tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Hobiler (http://www.tualimforum.com/hobiler/)
-   -   Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları (http://www.tualimforum.com/hobiler/58941-ahsap-boyama-sanati-resimlerle-yapimi-teknikleri-ve-ipuclari.html)

EZEL 24.10.10 02:19

Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
Ahşap Boyama Sanatı
Resimlerle Yapımı
Teknikleri ve İpuçları




TEMEL BOYAMA



Gerekli Malzemeler:

Uygun boyutta fırça
Su bazlı boya
MDF obje
Sıfır numara zımpara
Macun
Su kabı
Eski gazete ve peçete


Daha önce elinize hiç fırça almadıysanız, çekinmeden hemen şimdi başlayabilirsiniz.
Çok kolay ve çok eğlenceli olduğunu göreceksiniz.


Boyanın Hazırlanması:

Boya bir miktar akıcı olmalıdır. Aksi takdirde boyama yaparken pütürtüler oluşacaktır. Fazla sıvı olursa da zemin yeterince kapanmayacaktır ve birkaç kat boyama yapmanız gerekecektir. Kısa sürede boya kıvamını tutturmaya alışacaksınız. Bunun için boya satıcıları da size yardımcı olabilirler. Ayrıca boya firmalarının beyaz rengi değiştirmek amacıyla hazırladıkları renk tüpleri de hem kıvam hem renk hem de fiyatları açısından kullanıma uygundur. Boyayı küçük bir kap içine dökünüz. Eğer katı ise bir miktar su ile akıcı duruma getirebilirsiniz. Eğer sıvı olursa boya ilave ederek tekrar akıcılığını ayarlayınız.


Objenin boyama için hazırlanması:

Kullanacağınız mdf objenin kaliteli olmasına özen gösteriniz. Kaliteli olmayan objeleri 3-4 kat boyasanız bile istediğiniz görünümü elde edemeyebilirsiniz. Eğer objenizin bazı yerlerinde küçük boşluklar varsa, (örneğin tepsilerde kenar ile tabla arasında boşluk olabilir) bu boşlukları kapatacak şekilde macun sürünüz. 10 dakika macunun kurumasını bekledikten sonra zımparalayınız. Objenizde elinizi gezdirirken hafif pütürtülü gelen kısımları da zımparaladıktan sonra bir bez ile objeyi temizleyiniz.


Boya ve obje hazır olduğuna göre artık boyamaya geçebilirsiniz.

Fırça önce suya batırılır. fazla sulu olmaması için fırçayı gazete üzerinde hafifçe gezdirirseniz fazla su gazeteye geçecektir. Yine de sulu ise peçete ile kurulayınız. Fırçayı boyaya batırınız. Fırçanızın genişliğine eşit olarak objeyi uzunlamasına bloklar olarak düşünebilirsiniz. Boyanacak bloğun baş kısmına yakın yerden başlanarak düz çizgi halinde boyayınız. Boya fırça üzerinde bitince tekrar boyaya batırınız.Blok boyaması bitirilmeden yan taraftaki bloğa geçilmemelidir. Mümkün olduğunca düz bloklar halinde boyarsanız boyama bittiğinde çok güzel bir görüntü elde edersiniz.


Birinci kat boyama bittikten sonra 15-20 dakika kurumasını bekleyiniz. Sonra tüm objeyi hafifçe zımparalayınız ve bezle siliniz. Elinizi hafifçe obje üzerinde gezdirdiğinizde yumşacık olduğunu hissedeceksiniz. Pütürtülü gelen yerler kalmışsa tekrar hafifçe zımparalayıp siliniz.

Objeyi ilk katta yaptığınız şekilde bir kez daha boyayınız. Beyaz veya çok açık reklerde bazen üç kat gerekebilir. Genellikle iki kat boya uygundur.


Boyama işleminiz bitti. Objenizi sade kullanmak istiyorsanız vernikleme işlemine geçebilirsiniz. Diğer tekniklerle süslemek istiyorsanız, istediğiniz tekniği seçerek işleminize devam ediniz.


Fırçanın temizlenmesi:

Boya su bazlı olduğu için fırçayı su ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca yıkarken bir miktar bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.





EZEL 24.10.10 02:21

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
DEKUPAJ:



Gerekli Malzemeler:

-Daha önce boyanmış obje
-Renkli fotokopi ile çoğaltılmış resim
-Yapıştırmak için tutkal
-Tutkalı sürmek için fırça
-Yumuşak bir bez
-Resmi kesmek gerekiyorsa makas



http://img232.imageshack.us/img232/4637/88775969.jpg





Yapıştırılacak resim, kenar ve resmin iç kısımlarında beyaz kalmayacak şekilde kesilir. Tutkal resmin arka yüzüne sürülür. Resim önce yavaşca obje üzerine yerleştirilir. Sonra kaldırılarak bir kenarından bastırılarak ve yayarak yapıştırılır. Bir kaç dakika süresince bir bezle resmin üzerinden geçilerek en küçük bir boşluk kalmadan iyice yapışması sağlanır.

Resmin üzerine yeniden bir kat tutkal sürülür. Kuruduktan sonra verniklenir. Tutkallı fırça sıcak su ile temizlenir.

Bitmiş objenizin eski görünümlü olmasını istiyorsanız, resmi yapıştırmadan önce kenarlarından değişik girintiler olacak şekilde yakınız.

Seçtiğiniz tutkal kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde resim yapıştıktan sonra pürüzsüz olmayacak ve doğal görünüm bozulacaktır.

Dekupaj yaparken eski görünüm elde etmenin diğer yolu da resimlerin keanrlarını yakmaktır. Hem eskitme yapıp hem de resimleri yakarsanız sonuç sizi memnun edecektir.

EZEL 24.10.10 02:22

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
STENCIL



Gerekli Malzemeler:


-Daha önce boyanmış obje
-Stencil şablonları
-Uygun renklerde akrilik boyalar
-Değişik boyutlarda stencil fırçaları
-Akrilik boyayı üzerine sıkabileceğiniz bir kap (plastik tabak, fayans parçası vb)
-Şablonu objeye yapıştırmak için bant (boyayı kaldırmayacak malzeme olmasına dikkat ediniz)
-Su kabı
-Peçete


Bu teknik şablon kullanılarak yapılır. İşlem bittikten sonra resimler çizilmiş gibi düzgün olacaktır. Bu tekniği tek olarak uygulayabileceğiniz gibi, diğer tekniklerle birlikte de kullanabilirsiniz. Şablon kullanarak desen oluşturmada kullanacağınız boyalar zemin boyasından farklı olarak akrilik olmalıdır. Aksi takdirde boya dağılacak ve istediğiniz desen oluşmayacaktır.


Şablonu objeye kaymayacak şekilde yapıştırdıktan sonra akrilik boyayı fayans üzerine sıkınız. Boya çabuk kuruyacağı için az miktarlarda sıkmanızda yarar var. stencil fırçasını suya batırdıktan sonra gazetede hafifçe suyunu alınız. Akrilik boyaya dik olarak batırdıktan sonra şablon üzerinde hafif tamponlama hareketiyle boyamaya başlayınız. Fırçada boya bittikçe aynı hareketleri tekrarlayınız.

Bu teknikte birden fazla rengi üst üste veya geçişlerde kullanarak tonlama yaparsanız daha güzel resimler ortaya çıkacaktır. Değişik renklerde çalışırken fırçanızı yıkadıktan sonra peçete ile kurularsanız renkler fırçada birbirine karışmaz.

Şablonda kayma veya boyada fazla sulandırma nedeniyle dağılma olursa, dağılan boyaların üzerini ince desen fırçasıyla zemin renginde boyayarak sorunu çözebilirsiniz.









Mumlu zemin üzerinde stencıl çalışması


Malzemeler:


1.Üzerine çalışma yapılacak ahşap obje (peçetelik)
2.Zımpara
3.Astar boyası (beyaz)
4.Kullanılacak olan stencil
5.Kullanılacak olan akrilik ahşap boyası (pembe)
6.Boyutlu boya(gümüş sim)
7.Beyaz mum
8.Su bazlı vernik


İlk olarak obje zımparalanarak ve astar boyası atılarak hazırlanır.Kuruduktan sonra beyaz mumla üzerinden, ayni yönde , boyarmış gibi bastıra bastıra geçilir.Mumun üzerine istediğimiz renkle boyanır. Mumdan dolayı kutu üzerinde değişik bir efekt elde edeceksiniz (Bu objeyi çok sıcak ortamlarda bırakmamaya gayret gösterin çünkü mumlu yüzey çok sıcaktan bozulabilir) . Daha sonra stencil nereye uygulanmak isteniyorsa oraya iz bırakmayan beyaz bantla sabitlenerek içi boyanır. Boya iyice kuruyana kadar stencil çıkarılmaz yoksa altına sızabilir. İyice kuruyunca çıkarılarak boyutlu boyalarla daha da süslenebilir. Ben kuşları daha da belirginleştirmek için boyutlu gümüş renkli boyayla kntürledim ve kutunun ağzına da küçük küçük noktalar ekleyerek gümüş renkli boncuklar yapıştırmışım gibi bir hava verdim. Obje iyice kuruduktan sonra-tercihen en az 24 saat sonra-su bazlı bir vernikle verniklenir. Vernik kuruduktan sonra kullanıma hazırdır.Güle güle kullanın.

Önemli not: İstediğiniz gibi bir stencil deseni bulamazsanız üzülmeyin. Kendi stencilınızı kendiniz yapın. İlk olarak bir asetat kağıdı alın ve üzerine asetat kalemiyle istediğiniz deseni çizin. Sonra bir maket bıçağıyla dikkatli bir şekilde oyun.İşte stencılınız hazır. Üstelik dikkatli kullandığınız takdirde defalarca kullanabilirsiniz. Tek yapacağınız işiniz bitince hemen iyice yıkayıp kurulayıp kaldırmak.

EZEL 24.10.10 02:23

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
Strog Uygulama



Malzemeler


-Bir tane ahşap ekmeklik
-Bir adet ince fırça
-Bir adet kalın fırça
-Bir yaprak yeşili boya
-Bir tane eflatun boya
-Bir tane beyaz boya
-Kahverengi boya
-Bir adet subazlı vernik
-Bir tane yaldız sim
-Bir tane zımpara



http://img18.imageshack.us/img18/4728/88029184.jpg





Yapılışı

Ahşabımızın içini ve dışını güzel bir şekilde zımparalıyoruz. Daha sonra kalın fırçamızla ahşabımızı içini ve dışını kahverengine boyuyoruz. Daha sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra modelimizi belirliyoruz. Geniş ve düz bir tabağa boyalarımızı düzenli bir şekilde koyuyoruz. Kalın olan fırçamıza önce yeşili sonra beyazı batırıp, fırçamıza boyayı iyice yediriyoruz. Seçtiğimiz modele göre bir darbede yaprağımızı yapıyoruz. Sonra ince fırçamız ile resimde görüldüğü gibi dallar yapıyoruz.

Modelimizi yaptıktan sonra kalan boşluk yerlerine fırçamızı iki renk boyaya batırıp, fırçamıza yediriyoruz. Yedirdikten sonra pat pat dediğimiz resimdeki şekli uyguluyoruz. Daha sonra bütün her şey bittikten sonra ahşabımızın kenarlarına simimizi parmağımızın ucu ile sürüyoruz. Daha hoş görünmesini isteyenler boyama işlemi bittikten sonra verniğimizi üzerine sürüp bir süre beklemelidirler. Bu strog denilen tek darbeli yapılan bir boyama işlemidir.

EZEL 24.10.10 02:24

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
Varak Tekniği Ve Altın (folyo)Kaplama


Malzemeler:


-yaldız rulo(folyo)varak
-fırça
-ahşap obje
-varak tutkalı
-altın renginde boya









Ahşap Boyamada Varak Çalışması:


Obje iyice zımparalanır. Zemin altın rengi bir boyayla bir kat boyanır 30 dk bekletilir tekrar zımparalanır ikinci kat boyanır 1 saat kurumaya bırakılır yaldızın(folyo) yapışmasını sağlayan tutkal bir kaba sıkılır fırça tutkala batırılarak obje üzerine tamponlama şeklinde sürülür ve 24 saat bekletilir tutkalın tamamıyla şeffaflaşması gerekir yaldız rulodan 10-15 cm kesilir avuç içinde yavaşça buruşturulur yaldızın mat olan kısmı objenin üzerinde şeffaflaşmış tutkala yapıştırılır parmakla hafif bastırılarak yaldızın yapışkanının her tarafına geçmesi sağlanır yaldız folyo kenarından tutularak kaldırılır bu işlem yapışkan tamıyla folyadaki yaldızı alana kadar devam eder.






EZEL 24.10.10 02:26

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 

Çiçek 01.11.10 22:45

--->: Ahşap Boyama Sanatı - Resimlerle Yapımı - Teknikleri ve İpuçları
 
Sagolun var olun cok güzel ellerinize saglik


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:32 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2