tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   İçecekler (http://www.tualimforum.com/icecekler/)
-   -   Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır? - Yaban Mersini Çayının Faydaları (http://www.tualimforum.com/icecekler/131794-yaban-mersini-cayi-nasil-hazirlanir-yaban-mersini-cayinin-faydalari.html)

Başak 05.11.13 21:04

Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır? - Yaban Mersini Çayının Faydaları
 
Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır? - Yaban Mersini Çayının Faydaları - Yaban Mersininin Sağlığa Faydaları


http://img694.imageshack.us/img694/7...ini150x150.jpg


Yüzyıllardır yiyecek olarak kullanılan yaban mersini, yine uzun süredir kalp hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak ve tedavisine yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır. Yaban mersini faydaları, içinde bulunan ve “antosiyanosit” olarak adlandırılan antioksidanların hastalıklara yol açan serbest radikallere karşı koruma sağlamasından ileri gelmektedir. Yaban mersini çayı aynı zamanda göz sağlığını korumak ve iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak ve kan dolaşımını arttırmak amacıyla tüketilmektedir.


Bilimsel adı “Vaccinium myrtillus” olan yaban mersini kuzey ve güney yarımkürede serin ve ılıman iklimlerde yetişir. Yaklaşık 450 çeşidi bulunan fundagillerden olan yaban mersini, kamburüzüm, kızılcık, çayüzümü gibi bitkilerle yakın akrabadır. Yıl boyu bulunabilen bitki ortalama 40 cm uzunluğa kadar büyür. Meyveleri yaz aylarının sonunda toplanır. Türkçe’de keçi yemişi, çobanüzümü, ayı üzümü olarak da bilinmektedir.

Katarakt tedavisine yardımcı olur
Glokom riskini azaltır
Tansiyonu düşürür
Göz iltihabı tedavisinde kullanılır
Diyabet tedavisine yardımcı olur
Kalp hastalıklarından korunma sağlar
Kan dolaşımını geliştirir
Bağırsak iltihabı tedavisinde kullanılır
İshale iyi gelir
Boğaz ağrısına iyi gelir
C vitamini yönünden zengindir
http://img607.imageshack.us/img607/6...nmersiniay.jpg
Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yaban mersini çayını, bitkinin meyvelerini ve yapraklarını kullanarak hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ile hazırlanan çay kan şekerini düşürmek için kullanılmaktadır. 1 bardak çay için 1 yemek kaşığı dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağı yeterli olacaktır. Bunları 1 bardaklık kaynamış suya atarak 7-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzattıkça çayın tadı biraz acı olabilir. Eğer kurutulmuş meyve ve yapraklar kullanacaksanız 1 bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı kurutulmuş yaban mersini kafidir. Marketlerin çoğunda hazır poşet yaban mersini çayı bulabilirsiniz.


http://img29.imageshack.us/img29/629...nmersiniay.jpg


Yaban Mersininin Sağlığa Faydaları

Yaban mersininin anahtar bileşeni olan “antosiyanosit” damarları güçlendirirken vücut genelinde kan dolaşımını arttırır. Kanın pıhtılaşmasını azaltan özelliği ile damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Antioksidan etkisiyle damarları serbest radikallerin tahribatına karşı korur.

Gözlerin gece görüşünü geliştiren ve ışık değişimlerine hızlı adapte olmasını sağlayan “rodopsin” pigmentinin üretimini arttırır. İçinde bulunan “tanen” iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve ishal tedavisinde etkilidir.

Yaban mersini yapraklarıyla hazırlanan içecekler geleneksel olarak, diyabet hastalarında kan şekeri düzeyini düşürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar bu kullanımını onaylar nitelikte sonuçlara sahip olsa da insanlar üzerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:21 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2