tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Köpekler (http://www.tualimforum.com/kopekler/)
-   -   Dalmaçyalı Köpeği - Dalmaçyalı Köpeğinin Özellikleri (Çocuklar İçin Köpekler) (http://www.tualimforum.com/kopekler/45600-dalmacyali-kopegi-dalmacyali-kopeginin-ozellikleri-cocuklar-icin-kopekler.html)

Fenci 28.05.10 21:32

Dalmaçyalı Köpeği - Dalmaçyalı Köpeğinin Özellikleri (Çocuklar İçin Köpekler)
 
Dalmaçyalı Köpeği - Dalmaçyalı Köpeğinin Özellikleri (Çocuklar İçin Köpekler)

http://img22.imageshack.us/img22/2193/dalmayal.jpg

Dalmaçyalı

Dalmaçya köpeği (Dalmaçyalı da denir), kısa tüylü, beyaz üstüne niteleyici siyah ya da kahverengi benekli süs köpeği ırkı.

Omuzdan yere yüksekliği 48 - 58 cm, ağırlığı 25 kg kadar olan Dalmaçya köpeği, kesin olmamakla birlikte Dalmaçya kökenli olduğu ileri sürülen, 1800 yıllarından sonrahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgİngiltere'de yetiştirilen bir köpektir. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde süs köpeği olarak yetiştirilmektedir.

Çok oyuncu, neşe dolu bir köpektir, ama çok duygusaldır. Yalnız kalmak istemez, küser. Bu nedenlehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbahçede kulübede yaşamak ona göre değildir. Belleği çok güçlüdür. Kendisine kötü davranan birini yıllar geçse de unutmaz. Enerji doludur, özellikle çocuklarla oynamayı çok sever. Ev hayvanlarıyla arasıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgçok iyidir, ama yabancı köpeklerle anlaşamaz. Çok zeki ve inatçıdır. Koruma ve bekçilik görevlerini yerine getirebilir.

Dalmaçyalılar yıllarca itfaiyeci köpeği olarak bilindiler.Yıllar önce dalmaçyalı itfaiyeciler tarafındanhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgistasyonlarındaki fareleri kovalamaları için tutulmuşlardır. (Dalmaçyalılar kedi gibi fare kovalamaları ile ünlüdürler.)

2. Dünya Savaşı sırasında gizli mesaj ve tıbbi malzeme taşımak için kullanıldıkları bilinmektedir. Atlarlahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgaralarının iyi olmasından dolayı aynı zamanda itfaiyeciler yangınhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsöndürmeye giderken at arabalarına eşlik etmiş ve yollarını açmışlardır. İngiltere’de hala bazı modern itfaiye istasyonlarında Dalmaçyalılar bulundurulmaktadır.

Erkek Dalmaçyalılar dişi Dalmaçyalılar’a göre daha iri ve ağırdırlar. Dalmaçyalılar yüzmeyi çok severler.

Dalmaçyalıların benekleri siyah veya kahverengidir. Fakat ilginç olanı Dalmaçyalılar doğduklarında süthttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkadar beyaz doğar ve sonradan beneklerine kavuşurlar.

Çok güzel ve çok iyi av köpekleridir. İdrarında ürik asit bulunmadığı için bahçıvanların favori ırkıdır.

Fenci 14.07.10 00:59

Dalmaçyalı Köpekler
 
Dalmaçyalı Köpekler

Temel Özellikleri

Sakin, sadık, bağımsız ama evden hoşlanan, son derece duyarlı. İnsana ihtiyaç duyar, aksi halde melankolik bir havaya bürünür. çocuklarla oynamayı sever. Mükemmel bir belleği vardır. Kendisine yapılan kötü muameleyi yıllar sonra bile hatırlayabilir. Savunma için eğitilebilir. Koklayarak iz sürer.

Neler Yapar?

Ortaçağ da av köpeği olarak kullanılırdı. 19. yüzyılda küçük arabaları çekmekte kullanıldı ve şöhreti hızla yayıldı.

Efendisi ister yürüyerek, ister atla, ister arabayla seyahat ediyor olsun, onu mutlaka takip eder. Daha sonra insan dostu olarak büyük bir takdir topladı.

Bekçi köpeği olarak da kullanılabilir. Temiz ve zariftir, çamurdan hoşlanmaz, su ve sabunu sever.

Kökeni

Bu cinsin kökeni hakkında birbiriyle uyuşmayan çeşitli görüşler vardır. Kesin olan tek şey, geçmişininhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgçok eskilere uzandığıdır. Varlığını gösteren izler Mısır rölyeflerindeve Helenik döneme ait duvar süslemelerinde bulunmuştur.

1700 yılında Bengal pointeri olarak bilinen Dalmaçyalı ya çok benzeyen bir köpek İngilterehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdevarolmuştur. Bu örnek Dalmaçyalı nın Yugoslav kökenli olup olmadığa dair sorulara yol açmıştır.

Pelince 11.04.18 08:45

Dalmaçyalı Köpeği - Dalmaçyalı Köpeğinin Özellikleri (Çocuklar İçin Köpekler)
 
Dalmaçyalı Köpeği - Dalmaçyalı Köpeğinin Özellikleri (Çocuklar İçin Köpekler)

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:47 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2