tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Kuşlar (http://www.tualimforum.com/kuslar/)
-   -   Çaylak (Accipitridae)-Çaylak Kuşları Hakkında Genel Bilgi-Atmacagiller (http://www.tualimforum.com/kuslar/43961-caylak-accipitridae-caylak-kuslari-hakkinda-genel-bilgi-atmacagiller.html)

Fenci 01.04.10 00:29

Çaylak (Accipitridae)-Çaylak Kuşları Hakkında Genel Bilgi-Atmacagiller
 
Çaylak (Accipitridae)-Çaylak Kuşları Hakkında Genel Bilgi-Atmacagiller

http://img25.imageshack.us/img25/157...front28thk.jpg

Çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasının Milvinae, Elaninae ve Perninae alt familyalarından uzun çatalkuyruklu yırtıcı kuşların ortak ismidir.

Yaklaşık 60 cm boyunda, yavaş ve yumuşak uçuşlu, çengel gagalı kuşlar olan çaylak cinsi üyeleri, daha çok açık alanlarda yaşar, zaman zaman avlanırlarsa da, çoğunlukla leş yerler. Cinsin örnek türü çaylak ya da Kızıl çaylak (Milvus milvus), Orta Çağ'da Avrupa kentlerinde leşleri ortadan kaldırdığıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgiçin korunmuş, günümüzde kırsal kesime çekilmiştir. Kara çaylak (Milvus nigrans), Afrika, Avustralya ve Avrasya'da hala çok yaygındır.

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Falconiformes (Gündüz yırtıcıları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller), Vieillot, 1816
Alt familyalar Elaninae Perninae Milvinae Çaylak, atmaca, şahin ve kartalla aynı familya (Accipitridae) içinde sınıflandırılan yırtıcı bir kuştur. Atmacadan daha ince yapılı olan çaylakların uzunluğu genellikle 45-61 cm arasında değişir, ama bazıları çok daha iridir.

Akrabası olan öteki yırtıcı kuşlar gibi çaylağın da gagası kancalı ve aşağıya doğru kıvrıktır. Uzun ve dar kanatları havada hızla süzülerek avının üzerine atlamasına ya da yavaş yavaş kanat çırparak uçmasına olanak verir. Çaylakların kuyruğuhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtürlerin çoğunda uzun ve çatallıdır. Avlarını tutup yakalamaya uyarlanmış pençelerinde sivri ve çengel biçiminde tırnakları vardır.

Milvinae altfamilyasını oluşturan çaylak türleri gerçek çaylak olarak bilinir. Bu çaylakların gagaları öbür türlerinkinden daha dar, üst bölümünün kenarı da tırtıklıdır. Türkiye'dehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyaşayan çaylaklar bu gruptandır.

Çaylak türlerinin çoğu küçük kemiriciler, böcek, kurbağa, yılan, kertenkele ve küçük kuşlarla beslenir. Bazılarının beslenme davranışları çok ilginçtir. Örneğin Avustralya'ya özgü kara göğüslü çaylağın (Hamirostra melanosternon) başlıca besinihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtavşan ve kertenkeledir; ama yüksekten kayaların üzerine atıp kabuklarını kırdığı devekuşu yumurtalarını yediği de görülür. Brahman çaylağı (Haliastur indus) gibi bazı türler balık ve çöp yiyerek beslenir. Gerçek çaylaklar içinde bir grup oluşturan salyangozhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgçaylakları ise Yenidünya' da yaşar ve yalnızca salyangoz yerler. Orak biçimli dar ve kıvrık gagaları salyangozları kabuklarından çıkarmaya yarar.

Çaylakların renkleri soluk kırmızımsı kahverengiden karaya kadar değişir. Türlerin çoğu beyaz, turuncu ve kara lekelerle süslüdür. En iyi bilinen iki tür, Türkiye'de de yaşayan kara çaylak (Milvus migrans) ile kızıl çaylaktır (Milvus milvus). Avrasya,http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgAfrika ve Avustralya'da yaşayan kara çaylak Akdeniz ve Karadeniz kıyıları dışında Türkiye'nin hemen her yöresinde bulunur. 55-60 cm uzunluğundaki bu kuşun gövdesi koyu kahverengi, başı daha açık renklidir. Leş, küçük memeliler, kuş, sürüngen, böcek ve ölü balık yer. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da bulunan 60-66http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgcm uzunluğundaki kızıl çaylağın tüyleri kızıl kahverengidir. Başı ile kuyruk ve kanat altları beyaza çalar. Doğu Anadolu'da da az sayıda bulunan kızıl çaylağın beslenme ve üreme davranışları kara çaylağa benzer. Bu tür göç sırasında ve kışın daha çok görülür.

Oldukça zarif görünümlü olan kırlangıç kuyruklu iki çaylak türünden biri Amerika kıtasında, öteki Afrika'da yaşar. Bu türler uzun kanatları ve kırlangıç kuyruğuna çok benzeyen uzunhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkuyruklarıyla dikkat çeker.

Çaylaklar yuvalarını yüksek ağaçlarda, genellikle gevşekçe üst üste konmuş kuru dal, yosun ve başka bitki artıklarıyla yaparlar. Türlerin çoğunda dişi, sayıları ikiden beşe kadar değişebilen düz beyaz ya da benekli yumurtalar bırakır. Yavrularhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdört hafta ya da daha uzun bir süre sonra yumurtadan çıkar. Çaylak türlerinden çoğunun sayısı gittikçe azalmaktadır.

Nokia 29.11.19 17:06

Çaylak (Accipitridae)-Çaylak Kuşları Hakkında Genel Bilgi-Atmacagiller
 
Çaylak (Accipitridae)-Çaylak Kuşları Hakkında Genel Bilgi-Atmacagiller

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:52 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2