tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÜNCEL HABERLER > Kültür-Sanat Haberleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kültür-Sanat Haberleri Günlük,güncel kültür-sanat haberleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İbranice yazılan EN ESKİ metin bulundu
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
843

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.10.08, 18:08   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2008
Mesajlar: 182
Konular: 172
Puan Grafiği
Rep Puanı:1227
Rep Gücü:0
RD:FORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 0
10 Mesajına 11 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon İbranice yazılan EN ESKİ metin bulundu



İsrailli arkeologlar, çömlek parçası üzerindeki metnin, İbrani dilinde şimdiye kadar bulunan en eski metin olduğunu söyledi.

Çömlek parçası, İsrail kralı olmadan önce Davud'un Filistinli dev Golyat'ı yendiği Elah Vadisine bakan Hirbet Keiyafa kalesindeki kazılarda bulundu.


3 BİN YILLIK METİN
Yapılan karbon testleri, üzerinde 5 satırlık yazı bulunan çömlek parçasının yaklaşık 3 bin yıllık olduğunu gösterdi.
Şimdiye kadar bulunan en eski İbrani metinleri olan Ölü Deniz Parşömenleri bin yıllıktı.

TAMAMEN ÇÖZÜLEMEDİ
Uzmanlar, Kudüs'ün 20 kilometre güneyindeki kazı yerinde bulunan metni tamamen çözemedi, ancak aralarında "yargıç", "kral" ve "köle" gibi sözcüklerin de bulunduğunu bazı sözcükleri okuyabildiler.

Bölgedeki kazıları yöneten baş arkeolog Yosef Garfinkel, 15'e 15 santimetre boyutlarındaki tabletin üzerindeki yazının, Kral Davud dönemindeki İsrail ile ilgili önemli ip uçları verebileceğini söyledi.

Garfinkel, çömlek parçasının haziran ayında bulunduğunu, daha sonra üzerinde 5 satırlık bir yazı olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Bazı arkeologlar, metin ve bölgede bulunan büyük kale duvarı kalıntılarının, kazı yerinde 3 bin yıl kadar önce güçlü bir İsrail krallığı bulunduğunu gösterdiğini ileri sürdü.


KESİN BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN HENÜZ ERKEN

Ancak başka arkeologlar, Garfinkel'in iddia ettiği gibi yazının İbranice olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirttiler.

İbrani Üniversitesi Eski ve Yeni Ahit Arkeolojisi uzmanlarından arkeolog Aren Maier ise, bulunan çömlek parçasının İsraillilere de, Filistinlilere de ait olmayabileceğini, bunun tarih içinde unutulmuş başka bir grubun olabileceğini söyledi.


METNİN HANGİ GRUBA AİT OLDUĞU BELİRLENEMEDİ


Maier, çömleğin hangi gruba ait olduğunun belirlenmesi için, kazı yerinde o zaman yaşayan insanların yeme alışkınlıklarını gösteren başka bulgulara da gerek olduğunu kaydetti.

Bulunan metnin her durumda Kenanlılar öncesi döneme ait olduğunu belirten arkeologlar, metnin İbranice olduğunun kesin olarak belirlenmesi durumunda, bunun İbrani dili ve İsraillilerin tarihi için büyük bir öneme sahip olacağını kaydetti.(AA)

FORUMCU isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bulundu, en, eskİ, metin, yazilan, İbranice


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Metin Feyzioğlu Biyografisi - Metin Feyzioğlu Kimdir - Metin Feyzioğlu Hayatı - Metin Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 03.01.14 12:03
Metin Turan Biyografisi - Metin Turan Kimdir - Metin Turan Hayatı - Metin Turan Yaşam Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 02.01.14 09:23
Metin Serezli Resimleri - Metin Serezli Fotografları - Metin Serezli Fotoğraf - Metin Kartal Ünlülerin Resimleri 0 10.03.13 17:46
Metin Serezli Biyografisi - Metin Serezli Kimdir - Metin Serezli Hayatı - Metin Kartal Türk Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 10.03.13 17:29
Metin Açıkgöz Biyografisi - Metin Açıkgöz Kimdir - Metin Açıkgöz Hayatı - Metin Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 29.08.12 23:27


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2