tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   İcatlar ve Buluşlar (http://www.tualimforum.com/icatlar-ve-buluslar/)
-   -   Jiroskop Aleti - Jiroskop Aracı - Jiroskopun Yapısı - Jiroskopun Şekli (http://www.tualimforum.com/icatlar-ve-buluslar/131136-jiroskop-aleti-jiroskop-araci-jiroskopun-yapisi-jiroskopun-sekli.html)

Kartal 18.09.13 00:28

Jiroskop Aleti - Jiroskop Aracı - Jiroskopun Yapısı - Jiroskopun Şekli
 
Jiroskop Aleti - Jiroskop Aracı - Jiroskopun Yapısı - Jiroskopun Şekli

Jiroskop, (İngilizce: Gyroscope, Gyro) veya Yalpalık, Cayroskop, Cayro, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve açısal momentumun korunumu ilkesine dayalıdır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...2/Jiroskop.jpg

Jiroskopun Yapısı

Jiroskop olarak bilinen alet ilk olarak 1817’de J. Bohnenberger tarafından icat edilmiştir ve jiroskop adı 1852’de Dünya'nın dönüş hareketini incelemek üzere yaptığı deneyler sırasında J. Foucault tarafından verilmiştir. Bir jiroskop presesyon ve nutasyon olarak bilinen hareketleri de içine alan çeşitlihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpghareketler yapar. Günlük hayatta, uçak ve gemilerde yön bulmak için, uzay teleskoplarında yörünge kararlılığını sağlayabilmek için yaygın olarak jiroskoplardan yararlanılmaktadır.

Bisiklete binen herkes, bir bisiklet hızlı gittiği vakit dengeyi sağlamanın, yavaş gittiği vaktinkine göre çok daha kolay olduğunu bilir. Bir topaç, dönme hızı büyükse, dik kalarak dönmeye devam eder, fakat yavaşladıkça yana yatmaya başlar ve sonunda devrilir. Bu örneklerin herhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgikisinde de, kararsız olan (yani kolayca düşebilecek olan) cisimler, yeter hızla hareket halinde oldukları vakit dik durabilmektedir.

Bunlarda gördüğümüz, bir defa bir düzlemde dönmeye başlatılan bir cismin o düzlemde dönmeye devam etmesi özelliğinden jiropusularda ve denizcilik ile havacılıkta kullanılan başka çeşitli seyir yardımcılarında faydalanılır. Bu özellik, ağırlığının büyük bir kısmı çevresine yakın toplanmış bulunan tekerleklerde daha açıktır. Bu cins ağır tekerleklerin hepsine jiroskop denir.

Kaynak: wikipedia


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:55 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2