmalarını kazanarak moral kazanan iki dev ekip derbide gülen taraf olmak istiyor. Ezeli rakibini sahasında ağırlayan Cim Bom'da hedef, 2008 yılında bu yana yenemediği ezeli rakibi mağlup ederek hem taraftarı mutlu etmek hem de uzun süredir özlemini çektiği liderlik koltuğunu oturmak.Bu sene zorlu bir süreç geçmesine rağmen zirvenin sahibi olan Fenerbahçe ise, ezeli rakiplerine karşı son yıllarda kurduğu büyük üstünlüğü Arena'da tekrarlama peşinde...

Galatasaray'da cezalı Engin Baytar, bir süredir sahalardan uzak kalan Yekta ile Sabri forma giymeyecek.

Fenerbahçe'de ise son idmanda sakatlık geçiren Bekir ile sağ kasığında 1. derece zorlama bulunan Mehmet Topuz takımlarını yalnız bırakacak. Ancak uzun süreli sakatlık döneminde Ankaragücü maçında golle dönen Dia ile ağrıları yüzünden aynı maçta forma giyemeyen Emre Arena'da forma giyebilecek.

Bu arada Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki yılın son derbisinde konuk Fenerbahçeli taraftarlar Türk Telekom Arena'da takımlarını destekleyemeyecek. Dört büyük kulübün kendi arasında yaptığı anlaşma gereğince, Fenerbahçe taraftarları stada alınmayacak.

GALATASARAY-FENERBAHÇE
STAT: Türk Telekom Arena
HAKEM: Fırat Aydınus

SAAT: 19.30
YAYIN:

GALATASARAY: Muslera, Eboue, Semih, Ujfalusi, Hakan Balta, Kazım, Ayhan, Melo, Selçuk, Riera, Elmander
TEKNİK DİREKTÖR: Fatih Terim

FENERBAHÇE: Volkan, Orhan, Bilica, Yobo, Ziegler, Gökhan, Emre, Alex, Cristian, Caner, Bienvenu
TEKNİK DİREKTÖR: Aykut Kocaman


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:09 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2