tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Yunan Mitolojisinde Hekate - Hekate Kimdir - Yunan Mitolojisi Hekate Kimdir (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/135696-yunan-mitolojisinde-hekate-hekate-kimdir-yunan-mitolojisi-hekate-kimdir.html)

Kartal 03.08.14 23:08

Yunan Mitolojisinde Hekate - Hekate Kimdir - Yunan Mitolojisi Hekate Kimdir
 
Yunan Mitolojisinde Hekate - Hekate Kimdir - Yunan Mitolojisi Hekate Kimdir

Artemis’e benzeyen ama kendine özgü efsaneleri bulunmayan bir tanrıça.Titanlar kuşağından gelmedir. Bu sebeple Olymposlu tanrılardan değildir. Hekate iyiliği bütün insanlar üzerine yayar.

Gerek savaşta gerekse spor oyunlarında başarı ihsan eder. Balıkçılara bol balık verir, istediği kişinin davar ve sığırlarını çoğaltır. Özellikle gençliğin feyizlendirici tanrıçası olarak Apollon ve Artemis kadar kendisine başvurulan bir tanrıçadır.

Zamanla Hekate’nin özellikleri değişmiş, sihir ve büyüye hükmeden bir tanrıça olarak görülmeye başlamıştır. Karanlıklar alemiyle ilişkilendirilmiştir. İki elinde birer meşale taşırken ya da kurt, köpek veya kısrak şeklinde görülür. Sihirbazlığın icadı ona atfedildi.

Kolkhisli Aietes ve Medeia gibi en ünlü büyücüler sınıfına soktu. Nitekim; daha geç tarihli bazı hikayeler Kirke‘yi onun kızı yaparlar. Oysa Kirke Medeia’nın annesi veya halasıdır.

Hekate, büyücü olarak enbirinci büyü yerleri olan yol kavşaklarına hükmeder. Buralara Hekateyi üç gövdeli veya üç başlı olarak gösteren heykelleri dikilmiştir.

Kirke, Odysseia’da ve Argonatlar efsanesinde adı geçen büyücü kadın. Güneş (Helios) ile Okeanos’un kızı Perseis’in çoçuklarıdır. Bazı yazarlar annesinin Hekatehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgolduğunu da yazarlar. Mitos yazarları tarafından farklı yerlerde gösterilen Aia adasında otururdu.

Odysseus’un denizci arkadaşlarını kendi karakterlerindeki gizli eğilimlere göre farklı farklı hayvarlara (domuz, aslan, köpek, tilki vs.) dönüştürmüştür.

Odysseus, ormanda arkadaşlarını bu durumdan nasıl kurtaracağını düşünürken Hermes’le karşılaştı. Hermes, Kirke’nin büyüsünden etkilenmemesi için yediği ya da içtiği yiyeceklere moly denen bitkiden katmasını söyledi.

Böylece büyüden etkilenmeyen Odysseus, Kirke’yi öldürmekle tehdit etti. Kirke ona arkadaşlarınıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgeski haline getireceğine Styks üzerine yemin etti. Bundan sonra ikisi arasında bir aşk başladı. Yazarlara göre farklı sayılarda çocukları oldu.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:57 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2