tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Manisa (http://www.tualimforum.com/manisa/)
-   -   Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi (http://www.tualimforum.com/manisa/42904-salihli-ilcesi-manisa-salihli-ilcesi.html)

Kedi 23.01.10 03:05

Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi
 
Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi

http://img191.imageshack.us/img191/5462/salihli.jpg
Salihli İlçesi , İzmir-uşak Afyon demiryolu ile; İzmir Ankara (E 96) karayolu üzerinde İlimiz Manisa'ya (74 km), İzmir körfezine (90 km) uzaklıktadır. İlçemizin batısında Turgutlu (47 km) kuzeybatısında Akhisar (65 km), kuzeyinde Gördes (87 km), Kuzeydoğusunda Demirci (100 km), Doğusunda Kula (45 km), Güneydoğusunda Alaşehir (40 km) ve güneyinde Ödemiş (55 km) bulunan komşu ilçelerdir. Salihli İlçesi güneyinde Bozdağlar Silsilesi, (2.157 m) kuzeyinde Gediz Ovası ile kaplı olup, ovanın kuzeyinde Dibek Dağları (1.120) Kuzeydoğusunda Üşümüş Dağları (1085 m) bulunmaktadır. Alaşehir, Gümüş, Kurşunlu ve Sart Çayları, Gediz Nehrine karışarak İzmir'den Ege Denizine dökülür. Salihlinin denizden yüksekliği 125 m. Olup, yüzölçümü 1302 km2 dir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi hüküm sürer. Gediz Nehri üzerinde Demir Köprü Barajı bulunmaktadır. Barajdan sulama, taşkından korunma, enerji ve balıkçılık yönünden faydalanılmaktadır. 2000 Yılı nüfuz sayımı sonucuna göre kent merkezinin nüfusu 83137, kasabaların nüfusu 25926, köylerin nüfusu 40088 olup, toplam nüfusu 149151 dir.

Salihli'de Belediye teşkilatı 1879 yılında kurulmuştur. Salihli'ye bağlı Adala, Durasıllı, Mersinli, Poyraz, Gökeyüp, Sart, Taytan olmak üzere 8 kasaba ile 73 köy ve merkezde 24 mahalle bulunmaktadır.

Salihli, en karanlık dönemini 23 Haziran 1920-5 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgalinde yaşamıştır. Kurtuluş Savaş'ında Salihli'de Kuva-yı Milliye Teşkilatı kurulmuş, Alaşehir Kongresi'nde temsil edilmiştir. 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa komutasındaki Türk birlikleri Yunan işgalini bozguna uğratmış, sonunda Salihli 5 Eylül 1922 de kurtarılmıştır.

Salihli'nin çok eski bir yerleşim alanı olduğunu gösteren en önemli buluntu Salihli-Demirci karayolunun 30. kilometresi yakınlarındaki prehistorik insan ve hayvan ayak izleri oluşturmakta olup, koruma alanı içindeki izlerin 250.000 yıllık oldukları ileri sürülmektedir.
Yine Salihli-Akhisar karayolu üzerindeki Tekelioğlu Köyü Ahlatçıktepe ve eski Balıkhane adı verilen yerde 1967-1968 yılındaki kazılarla çömlek, taş ve lahit gömütlerle Lidya evi ve ticarethane ortaya çıkarılmıştır. Salihli'nin kuruluş ve tarihsel gelişimini kentin yakın çevresindeki Adala/Karataş, Alaşehir, Sardes göstermektedir. Lidya, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde önemli bir şehir merkezi olan SARDES'te dünyada ilk altın para basılmış, Helenistik devirden kalma ARTEMİS'te ilk bankacılık faaliyetleri başlatılmıştır. Mabedin yanında dünyada en eski 7 kiliseden biri yer almaktadır. Roma devri SARDES'in sosyal hayatında önemli bir yer tutan GİMNAZYUM, giriş avlusunun (mermer avlu) restore edilmiş iki katlı sütunlu mimarisi ile kentin en göze çarpıcı anıtsal yapılarıdır. Genç Roma Çağında yine Gimnazyumun güneyinde Musevi topluluğa tahsis edilmiş, SİNAGOG, Kral yolu ve dükkanlar İ.S. 4. yüzyılın önemli kalıntılarıdır. Yine Marmara gölünün güneyinde Sardes'in 3 km kuzeyinde Bin Tepelerde Giges'in, Alyattes'in ve adı bilinmeyen bir kral mezarı yer alır.

Salihli İlçesinde ekonomi: Tarım, toprak sanayi, deri ve ticarete dayalı olup coğrafi konumu nedeniyle çevre ilçelerin ticari merkezi haline gelmiştir. Türkiye'de sadece Salihli'de valeks üretimi yapılmaktadır. Tarım mahsulü olarak çekirdeksiz kuru üzüm, pamuk, zeytin, meyve, sebze, tahıl, tütün ve çeşitli ağaç fidanı yetiştirilmektedir. Salihli'de özel sektöre ait 30 adet tuğla-kiremit, 2 adet hayvan yemi, 1 adet basınçlı kaplar ve 1 adet zımpara taşı fabrikası ile 1 adet mermer fabrikası ile 3 adet un, 2 adet zeytinyağı, 1 adet salça ve konserve, 1 adet tuz ve 15 adet çırçır fabrikası faaliyet göstermektedir. Salihli merkezdeki SANAYİ ÇARŞISI'nın dışında; Salihli-Alaşehir-Kula üçgeninde 111 hektarlık alan üzerinde kurulan SALİHLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'nde 2 fabrika üretime başlamıştır.

Salihli'de eğitim, sağlık ve kültür hizmetleri birçok komşu ilçeye de hizmet verir konumda olup bölgesel niteliktedir. C.B.Ü. Salihli Meslek Yüksekokulu, 2 özel okul, dershanelerle Salihli ayrı bir yerdedir. Ayrıca sağlık kurumları bakımından bölge hizmeti veren Devlet Hastanesi S.S.K. Hastanesi, Huzurevine ilaveten 2 özel hastanesi ile Salihli adeta çevre ilçelerin sağlık merkezidir.
Kültürel faaliyetlerde Salihli Belediyesinin “Şiir İkindileri” Kentin en uzun soluklu kültür olayıdır. Belediye Tiyatro Salonu, Kültür Merkezi İlçede önemli bir kültürel faaliyet mekanı olup, bir çok resmi ve özel Kuruluşa Kültürel faaliyet ve çeşitli toplantılara ev sahipliği yapmaktadır. İlçe Halk Kütüphanesi, Bizim Ece Dergisi, Eğitim Gönüllüleri gibi resmi ve özel kuruluşlarla; Adala (Şeftali ve kültür), Durasıllı (Mesir-Nevruz), Taytan (Üzüm ve Kültür), Sart (Hıdrellez) Şenlikleriyle; Çökelek Köyü Deve Güreşleri, Çavlu Köyü Pehlivan güreşleriyle de Salihli kültürel alanda da adını duyurmuştur.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:25 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2