tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Kadınca/Erkekce/ Evlilik Ve Aile (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/)
-   -   Okullu Cocukların Yaşamı Nasıl Düzenlenmeli? (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/41445-okullu-cocuklarin-yasami-nasil-duzenlenmeli.html)

EZEL 17.12.09 21:46

Okullu Cocukların Yaşamı Nasıl Düzenlenmeli?
 
Okullu Cocukların Yaşamı Nasıl Düzenlenmeli


Yapılan çalışmalarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuklarınhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg uyku ve beslenme düzenlerinin okul başarısını etkilediğini gösteriyor. Çocuk Sağlığıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Reha Cengizlie’erhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg okul zamanı çocukların yaşamlarının nasıl düzenlenmesi gerektiğini sorduk...
- Çocukları okula başlayacak ailelerin yapması gerekenler neler?
Rahat rahat gezilenhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg oynanan yaz mevsiminin rehavetini çocukların üzerinden atma zamanı geldi. Okulla birlikte yeni bir düzeni de çocukların hayatına adapte etmek gerekiyor. Okula başlarken evde ve okulda dikkat edilecek bazı davranış biçimleri var. Bunun başında çocuğun yatma saatleri gelir.
KAÇTA YATMALI?
- Çocuğun uyku düzeni nasıl olmalıdır?
Yaz tatili çocukların genellikle istediği saatte yatıp istediği saatte kalktığı dönemlerdir. Okulların açılma döneminde artık uyku düzenlerinin oturması gerekir. Bir çocuğun gün içinde sağlıklıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg zinde olması ve okuldaki başarısı için en önemli faktör gece uykusunu almasıdır. Bunun için de bir çocuğun en az 8-10 saat uyuması gereklidir. Geç vakitlere kadar oturup televizyon izlenmemelidir. Örneğinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg ilkokul birinci sınıftaki bir çocuk akşam 21:30-22:00 civarında yatmalıdır. Ortaokul ve lisede bu zaman 22:30 olabilir. Bu zamanlama çocuğun yaşı ve ertesi gün kalkma saatine göre ayarlanmalıdır.
KAHVALTI ŞART
- Çocuğun beslenme düzeni nasıl ayarlanmalıdır?
Bazı okullar eve uzak olduğundan çocuklar çok erken saatlerde servislere biniyor. Aileler de çocuğun uykusu bölünmesin diye sabahları servis gelmeden 5 dakika önce çocuğu apar topar kaldırıp giydirerek okula gönderiyorhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg bu çok yanlıştır. En azından yarım saat önce çocuğu kaldırmak ve kahvaltı ettirmek çok önemlidir. Yetişkinlerde de çocuklarda da en önemli öğün kahvaltıdır. Çocuk kahvaltıda büyümenin gelişmenin temel desteğini alıyor. Bu nedenle kahvaltıda bir bardak süt içmesi gelişimi açısından çok önemlidir. Bunun yanı sıra bir dilim ekmekhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg biraz peynir ve yumurta yenmesi faydalıdırhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg ama bunlar yenemiyorsa süt mutlaka içilmelidir.
Abur cubur dediğimiz; çerezhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg tuzlu yiyecekler o anda karnını doymuş gibi hissettirir ama besleyici değeri olmadığından kahvaltı olarak verilmesi doğru değildir. Bazı ailelerde de aç karnına çocuğa balhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg pekmez vermek gibi bir adet var. Bu hiç doğru değildirhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuğun iştahını keser. Okulda ya da çevresinde açıkta satılan yiyeceklerin hiçbir şekilde yenmemesi gerekiyor. Bu anlamda çocukları uyarmamız gerekiyor. Eğer okulda bir beslenme saati varsa o saatte bir yoğurthttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg bir dilim kek gibi bir şeyler yiyebilir. Okuldan eve gelindiğinde akşamüstü ise bir ara öğünhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg akşam da proteinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg karbonhidrat ve yağı içeren sağlıklı bir akşam yemeği yemesini sağlamak gerekir.
ÇANTASINDAKİ FAZLALIKLARA DİKKAT!
- Okula giden çocuklar açısından başka nelere dikkat etmek gerekir?
Uyku ve beslenme düzeni dışında çocukların omurga sağlığı da önemli. Genellikle çocuklar sırta asılan okul çantaları kullanılıyor. Tek tarafa yük binmesin ve omurga zarar görmesinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg diye düşünüldüğü için gayet doğrudur. Ancak hele yeni okula başlayan çocuklarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg lazım olan olmayan bütün kitapları çantaya doldurduklarından gereksiz bir ağırlık taşıyor. Anne babaların çocuklarının çantalarına göz atmalarında yarar vardır. Sadece gerekli malzemeleri çantasına koymasını sağlamakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuğun omurga deformitelerini önlemek açısından faydalıdır.
Ayrıca okula giderken çocuğun aşırı kalın giysiler giymesi terlemeye ve hastalığa davetiye çıkartır. Aynı şekilde çocuğun seçtiği çok ince giysiler de üşüyüp hastalanmasına neden olabilir. O nedenle aileler çocuklarının giysilerini mevsime uygun seçmelidir. Aynı şekilde ayakkabıları da ayağına uygun ve rahat olmalıdır.
Bir diğer konu da bazı çocukların tuvaletlerini okul saatleri boyunca tutma eğilimleridir. Çocuklara bunun yanlış olduğu anlatılmalıdır. Çünkü tuvalet konusunda kendini kasmak idrar yolu enfeksiyonları ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.
Çocuklar okuldan geldiğinde ise hemen derse oturmasını söylemek doğru değildir. Biraz oynamasıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kendine zaman ayırması fayda sağlar.
- Çocukların sağlığı açısından hijyen konusunda öneriniz nedir?
Öncelikle çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılmasıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg tuvalete girerken ve çıkarken elleri yıkamalıdır. El yıkama pek çok hastalığı önlemede de büyük önem taşır. Ayrıcahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuklar sınıflarda kalabalık ortamda nefes aldıklarından teneffüslere çıkıp oksijen almalı ve sınıf da havalandırılmalıdır.
Çocuklar eve geldiklerinde de mutlaka ellerini hemen yıkamalıdırlar. Hele evde küçük bir kardeşi varsa çok el yıkama çok önemlidir.

Alıntı.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:05 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2