tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Genel Kültür (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/)
-   -   Büyük Çin Şeddi Niçin Yapılmıştır? (http://www.tualimforum.com/genel-kultur/15646-buyuk-cin-seddi-nicin-yapilmistir.html)

blue 29.09.08 04:40

Büyük Çin Şeddi Niçin Yapılmıştır?
 
Büyük Çin Şeddi Niçin Yapılmıştır?

Belirli yüz ölçümünde bir araziniz varsa ve yabancıların bu araziye girmelerini önlemek istiyorsanız,bunun çevresine bir duvar çekmeği düşünmez misiniz?

Eski Çin'de de,yabancıların girişlerini kontrol,özellikle istilacıları önlemek amacıyla, şehirlerin çevresine böyle bir duvar çekilirdi.

İsa'dan önce 221 yılında,Çin tarihinin büyük imparatorlarından biri, Çinin ayrı bölgelerini tek bir ülke olarak,birim imparatorluğun sınırları içinde kalmacasına birleştirdi.Bu imparatorun adı Shih Huang Ti'ydi. Fakat imparatorluğun kuzeyinde,gözün alabildiğine uzanıp giden çöllük bölgede savaşçı, akıncı topluluklar vardır .İmparator Shih Huang Ti, bunların yeni imparatorluk için tehlikeli olabileceklerini düşündü. Çinin kuzey kesimlerini bunlara karşı koruyacak, akıncıları durduracak uzun ve çok yüksek bir duvarın yapılmasını önerdi.

Gerçekten aklın almayacağı ölçüde bir proje olan bu duvar 15 salda tamamlandı.Sonradan yer yer uzatmalar yapıldı. Çeşitli nedenlerle zarar gören,yıkılan yerler birkaç kez onarıldı. Her şeye rağmen, o zamandan beri öylece durmaktadır.

İmparator bu duvarı yaptırmakla düşüncesini gerçekleştirebilmiş miydi acaba? Tarih bunun cevabını "hayır” diye veriyor. Akıncıları, Çini istila etmeyi düşünenleri durdurabilmek için bu duvar yeterli değildi. Üstelik, duvarın bazı yerlerinde zaman zaman onarım gerekiyordu. Moğollar da bu gedikleri kollayarak Çin içine akınlardan geri kalmıyorlardı Daha ötesi, Çinliler de duvarın içinde yaşamakla yetinmiyorlardı. Pirinç ekmek için duvar dışına çıkmaları şarttı.

Ne olursa olsun,büyük Çin şeddi o günden bu yana Çin ve Moğol kültürleri arasında keskin bir çizgi,ayrılık belirten bir sınır niteliğini sürdürmektedir.

Büyük Çin Şeddi dünya üzerindeki en uzun duvardır. Bütünüyle 1500 mil uzunluğu aşar. Bir savunma duvarı olması nedeniyle,boğazları,açıklıkları örtecek, yüksek tepelerin yamaçlarına yaslanacak şekilde tasarlanmıştır. Yüksekliği 4.5 metre ile 10 metre arasında değişir. Taş,toprak ve özel yapıda tuğladan örülmüştür. Duvar boyunca üzerinde yaklaşık olarak 4 metre genişliğinde bir yol vardır.



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:21 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2