tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Güreşçilerin Hayatı ( Biyografileri ) (http://www.tualimforum.com/gurescilerin-hayati-biyografileri/)
-   -   Kel Aliço Hayatı ( Biyografisi ) (http://www.tualimforum.com/gurescilerin-hayati-biyografileri/22164-kel-alico-hayati-biyografisi.html)

Metrix 12.12.08 18:30

Kel Aliço Hayatı ( Biyografisi )
 
Kel Aliço Hayatı ( Biyografisi )

Kel Aliço, (D. 1845, Plevne - Ö. 1922, Edirne), Türk pehlivan.

Kel Aliço, ünlü bir yağlı güreşçidir. Zağra Müftüsü Hüdeyin Raci Efendi'nin yazdığı kitaplarda ise Kel Aliço'nun Lofça ilinin Lukovit köyünden olduğu belirtilmiştir. Balkan Harbi sırasında Lukovit köyünden ayrılmak zorunda kalan Pomaklar bu gün halen Edirne ili İpsala ilçesi Aliçopehlivan köyünde yaşamaktadır.

Saçsız başından dolayı "kel" takma adıyla anılan Aliço, çok sert ve acımasız güreş tekniğinden dolayı "Gaddar Ali" olarak anılırdı. Güreşe küçük yaşta başladı. Yalnız döneminin değil, Türk güreşinin en büyük pehlivanlarından biri olarak tanındı. Abdülaziz'in ilgisini çekerek huzur güreşlerine katıldı. Yıldız Sarayı'nda "şamdancıbaşı"lığa kadar yükseldi. Kırkpınar'da aralıksız 27 yıl başpehlivanlığı kazandı. 70 yaşındayken kendisine meydan okuyan çırağı Adalı Halil'i yendiğinde Adalı, Aliço'dan 25 yaş küçüktü. Mezarı İpsala'nın Aliçopehlivan köyündedir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:24 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2