tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Türk Mitolojisinde Umay - Umay Kimdir - Türk Mitolojisi Umay Kimdir (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/136374-turk-mitolojisinde-umay-umay-kimdir-turk-mitolojisi-umay-kimdir.html)

Tolga 24.08.14 20:21

Türk Mitolojisinde Umay - Umay Kimdir - Türk Mitolojisi Umay Kimdir
 
Türk Mitolojisinde Umay - Umay Kimdir - Türk Mitolojisi Umay Kimdir

Türk mitolojisinde Umay, doğum ve bereketin sembolü olan en önemli tanrıçanın adıdır.

Etimoloji

En eski Türkçe kelimelerden birisi olan Umay kelimesi Divân-ı Lügati't-Türk'te, günümüzde ana rahmindeki plasenta kelimesini karşılayacak şekilde, "son, kadın doğurduktan sonra karnından çıkan sonu" olarak geçmektedir. Orhun Yazıtları´nda da geçen Umay, Türk ve Moğol mitolojisinde bir bereket tini olup hamilelerin, doğmuş ve henüz doğmamış çocuklarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgile hayvan yavrularının koruyucusudur.

Tanım

Tanrıcılık inancında Tanrı'dan sonra gelen en önemli dinsel varlıktır. Eski Türk yazıtlarında Tanrı'nin yanında ara sıra sadece onun adı geçer. Diğer dinsel varlıkların adı eski yazıtlarda geçmemektedir. Umay, bir çocuk doğacağı zaman oraya varır ve gök alemindeki Süt gölünden getirdiği bir damlayı çocuğun dudaklarına sürer, böylece ona bir ruh vermekte, 3 gün boyunca anne ve oğulu korumaktadır. Moğol mitolojisindeki karşılığı "anne" anlamındaki Eje olan Umay'ın yeryüzü tanrıçası olduğu sanılmakta, Hakaz halkı tarafından Imay Ece olarak adlandırılmakta beyaz saçlı ve tombul bir hanım olarak tasvir edilmekte, pembe bir bulut üzerinden insanoğlunu gözetlediğine inanılmaktadır. Sibirya'da yaşayan Yakut halkı tarafından Ayısıt adıyla bilinmektedir.

En eski Türkçe kelimelerden birisi olan Umay kelimesi Divân-ı Lügati't-Türk'te plasenta kelimesini karşılayacak şekilde "son, kadınhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdoğurduktan sonra karnından çıkan sonu" olarak geçmektedir. Orhun Yazıtlarında da geçen Umay, Türk ve Moğol mitolojisinde bir bereket tini olup hamilelerin, doğmuş ve henüz doğmamış çocuklar ile hayvan yavrularının koruyucusudur


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:14 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2