tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Köfteler-Kebaplar (http://www.tualimforum.com/kofteler-kebaplar/)
-   -   Tepsi Oruğu (http://www.tualimforum.com/kofteler-kebaplar/74592-tepsi-orugu.html)

AnGeL 04.08.11 09:31

Tepsi Oruğu
 
Tepsi Oruğu
http://img90.imageshack.us/img90/8551/tepsioruu.jpg
Malzemeler:

1 kg köftelik bulgur
2 çorba kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
bulguru ıslatmak için yeteri kadar su
500 gr siyah et (2 kere çekilmiş kıyma)
3/4 su bardağı un


İç harç malzemesi:
kıyma
soğan
maydanoz
tuz
karabiber
1 bardak zeytinyağı


Yapılışı: 200 derecede boş fırın ısıtılır. Fırın tepsisine 1kg bulgur, 2 çorba kaşığı isteğe göre biber ya da domates salçası, 2 tatlı kaşığı kimyon ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulmaya başlanır. Bulgurun yumuşaması için ara ara suyla ıslatılır. Kulak memesi kıvamına gelen bulgura siyah et (makinede 2 kere çekilmiş) eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Et bulgura iyice karıştıktan sonra ¾ su bardağı un ilave edilir ve yoğrulmaya devam edilir. Dolgun ve kulak memesi kıvamına gelen bulgurun yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Boş olan fırın 200 derecede ısınmaya bırakılır. İç harç için 150gr. kıyma yağsız tavada kısık ocak ateşinde kavrulur ve üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen sıvı ayçiçeği veya fındık yağı) ilave edilir, ince ince doğranmış soğan ve tuz da eklenerek kısık ateşte harç karıştırılmaya devam edilir. Kavrulan kıymaya yarım demet maydanoz ve 1 çay kaşığı karabiber eklenerek kısık ateşten iç harç alınır. Hazırlanan iç malzeme üstüne dökülür. Kalan et ile yoğrulmuş bulgur iç harcın üstüne kapatılır ve el yardımı ile iyice bastırılır. Oruk fırına verilmeden baklava şeklinde kesilir, her baklava diliminin üzerine bıçak yardımı ile küçük kesikler atılır üzerine bir bardak zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir. Fırının derecesi 160 dereceye ayarlanarak 30–40 dk pişirilir. Orak ortalama birer dilimden 25 kişiliktir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:50 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2