tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Hayvanlar Birbirini Anlar Mı? (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/15554-hayvanlar-birbirini-anlar-mi.html)

blue 28.09.08 19:16

Hayvanlar Birbirini Anlar Mı?
 
Hayvanlar Birbirini Anlar Mı?

Bu soruyla hayvanların birbirleriyle haberleşip haberleşmediklerini,işaretler ya da çeşitli seslerle belirli mesajlar verip vermediklerini kastediyorsak, cevap "EVET" olacaktır. Fakat birbirleriyle konuşup konuşmadıkları söz konusuysa bunun cevabı kocaman bir HAYIR'dır.

İnsanlar arasında bile bütün haberleşme, bağlantı sadece kelimeler aracılığıyla değildir. Kızgınlığımızı, sinirlendiğimizi belirtmek için bazı ifadeler vardır. Kaşlarımız çatılır.Yüzümüzün çizgileri gerilir. Herhangi bir şey karşısında kayıtsızlığımızı belirtmek için omuz silkip geçeriz. Başımızı "evet" ya da "hayır" anlamlarına, değişik şekillerde sallarız . Elimizi "gel" diye sallar,telaşlanınca kollarımızı sallarız , çok öfkelenince ayağımızı yere vururuz.Hayvanlar da bir bakıma bunlara benzer şeyler yaparlar.Değişik durumlarda değişik sesler çıkarırlar.

Bir tavuğun telaşla kanatlarını çırpması,yüksek sesler çıkarması, belirli (veya belirsiz)bir tehlike işareti olarak civcivleri tarafından anlaşılır. Bir at kişneyince,ya da ön ayaklarını huysuzlanarak yere vurunca, öteki atlar ne demek istediğini kavrarlar. Bir kuş daldan dala uçar, bir dalın üzerine konup çevresine bakarken,öteki kuşlar aldırış etmezler. Fakat kuş belirli bir yönde ve hızla havalanıp uçunca, ötekiler de onu izlerler.

Köpeğin başka köpeklerle haberleşmesinde, bağlılık kurmasında çeşitli yollar vardır. Sadece havlamaz. Zamanına göre ulur,bazen de sızlanmayı andıran sesler çıkarır. Dişlerini göstermesi,geri geri kaçınıp saldırı durumu alması,başka köpeklerin hemen anlayacakları,çözümleyecekleri davranışlardır.

Daha ötesi, hayvanlar birbirleriyle sadece ses veya çeşitli hareketler yoluyla haberleşmezler. Koku da onlar için bir anlaşma vasıtasıdır. Bu yüzden,bazı hayvanların koku alma duygusu son derece gelişmiştir.

Maymunun hayvanlar arasında en akıllı hayvan olduğu muhakkaktır. Buna rağmen, öteki hayvanlara oranla daha iyi ,daha gelişmiş bir anlaşma "dili"ne sahip değildir. Sadece, belirli duygularını ifade etmek için değişik sesler çıkarır. Öfkesini,sevincini,korkusunu açığa vurur.

İnsanlarla hayvanlar arasındaki fark,insanın nasıl konuşacağını öğrenmiş olmasında, öğrenebilmesindedir. Hayvanlarda ise, anlaşmaya aracı olan "dil" iç güdüyle bilinir. Daha önce kendi cinslerinden hayvan görmemiş olsalar bile,yerine göre gerekli bağırışı,ses çıkarmayı, davranışı içgüdüsel olarak yaparlar.

Bütün bunlardan sonra, kuşların hiç değilse şarkı söylercesine şakıyabildiklerini de belirtmek gerekir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:54 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2