tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Türk Mitolojisinde Ay Han - Ay Han Kimdir - Türk Mitolojisi Ay Han Kimdir (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/135541-turk-mitolojisinde-ay-han-ay-han-kimdir-turk-mitolojisi-ay-han-kimdir.html)

Kartal 02.08.14 22:42

Türk Mitolojisinde Ay Han - Ay Han Kimdir - Türk Mitolojisi Ay Han Kimdir
 
Türk Mitolojisinde Ay Han - Ay Han Kimdir - Türk Mitolojisi Ay Han Kimdir

Ay Han, Türk ve Altay mitolojisinde Ay Kağanıdır. Moğolca da Sara Han veya Hara Han olarak bilinir.

Oğuz Han’ın ikinci eşinden olan oğludur. Ongunu kartaldır. Kartal hükümranlığı simgeler. Buryatçada Hara sözcüğü Ay demektir (Moğolca Sara), bazı kayıtlarda Oğuz Han’ın babasının adı Kara Han, iken bazı kaynaklarda Ay olarak gösterilmesi bu kelime benzeşimi nedeniyle olabilir. Hâlbuki gerçekte Ay Han, Oğuz Han’ın oğlunun adıdır. Ay pek çok kültürde dişil bir varlıktır, ancak Türklerde hem dişi hem de erkek Ay Tanrısı mevcuttur. Fakat özellikle vurgulanması gereken husus, Ay Han’ın bir Tanrı değil, kutsal bir kişi olarak kabul edildiğidir. Ayhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsözcüğü burada nitelik veya özellik değil bir sıfattır. Ay Ata ile karıştırılmamalıdır.

Etimoloji

(Ay/Ağ) kökünden türemiştir. Dünya’nın uydusu olan gök nesnesi. Parlaklığı, ışığı ve güzelliği sembolize eder. Sözcük kökünde de bilinç, ışık, parlaklık gibi anlamlar vardır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:38 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2