tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Hayvanlar Dünyası (http://www.tualimforum.com/hayvanlar-dunyasi/)
-   -   Kurbağa - Kurbağaların Özellikleri - Kurbağaların Bilimsel Sınıflandırılması (http://www.tualimforum.com/hayvanlar-dunyasi/46623-kurbaga-kurbagalarin-ozellikleri-kurbagalarin-bilimsel-siniflandirilmasi.html)

Fenci 13.07.10 23:41

Kurbağa - Kurbağaların Özellikleri - Kurbağaların Bilimsel Sınıflandırılması
 
Kurbağa - Kurbağaların Özellikleri - Kurbağaların Bilimsel Sınıflandırılması

Kurbağa, iki yaşamlılar (Amphibia) sınıfındaki türlerin %88'ini ve Anura takımınıhayvanlardır. Anura, Yunanca'daki "yokluk" ön eki olan "an-" ile yine Yunanca'da "kuyruk" anlamına gelen "oura" sözcüklerinden türetilmiş bir terimdir ve "kuyruksuz" demektir.

http://img242.imageshack.us/img242/4295/kurbagajo8.jpg

Erişkinlerinin uzun arka bacaklar, tıknaz gövde, araları zarlı parmaklar, çıkık gözler ve kuyruksuzluk gibi özellikleri bulunan kurbağaların büyük çoğunluğu yarı sucul bir yaşam sürer ama tırmanarak ya da zıplayarak karada da rahatça harekethttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgedebilirler. Yumurtalarını tipik olarak su birikintileri, gölcük ya da göllere bırakan kurbağaların iribaşlarvalarında ön ve arkahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbacaklar yokken, su içinde soluyabilmek için solungaçlar ve yüzebilmek için yüzgeçli kuyruk vardır. Çoğunluğu otçul olan ve solungaçlarından süzülen alglerle beslenen iribaşlardan başkalaşan erişkin kurbağalar, sıklıkla eklem bacaklıları, karından bacaklıları ve halkalı solucanları içeren etçil bir yaşam sürerler.

Özellikle çiftleşme döneminde belirginleşen ve halk arasında "vıraklama" olarak anılan seslenişleriyle dikkat çeken kurbağalar, ekvatordan kutup altı bölgelere kadar olan, geniş bir yayılım alanında bulunurlar. Çoğunluğu tropikhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyağmur ormanlarında olmak üzere, toplam 33 familyaya dağılmış yaklaşık 5250 türü bulunan bu canlılar, çeşitliliği en fazla olan omurgalılardandır. Ancak, kimi kurbağa türlerinin giderek azalan sayıları da dikkat çekmektedir. Kurbağalar yazın toprağın altında kurur.

Kartal 18.05.20 16:35

Kurbağa - Kurbağaların Özellikleri - Kurbağaların Bilimsel Sınıflandırılması
 
Kurbağa - Kurbağaların Özellikleri - Kurbağaların Bilimsel Sınıflandırılması

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:19 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2