tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kadın Hastalıkları ( Jinekoloji )
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Kadın Hastalıkları ( Jinekoloji ) Kadın hastalıkları ( Jinekoloji ) tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Endometrium Kanseri Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
984

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01.07.08, 20:09   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Endometrium Kanseri Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi

Endometrium Kanseri Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi

Endometrium Kanseri

Endometirum kanseri özellikle son yıllarda gelismis ülkelerde artış göstermektedir.Hastalığın %95'i 40 yasin üzerinde görülür.

Risk Faktörleri
Endometirum kanseri normal, atrofik, ya da hiperplazik endometriumda gelisebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte progesteron ile karşılanmamış östrojen ana risk faktörüdür. Bazi kadınlarda ise östrojen ya da hiperplaziden bağımsız olarak olusur. Genel olarak östrojene bağımlı tümörler daha iyi gidişatlıdır. Diger risk faktörleri olarak yumurtalıklarla ilgili problemler, şeker hastalığı, hiç çocuk dogurmamış olmak, erken yasta adet görmeye baslamak, menopoza geç yasta girmek, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, atipili endometrial hiperplazi sayilabilir. Enteresan olarak sigara endometrium kanseri riskini azaltır.

Belirtiler
Erken evrede pek fazla bulgu vermez. En sık rastlanan yakınma anormal vajinal kanama ve akintilardir. Kanamalarin büyük bir kısmı menopoz sonrası kanamalardır. Hastalık ilerledikçe agrı ve bası bulgulari ortaya çikabilir. Özellikle menopoz sonrasi dönemde bütün kanamalar mutlaka araştırılmalıdır.

Tanı
Endometrium kanserinin kesin tanısı, biopsi ve patolojik incelemeler ile konur. Smear'in tanıda yeri yoktur. Vajinal ultrasonografi oldukça yardımcı bir yöntemdir. Menopoz sonrasi dönemde ultrasonda endometrium kalınlığının 5 mm'den fazla olmasi biopsi alınmasını gerektirir. Yine endometriumun ultrasonda düzensiz görünmesi habaset lehine olarak yorumlanabilir. Bilgisayarli tomografi tanı konmus endometrium kanserlerinde hastalığın yayılımının degerlendirilmesi açısından önem kazanır.

Evreleme ve prognoz
Hastaligin uygun tedavi seçeneginin belirlenmesi için hastaligin evresinin yani yayılımının bilinmesi elzemdir. Endometrium kanserinde evreleme klinik degil cerrahi olarak yapılır. Hasta ameliyata alinir rahim ve yumurtalıklar çıkartılır, karın içindeki sıvılardan ve süpheli alanlardan örnek alınır. Bunların degerlendirilmesi sonucu evreleme yapilir. Bütün kanserlerde oldugu gibi endometrium kanseri evreleri de 1 den 4'e kadar siralanir. Evre 1 en erken evre 4 ise en ileri evreyi temsil eder. Hastaligin gidisati, yani prognozu hücrelerin tipine, evresine, yayilim alanlarina, lenf nodu tutulumuna baglidir. Son yıllarda bazi genlerin varlıgı ya da yoklugunun da prognozu etkiledigi öne sürülmektedir.

Tedavi
Uzun yıllardır bu kanser türünde tedavi olarak rahim ve yumurtaliklarin bir arada çikartılması uygulanmaktadır. Hastaların büyük bir kısmı Evre 1 de yani olay rahim dışına ulasmadan yakalandığından bu tedavi yeterli olmaktadir. Eger risk faktörleri varsa veya süpheli alanlar görülürse lenf nodlari da çikartilabilir. Bazı yazarlar seçilmis vakalarda operasyon sonrasi radyoterapi önermektedirler. Evre 2 de tümör servikse de yayilacagindan prognoz biraz daha kötüdür. Günümüzde geçerli olan tedavi yaklasimi basit histerektomi, yumurtaliklarin alinmasi ve lenf nodlarindan biopsi alinmasidir. Lenf nodu metastazi yok ise ameliyat sonrasi radyoterapi gerekmez. Evre 3 ve 4 vakalarda ise kanserli dokularin tamaminin çikartilmasi mümkün olmayabilir. Cerrahin teknigi ve tecrübesine göre rahim, yumurtaliklar çikartilir ve bunlara ilave olarak karin zari (omentum), barsaklarin tutulmus kisimlari ve etkilenmis organlar çikartilabilir.Bu hastalarda ameliyat sonrasi ilave kemoterapi ve radyoterapi gerekir.

Sagkalım
Evre 1 endometrium kanserinde 5 yillik sagkalim oranlari % 90 civarindadir. Bu oran Evre 2 olgularda bir miktar düsüsle %69*83 arasinda bulunmustur. Evre ilerledikçe sagkalim %40lar civarina iner. Nüks olursa bu ilk 2 yil içinde en fazla oranda görülür. 5 yildan sonra nüks son derece nadirdir.

Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, endometrium, genel, hastaligi, kanseri, tedavisi, teshis, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kolon Kanseri Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi Eylül Cerrahi Hastalıklar 0 03.07.08 22:58
Siroz Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi Eylül İç Hastalıklar ( Dahiliye ) 0 03.07.08 22:39
Primer Karaciğer Kanseri Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi Eylül İç Hastalıklar ( Dahiliye ) 0 03.07.08 22:35
Meme Kanseri Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi Fenci Kadın Hastalıkları ( Jinekoloji ) 0 01.07.08 20:18
Zona Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Genel Bilgi Fenci Enfeksiyon Hastalıkları 0 01.07.08 17:10


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:50 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2