tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Kimya (http://www.tualimforum.com/kimya/)
-   -   Asbest Minerali (http://www.tualimforum.com/kimya/131667-asbest-minerali.html)

SERDEM 21.10.13 00:59

Asbest Minerali
 
Asbest Minerali


Asbest, kansorejen özelliği yüksek bir mineraldir. Lifli bir yapısı vardır, özelliği aşınma ve kimyasallara karşı dirençli olmasıdır. Anadolu’da ceren toprağı, çelpek, çorak, höllük olarak tanınmaktadır.

Yapılan araştırmalarda 2.500 yıl önce, bu madde kullanılmıştır. 19. yüzyıl sonunda bu maddeye çok önem verilmiştir. Bunun nedeni, asbestin ısı ve elektriği yalıtması ve asitlere, korozyona dayanımlı olmasıdır. 19. yüzyılın sonuna doğru bu maddenin kansorejen etkisi bulununca kullanımı yasaklanmıştır.

Günümüzde 3000′den fazla kullanım alanı olan asbest, öldürücü toz olarak kabul edilmektedir. Bu kullanımlar arasında en çok uçak, otomobil, inşaat ve ısı izalasyonunda kullanılır. Asbestin neden olduğu hastalıklar ; mezotelyoma hastalığı ve asbestozdur.

Akciğer zarı kanseri ve karın kanserine mezotelyoma hastalığı, asbest mineralini absorbe etmek için salgılanan asit yüzünden akciğerlerde yaralar asbestoz hastalığıdır. Her ikisi de ölümcül hastalıklardır. Her iki hastalık da 10-15 yıl içinde ortaya çıkar.

Çok düşük oranlarda suda ve havada bulunan asbest, bilinçsizce kullanılabiliyor. Köylerde bu madde ile badana yapılıyor ve evlerin damlarına seriliyor. Bu alışkanlıklardan kurtulmak çok önemlidir.

Çünkü badana yapılan evde yayılan asbest herşeye bulaşacaktır. Türkiye’de kullanılması yasak olan bu madde, sanayi de bilerek kullanılırsa çok büyük cezası vardır.


alıntı


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:48 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2