tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Mayıs (http://www.tualimforum.com/mayis/)
-   -   23 Mayıs (http://www.tualimforum.com/mayis/4785-23-mayis.html)

Okyanus 08.04.08 15:28

23 Mayıs
 

23 MAYIS

1938 - Atatürk'ün, bir süre Mersin Vali Konağı'nda istirahat edişi, daha sonra portakal bahçelerinde incelemelerde bulunması.

1935 - Atatürk'ün, sabah, Kağıthane'nin kuzey surlarında yapılan askerî manevraları izlemesi.
Atatürk'ün, akşam Kalamış vapuruyla İstanbul'dan Yalova'ya gidişi.
1928 - Türk Vatandaşlık Kanunu TBMM'de kabul edildi. Buna göre vatandaşlığın belirlenmesinde soy ya da kan bağı ilkesi esas alındı.
1926 - Atatürk'ün, Bursa'da 11. Tümen Karargâhı'nı, daha sonra Osman Gazi Türbesi'ni ziyareti ve türbenin bahçesinde bir süre istirahat edişi.

1920 - TBMM ile Fransız Hükümeti arasında 20 günlük ateşkes anlaşması.
Çerkez Ethem, Sapanca ve Adapazarı'nı, Anzavur Ahmed'e bağlı kuvvetlerden geri aldı.
Çerkez Ethem'e bağlı birlikler Kuva-yı İnzibatiye'ye karşı zafer kazanarak önce Sapanca'yı ve Adapaza-rı'nı kurtardı.
Ankara'da, Atatürk'le Fransa'nın Suriye Yüksek Komiserliği Genel Sekreteri Robert de Caix başkanlığındaki heyet arasındaki görüşmelerin tamamlanması ve 29/30 Mayıs 1920 gece yarısından başlamak üzere güney bölgesinde 20 günlük ateşkes anlaşması yapılmasının karar altına alınması.

1919 (23 Mayıs 1919-13 Ocak 1920) - Sultanahmet Mitingleri.
İzmir'in işgal edildiğinin duyulmasıyla birlikte, başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta derin infial uyandı. Bunun üzerine İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir dizi protesto mitingi yapıldı. Mitingleri "Karakol Cemiyeti" ve "Türk Ocakları" organize ediyordu. Bu mitinglerde Şair Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Halide Edip Adıvar, Şüküfe Nihal gibi hatipler konuşmuştur. Sultanahmet mitingleri Anadolu direnişinin moral ve kadro kaynağı olmuşlardır.

Atatürk'ün, Ankara'da bulunan 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa'ya Samsun'a geldiğini, kendisiyle daha sıkı temasta bulunmak istediğini ve İzmir bölgesine dair alabileceği bilgiden haberdar edilmesini bildiren telgrafı.
Atatürk'ün, Kâzım Karabekir Paşa'ya mitingler yapılarak İzmir'in işgalinin protesto edilmesini isteyen telgrafı.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto amacıyla "Sultan Ahmet Meydanı"nda büyük miting. Günlerdir ardarda yapılan mitinglerin en büyüğü Sultanahmet'te yapıldı. İki yüz bin kişinin katıldığı gösteride Mehmet Emin (Yurdakul), Halide Edip (Adıvar), Süleyman Sırrı ve bir çok konuşmacı halka seslendi. İşgal protesto edildi.

1916 - Atatürk'ün, öğleden sonra 16. Kolordu Karargâhı'nda Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) ve 2. Ordu Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Beylerle askerî, siyasî ve sosyal konular üzerinde uzun sohbeti.

1915 - İtalya'nın İtilaf Devletleri yanında savaşa girmesi.
Atatürk'e, Almanya İmparatoru tarafından "Demir Haç" nişanı verildiğinin, 5. Ordu Komutanlığınca bildirilmesi (Atatürk'e bu nişanın veriliş tarihi, A.N.M., s. 126,127 ve K.A.B.K.Ö., s. 101'de 10 Ocak 1916 olarak gösterilmiştir. Oysaki Atatürk, Madam Corinne'e gönderdiği 27 Haziran 1915 tarihli kartta "Almanya'nın Demir Haç nişanıyla ödüllendirildiğini" yazmaktadır).

Kaynak:edebiyatogretmeni.net


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:31 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2