tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   İlk Yardımın Önemi (http://www.tualimforum.com/ilk-yardimin-onemi/)
-   -   Kimyasal Göz Yanıklarında İlkyardım (http://www.tualimforum.com/ilk-yardimin-onemi/41771-kimyasal-goz-yaniklarinda-ilkyardim.html)

Fenci 23.12.09 16:37

Kimyasal Göz Yanıklarında İlkyardım
 
Kimyasal Göz Yanıklarında İlkyardım

Şayet kuvvetli bir kimyasal madde (Örneğin pil asiti, kezzap, laboratuar veya endüstriyel eriticiler, zehirler, kireç tozu) gözün saydam kısmına (kornea) atılırsa korneanın normal saydamlığı hızla bozulur. Dakikalar içinde (madde çok güçlü ise saniyeler içinde) korneanın hassas hücreleri gerçekten yanar. Vücudun bir yerinde kötü bir yaralanma olduğunda skar dokusu bırakarak iyileşme olur. Derin bir kesi veya yanıktan sonra ciltte oluşan bir skarı bilirsiniz. Böyle bir skarın korneada oluştuğunu düşünürseniz gözü nasıl kör edebileceğini anlarsınız. Hemen gözü yıkayarakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkimyasal maddeyi uzaklaştırmalısınız. Bunu yapmazsanız birkaç dakika içinde gözde kalıcı körlük gelişecektir. Gözü normal su ile yıkayın. Antidot aramayın Hastanın yüzünü yukarı çevirin ve gözüne suyu dökün. Doğal olarak bu hastanın hoşuna gitmez ve yanığın yaptığıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgağrı ve soğuk suyun irritasyonu nedeniyle gözlerini sıkarak kapatır. Göz kapaklarını tutarak açmanız gerekir Göz veya gözkapaklarına bastırmayın. Kaşlarına veya yanağına bastırın. Hastaya yıkamanın önemini anlatın Kuvvetli bir alkali söz konusu ise gözü en az 15 dakika yıkamalısınız. Önemsiz yanıklarda o kadar uzun süre yıkamanız gerekmez. Ancak, gerçekten kötü bir maddeyi gözden uzaklaştırmakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgiçin birkaç dakika yeterli değildir.

Farzedin ki hiç su bulamadınız İrritan olmayan herhangi bir başka sıvıyı da kullanabilirsiniz. İrritasyon olmadan içebiliyorsanız gözü de o sıvıyla acil durumda yıkayabilirsiniz. Süt, alkolsüz içkiler, portakal suyu, çikulata sütü bu tip herhangihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbirşey işe yarar.

Kimyasal maddenin antidotunu aramayın. Örneğin alkali yanığında sirkenin, asit yanığında sodanın iyi geleceğini düşünebilirsiniz. Antidot aramak için geçirilen zaman gözünhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtahrip olmasına yol açar. Ayrıca antidotun kendisi de göze zarar verebilir 15 dakikalık yıkama işini bitirmeden doktora gitmeyin.

Not: İnternetten alıntıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:00 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2