tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Ege Bölgesi > Manisa
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kula İlçesi -Manisa Kula İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
998

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.01.10, 03:08   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kula İlçesi -Manisa Kula İlçesi

Kula İlçesi -Manisa Kula İlçesi

Kula'nın Anadolu'ya gelen Türk boylarınca ne zaman fethedildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Türk yönetimin de Kula civarının ilk hakimi Germiyanoğullarıdır. Bu dönemde çıktığı bilinen ve halk arasında hala kullanılan (Şehri Kavacık civarı Kula) tabiri o yıllarda Kula'nın şu anda Kavacık Köyü olarak bilinen yerde kurulu Kavacık Beldesinin 80-90 hanelik bir köy olduğu ve bu köyde bulunan bir kule nedeniyle köyün isminin Kule olarak bilindiğinin ileri sürülmesine neden olmaktadır. Kule ismi zaman içerisinde değişerek Kula şeklini almış ilçenin günümüzde kullanılan ismi de tahminlere göre buradan gelmiştir.
1410 yılında Osmanlı İmp. bağlanmış ve Cumhuriyet dönemine kadar başka bir yönetim altına girmemiştir.Ancak 1920 yılının Temmuz ayında İzmir'in işgalinden sonra doğuya yönelen Yunan kuvvetleri Kula'yı da işgal etmişlerdir.Yunan işgali altındaki Kula ilçesi 4 Eylül 1922 Pazartesi günü Türk ordusu tarafından işgalden kurtarılarak yeniden milli yönetim altına alınmıştır.

Kula ilçesi,Manisa ili merkezine 118 Km. uzaklıkta olup yüzölçümü 960 Km2 ve denizden yüksekliği 720 metredir.Kula ilçesi Kuzeyde Demirci ve Selendi,Batıda Salihli, Güneyde Alaşehir, Doğuda Uşak ili ile sınırlandırılmıştır. İlçe D-300 karayolu üzerindedir.İzmir iline 140 km, Uşak iline 75 km mesafededir.

Tabduk ve Yunus Emre Türbesi
Divlit Yanardağı22 Ekim 2000 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre toplam 52986 nüfusa sahiptir.Bu nüfusun 28769'u kırsal kesimde yani kasaba ve köylerde, 24217'si de ilçe merkezinde yaşamaktadır. 22 Ekim 2000 sayımına göre ilçenin % 54'ü kırsal kesimde ve % 46'sı de kent alanlarında yaşamaktadır. Kentleşme Türkiye ortalamasının altındadır.İlçede kırsal kesimde nüfus iki kasaba merkeziyle 49 köyde toplanmış durumdadır.Köylerde sadece 2 tanesi 1000'in üzerinde nüfus yoğunluğu göstermektedir. Buna mukabil ilçede 200'ün altında 8 köy vardır. Köylerdeki genel nüfus 200-700 rakamları arasında toplanmaktadır.

İlçenin yer aldığı toprak parçaları üçüncü jeolojik zamanın sonunda meydana gelen faylarla beliren volkanik dağlarla örtülüdür.İlçe genel yapısı itibariyle dağınık bir görünüm vermekle birlikte yer yer küçük ovalara da rastlanmaktadır. Bunlar içerisinde en önemlisi ilçe merkezinde başlayıp Yurtbaşı Köyüne kadar uzanan 16 Km. uzunluğundaki ve 5 Km. enindeki Kula ovasıdır.İlçenin önemli akarsuyu Gediz ırmağıdır.İlçenin genel iklimi karasal karakteristiği göstermektedir. İlçe bitki yapısı itibariyle yer yer orman görüntüsü vermektedir. Toplam ormanlık saha 25167 hektardır.

İlçemizin en önemli turizm varlığını Osmanlı döneminden kalma tarihi eserler oluşturmaktadır. Bunlardan en önemlileri arasında; 800 civarındaki sit alanı içerisinde bulunan eski evler, Kurşunlu camii, Çarşı hamamı, Kilise kalıntıları, mahalle çeşmeleri, ilçeye 13. km. mesafede bulunan tamamen doğal şartlarla oluşmuş peri bacaları, Roma döneminden kalma ilçenin 19 km. kuzeybatısında yer alan 59 derece sıcaklıktaki Emir kaplıcaları, Emre köyünde bulunan Tabduk ve Yunus Emre türbeleri ile yine aynı köyde bulunan Carullah Bin Süleyman camii sayılabilir. Halen koruma amaçlı imar planı içerisinde 800 tarihi eski Kula evi bulunmakta olup, en küçük onarımları dahi yapılamayan bu tarih ve kültür mirasımız her gün biraz daha yok olmaktadır. Koruma amaçlı imar planı yeniden, her bina ayrı ayrı ele alınarak, gözden geçirilerek yapılmalı, mutlaka korunması gerekli olanlar belirlenmeli, diğerlerinin onarım ve yeniden yapılaşmasına izin verilmelidir. Korunmaya alınanlar ise devletçe restore edilmeli veya restore edenlere kredi desteği sağlanarak bu kültür mirasımız yaşatılmalı, yok olmaktan kurtarılmalıdır.Halen ilçemiz belediyesi tarafından işletilen ve 37 oda ile genelde ilçe halkına hizmet verilen Emir Kaplıcaları özel sektörün devreye girmesiyle ilçe dışına da hizmet veren önemli bir “Termal Turizm Merkezi” haline gelebilir. Bu yönde konu ile ilgilenebilecek özel sektör girişimcileriyle temas sağlanmalıdır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim

Konu Kedi tarafından (23.01.10 Saat 03:34 ) değiştirilmiştir..
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kula, manisa, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kula Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Manisa Kula Kaymakamlığı İletişim Adres ve Tel Tolga Manisa 1 12.03.16 18:58
Ayazören Şehit Er Ahmet Akdeniz İlköğretim Okulu Kula Manisa - Manisa Kula Ayazören Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 19.05.13 20:51
4 Eylül Ahmet ve Sebahat Özmen İlköğretim Okulu Kula Manisa - Manisa Kula 4 Eylül Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 19.05.13 20:45
Kula Belediyesi Adresi ve Telefonu - Manisa Kula Belediyesi İletişim Goeben Manisa 0 13.10.12 21:02
Kula Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi Adresi ve Telefonu - Manisa Kula SGK İletişim Goeben Manisa 0 14.09.12 16:09


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:36 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2