tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Kadınca/Erkekce/ Evlilik Ve Aile (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/)
-   -   Çocuklara Evin Kuralları Olduğunu Öğretin (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/41882-cocuklara-evin-kurallari-oldugunu-ogretin.html)

EZEL 25.12.09 18:02

Çocuklara Evin Kuralları Olduğunu Öğretin
 
Çocuklara Evin Kuralları Olduğunu Öğretin...


Uzmanlarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg yaramazlık sınırlarını aşan çocuklara kızmanın dahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg onları teşvik etmenin de doğru yaklaşımlar olmadığını belirtiyor. Onlara evin kuralları olduğunu öğretmeye çalışın. Aksi halde bir pedagoga uğramanız gerekecek…

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğanhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg

“Çocuklardahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg arkadaşlarına veya aile bireylerine vurma şeklinde davranışlar sık görülür ve genellikle kendisine ilgi çekmeye çalıştığı durumlarda ortaya çıkar. Saldırgan davranışların ne düzeyde olduğu önemlidir; çocukta bu davranış sürekli biçimde oluyorsa (yaşıtlarına karşı ve sosyal ortamlarda da oluyorsa)http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg önemli olmaya başlar.

Duyarlı olun

1-1http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg5 yaşındaki çocuklar kendi hareket kabiliyetlerini keşfettikçehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg

Bazı yetişkinlerhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuğun bu davranışını gülerek karşılar veya teşvik edici davranabilirler. Böylece yetişkinler yaptıklarının bazen bilincinde olarakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg bazen de farkında olmadan çocuğu etrafındaki kişilere vurmayahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg bunu bir oyunmuş gibi algılamaya teşvik eder. 0-2 yaş arası çocuklarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg özellikle yüz mimiklerine son derece duyarlıdır.

Bir davranışına gülündüğü zaman olumlu tepki aldığını düşünür ve aynı davranışı pekiştirmeye çalışır. Bu nedenle oluşan vurma ve saldırgan tutumlarhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg yetişkinlerin kendi davranışlarını fark etmesi ve bu tür davranışlara sınır koyması ile kolayca düzelebilir.

Aşırı izin vericihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kural tanımayan ailelerde bu tip davranışlar sıklıkla görülmekte ve diğer bazı faktörlerin de eklenmesi ile önemlihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg önlenmesi ve düzeltilmesi güç davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Ortamın etkisi var

Anne ve babanın çocuğu ödüllendirme sistemleri; çocuğun zamanını nasıl geçirdiği ve kurallı bir ev ortamında yaşıyor olup olmamasıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg

Her şeyin belli kurallar dâhilinde olması elbette çocuğun gelişimi için doğru değildirhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg fakat belli durumlarda belli kuralların olmasıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg zararlı olmayan durumlarda ise çocuğun zaman zaman serbestlik içinde hareket edebilmesi önemlidir.”

Çevre faktörü

Saldırgan davranışların gelişmesinde aile bireylerinin tutumları dışında etkili olan önemli bir diğer faktör de çevredir.

Anne-babanın tutumları ve çocukla etkileşimleri dışında diğer aile bireylerihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg akrabalar ve eve gelen giden kişilerhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocuğun arkadaşlarıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg

Çocuğu bu tür davranışların öğrenildiği ya da yüceltildiği ortamlardan ve arkadaşlardan uzak tutmak önemlidir. Bu tür koruyucu tutumlarda çocuğun bağımsızlığını önleyici olmamasına dikkat etmek ve çocuğun fikirlerinin de alınmasına olanak sağlamak da ayrıca önemlidir.



alıntı


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:38 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2