tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KADIN DÜNYASI > Kadınca/Erkekce/ Evlilik Ve Aile
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Kadınca/Erkekce/ Evlilik Ve Aile Kadına ve erkege ait konular,evlilik sorunları,ilişkiler,tavsiyeler,kadın ve erkege ait her şeyin paylaşıldıgı kısım...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çalısan Anneler İçin Dogum Izni -Yasal Haklar
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
976

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 17.12.09, 23:05   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
EZEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 1.089
Konular: 909
Puan Grafiği
Rep Puanı:2080
Rep Gücü:36
RD:EZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 41
64 Mesajına 108 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Çalısan Anneler İçin Dogum Izni -Yasal Haklar

Çalısan Anneler İçin Dogum Izni -Yasal Haklar

Çalışan anneler Için Doğum Izni ve Yasal Haklar Nelerdir - Calisan Annelerin Haklari - Dogum Izni Haklari - Calisan Anneler ve Yasal Haklari - Calisan Anneleri icin Taninan Haklar

4857 sayılı İş Kanunumuzda kadın işçiler için belirli çalışma kuralları konulmuş ve bazı avantajlarda sağlanmıştır. Çalışma süreleri doğum ve doğum sonrası izin süt emzirme izni ve kreş ve yuva sağlanması ile sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalışmadıkları günler yıllık izin süreleri hesaplanırken çalışılmış gibi sayılmakta yine çalışma saatleri içinde çocuk emziren kadınların çocuklarına süt vermeleri için belirlenen sürelerde çalışılmış gibi sayılarak kadın çalışanlara avantaj sağlanmış bulunmaktadır.
Bunun dışında bazı alanlarda kadın işçilerin çalışması yasaktır kadının fiziksel yapısı itibarıyla bu kurallar konulmuştur. Örneğin maden ocaklarında kanalizasyon ve tünel inşaatında kadın işçiler çalıştırılamaz.
Yine kadın işçinin evlenmesi halinde evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde istifa etmiş olmak koşuluyla istifaya rağmen kıdem tazminatı talep etme hakkı vardır.

Doğum izni
Kadın işçiler 74. maddeye göre doğumdan önceki sekiz ve doğumdan sonraki sekiz hafta olmak üzere toplamda on altı hafta çalıştırılmazlar. Çoğul gebelik var ise doğumdan önceki sekiz haftaya iki hafta daha eklenir.
Kadının sağlık durumu elveriyorsa ve doktorun onayı ile kadın işçi eğer isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Tüm bu süreler işçinin sağlık durumu işin özelliği ve doktor raporu ile gerekirse arttırılabilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Yine işi ağır ise ve doktor raporu ile daha hafif bir işte maaşından indirim yapılmadan çalıştırılabilir.
İsteği halinde kadın işçiye on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Emzirme izni
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Daha önce belirttiğim gibi bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Gebe veya çocuk emziren kadınların hangi dönemlerde ne gibi işlerde çalıştırılmalarının yasak olduğu ve bunların çalışmalarında sakınca olmayan işlerde hangi şartlar ve usullere uyacakları ne suretle emzirme odaları veya çocuk bakım yurdu (kreş) kurulması gerektiği "veya hangi hallerde dışarıdan hizmet alabilecekleri" Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelikte bu hususlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Örneğin; gebe yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Gebe işçilere gebelikleri süresince periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.
Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun 100-150 kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde bir yaşından küçük çocukların bırakılması ve bakılması ve emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulması zorunludur.
Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun 150 den çok kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt açma yükümlülüğünde olan işverenler yurt içinde anaokulu da açmak zorundadırlar. Yurt işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.
Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın işçilerin toplam sayısı dikkate alınır.
Kadın işçilerin çocukları ile erkek işçilerin annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları faydalanırlar.

alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Allah'ım Hakkımızda Hayırlısını Ver.
Amin
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
anneler, calisan, calisan anneleri icin taninan haklar, calisan annelerin haklari, çalısan anneler için dogum izni, çalışan anneler için doğum izni ve yasal haklar nelerdir, dogum, dogum izni, dogum izni haklari, haklar, izni, yasal, İcin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Anneler Günü İçin Güzel Şiirler Başak Belirli Gün ve Haftalar Şiirleri 3 07.05.16 19:34
Anneler Günü E-Kartları - Anneler Günü İçin Kutlama Resimleri Başak E-Kart 3 28.04.16 23:49
Anneler İçin Doğum Günü Mesajları Başak Kutlama Mesajları 0 04.12.13 19:46
Okul Öncesi Eğitim Anneler Günü Rontu,Anasınıfları İçin Anneler Günü Rontu tualim Eğitici Konular ve Programlar 0 01.04.10 14:20
Çalışan Anneler İçin Öneriler Güllü Anne ve Bebek Sağlığı 0 29.06.08 05:45


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:31 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2