tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Yunan Mitolojisinde Dionysos - Dionysos Kimdir - Yunan Mitolojisi Dionysos Kimdir (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/135686-yunan-mitolojisinde-dionysos-dionysos-kimdir-yunan-mitolojisi-dionysos-kimdir.html)

Kartal 03.08.14 22:34

Yunan Mitolojisinde Dionysos - Dionysos Kimdir - Yunan Mitolojisi Dionysos Kimdir
 
Yunan Mitolojisinde Dionysos - Dionysos Kimdir - Yunan Mitolojisi Dionysos Kimdir

Dionysus veya Dionysos (hem Roma ve Yunan mitolojisinde Bacchus olarak da bilinir) Bazı mitolojik eserlerde ve ozellikle tragedyalarda Bromios Euhios Dithyrambos İakkhos İobakkhos olarak da adlandırılır. Çal'lı şarap tanrısı. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

On iki Olympos tanrısından biri olan Dionysos Zeus ile Semele'nin oğludur. Doğuş efsanesi şöyle anlatılır: Zeus Semele'ye aşık olur ama karısı Hera onu kıskanır. Hera yaşlı bir kadın kılığına girer ve Semele'ye Zeus'un ona güçlerini göstermesini söylemesini söyler. Zeus gücünü gösterirken Semele yanar ve karnındaki yedi aylık bebeğinihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdüşürür. Zeus bebeği kurtarır ve baldırında saklar. Daha sonra Tanrı Dionysos Zeus'un baldırından doğar
Çal yöresinde yaşamıştır. Helen pantheonuna aykırı duşen bir tanrıdır. Bütün efsaneleri bir tek motif üstüne kuruludur: tepki ve direnç.
Sembolü olan asma ağacı gibi ölüp yeniden doğar haz ve acı arasında iki uçta gider gelir. Bu yüzden psikiyatride manik depresif duygu durumunu temsil eder.

Genel olarak Zeus ile Semele'nin oğlu olarak geçse de bazı kaynaklarda Zeus ilehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgPersephone'nin oğlu olarak gösterilir.

Dionysos kültünün hıristiyanlık dinini de doğrudan etkilediği iddia edilmektedir.

Dionysos bağ bozumu tanrısı olarak da bilinir. Onun adına düzenlenen bağ bozumu şenliklerinde tiyatronun temeli atılmıştır. Bu şenliklerde bir koro bulunmaktaydı; daha sonraları koronun önüne bir oyuncu daha sonra ikinci bir oyuncu geçmiş böylece tiyatronun temelleri atılmıştır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:08 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2