tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Mart (http://www.tualimforum.com/mart/)
-   -   6 Mart (http://www.tualimforum.com/mart/4701-6-mart.html)

Okyanus 08.04.08 10:29

6 Mart
 
6 MART

1938 - Atatürk'e, Çankaya'da Prof. Dr. Neþet Ömer Ýrdelp, Prof. Dr. Akil Muhtar Özden, Dr. Hüsamettin Kural, Dr. Ziya Naki Yaltýrým ve Dr. Asým Arar'dan oluþan bir hekim grubu tarafýndan muayene ve konsültasyon yapýlmasý.
Atatürk'ün, akþam, Yeni Sinema'da ses sanatkârý Melek Tokgöz ve saz arkadaþlarýnýn konserini izlemesi.
1937 - Atatürk'ün, gece Gardenbar'ýþereflendirmesi.
1936 - Atatürk'ün, akþamüzeri Sakarya motoruyla, beraberinde Baþbakan Ýsmet Ýnönü ve Ekonomi Bakaný Celâl Bayar olmak üzere Boðaz'da ve Moda Koyu'nda bir gezinti yapmasý, akþam Dolmabahçe Sarayý'na dönüþü.
1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Büyükelçisi Karahan'ý kabulü.
1930 - Atatürk'ün, öðleye doðru Ýsparta'ya geliþi ve yemekten sonra Burdur'a hareketi.
Atatürk'ün, öðleden sonra Burdur'a geliþi ve Antalya'ya hareketi.
Atatürk'ün, Antalya'ya geliþi.
Atatürk'ün, Antalya'da akþam yemeðinden önce Genel Sekreteri Hasan Rýza (Soyak) Bey'le bir sohbeti ve söyledikleri: "...Münasebet düþtükçe daima tekrar ediyorum; bütün bu dertlerin, bütün bu ihtiyaçlarýn giderilmesi, her þeyden evvel, pek baþka þartlar altýnda yetiþmiþ; bilgili, geniþ düþünceli, azim, feragat ve ihtisas sahibi adam meselesidir, sonra da zaman ve imkân meselesi... Ýleri milletler düzeyine eriþmek iþini bir yýlda, beþ yýlda, hatta bir kuþakta tamamlamak da imkânsýzdýr. Biz þimdi o yol üzerindeyiz; kafileyi hedefe doðru yürütmek için, insan gücünün üstünde gayret sarf ediyoruz; baþka ne yapabiliriz ki..."
1925 - Ýstanbul'da yayýnlanan Tevhid-i Efkâr, Son Telgraf, Ýstiklâl, Aydýnlýk, Orak-Çekiç ve Sebilürreþat adlý gazeteler yeni çýkan yasaya dayanýlarak kapatýldý.
1923 - Atatürk'ün, hükümete güvenoyu verilmesini isteyen önerge nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda konuþmasý: "..Ben, þahsen vicdanýma ve fikrî kanaatime, düþünüþüme ve araþtýrmalarýna dayanak yüksek heyetinize derim ki, delege heyetimiz kendisine verilen görevi tamamen ve pek mükemmel bir þekilde yapmýþtýr. Milletimizin ve Meclisimizin þerefini yükseltecek bir tarzda dünyaya tanýtmýþtýr ve muvaffak da olmuþtur."
Fikriye Haným'ýn -Atatürk tarafýndan tedavi için gönderildiði- Münih'teki sanatoryum'dan kaçarak gizlice Ýstanbul'a geliþi, T.B.M.M. Ýstanbul temsilcisi Adnan (Adývar) Bey'in, durumu Atatürk'e bildiren telgrafý: "Fikriye Haným, bugün geldi. Yarýn hemen Ankara'ya hareket etmek istiyor. Yüksek emirlerinizi beklemekteyim."
Atatürk'ün, Adnan (Adývar) Bey'in 6.3.1923 tarihli telgrafýna cevabý: "Fikriye Hanýmý tedavi için Almanya'ya göndermiþtim. Benden izin almadan, ne sebeple Ýstanbul'a gelmiþtir. Kesinlikle Ankara'ya gelmesine izin veremem. ...Benden izin almadan hareketine müsaade olunmamak için gerekenlere emir vermenizi rica ederim."
1922 - Meclisin gizli oturumunda bazý üyeler Ýstanbul'da Yusuf Kemal Bey'in Vahdettin'le görüþmesini eleþtirdi.
Mustafa Kemal gizli oturumda ordunun esas amacýnýn taarruz olduðunu dile getirdi.
TBMM'nin gizli oturumlarýnda Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa'nýn askeri durum hakkýnda konuþmasý: "Ordumuzun kararý taarruzdur. Fakat, bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi hazýrlýðýmýzý tamamen ikmale biraz daha zaman lazýmdýr."
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumlarýnda Baþkomutan Atatürk'ün askerî vaziyet hakkýnda konuþmasý ve "Nereye gidiyoruz? Bizi kim, nereye sevk ediyor? meçhûlâta?..." sözleriyle ortalýðý bulandýran muhaliflere cevabý: "Ordumuzun kararý, taarruzdur. Fakat, bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazýrlýðýmýzý tamamen tamamlamaya biraz daha zaman lâzýmdýr. Yarým hazýrlýkla, yarým tedbirle yapýlacak taarruz, hiç taarruz etmemekten daha çok fenadýr. ...Meclisle, bir veya birkaçüyenin kötümserlik telkin eden sözlerinden bile aleyhimizde istifade çareleri aranýlmakta olduðuna þüphe edilmemelidir."
Atatürk'ün, gece saat 23.00'te Ankara'dan Batý cephesine hareketi.
Atatürk'ün sözü: "Tarihte hangi millet vardýr ki ecnebilerin nasihatlarýyla yükselebilmiþtir."
1921 - Koçkiri ayaklanmasý (Bastýrýlýþý 17 Haziran 1921).
1920 - Erzurum'da 10 bin kiþinin katýldýðý büyük bir miting yapýlarak, kurulacak hükümetin milli amaçlara uygun bir hükümet olmasý istendi.
Atatürk'ün, Ahmet Anzavur'un ihaneti ve basýn yoluyla alýnacak önlemler hakkýnda Kastamonu Valiliði'ne telgrafý: "...Böyle vatansýzlarý, bütün varlýðýmýzla basýn âlemi katýnda protesto ederek bir an evvel ortadan kaldýrýlmalarý ve kanunun pençesine teslim edilmeleri için acele tedbirler alýnmasý hususundaki yazýlarý basýn sütunlarýnda görmek için halk adýna belediyelerden, Müdafaa-i Hukuklardan Ýstanbul'daki namuslu basýna yazýlmalýdýr."
1914 - Atatürk'ün, Sofya'dan -Balkan Devletlerinin siyasi durumu, siyasî amaçlarý ve iliþkileri hakkýnda- Genelkurmay Baþkanlýðýna raporu.
1913 - Yanya'nýn Yunan kuvvetlerine teslim olmasý.
1912 - Atatürk'ün, Derne Komutanlýðý'na atanmasý.

Kaynak:edebiyatogretmeni.net


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:59 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2