tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Manisa (http://www.tualimforum.com/manisa/)
-   -   Geleneksel Mesir Şenliği Manisa (http://www.tualimforum.com/manisa/42911-geleneksel-mesir-senligi-manisa.html)

Kedi 23.01.10 03:42

Geleneksel Mesir Şenliği Manisa
 
MANİSA GELENEKSEL MESİR ŞENLİKLERİ

1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan tarafında yaptırılan Sultan Camii, Sultan Külliyesi ne dahildir. Külliyenin hamamında herkes parasız yıkanır, imaretinde fakirler doyurulurdu. Darüşşifada ise çeşitli hastalıklar tedavi edilmekteydi. Darüşşifanin ilk idarecisi Merkez Efendi tarafından hazırlanan ve terkibinde çoğu baharat olmak üzere 41 çeşit madde bulunan Mesir Macunu, saray doktorları tarafından hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultanı iyileştirmiş ve bu nedenle büyük ün yapmıştır.



Halk arasında ilaç şöhreti yapan ve ısrarla tercih edilen bu macun, zamanla halka dağıtılmaya başlamış, talebin daha büyük boyutlara ulaşması nedeniyle de daha sonraları Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlamıştır.

http://img107.mytextgraphics.com/pho...3-1ilk3liy.jpg

Halk arasında yaygın inanca göre, Nevruz günü bu macundan yiyenler bir yıl boyunca ağrı sızı çekmezler, yılan ve çiyan sokmalarından korunmuş olurlardı. Günümüzde Nevruz'un başlangıcı olan 21 Martta başlayarak bir program dahilinde kutlanan şenlikler sırasında özellikle Mesir Macunu Saçım Töreni yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:03 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2